Valikko
Ulkomaat

Timo Soinista tuli vahinkopuhelun vuoksi brittien brexit-sekoilun sivuhenkilö – vaikea eroprosessi jatkui maanantaina kiistanalaisilla rahaneuvotteluilla

Neuvotteluiden alkamisesta julkaistiin maanantaina koominen kuva, kun toisella puolella istui Barnier tiimeineen suurten paperinippujen kanssa ja toisella puolella Davis avustajineen ilman mitään dokumentteja.

Bryssel

Britannian neuvottelut EU-erosta eli brexitistä ovat käynnistyneet toden teolla Brysselissä maanantaina. Osapuolet aloittivat neljä päivää kestävät neuvottelut, joissa suurin päänsärky on se, miten britit suhtautuvat jopa sadan miljardin euron maksuvelvoitteisiin.

Viime viikon lopulla brittien lausunnot antoivat tilanteesta äärimmäisen sekavan kuvan, kun ulkoministeri Boris Johnson luonnehti EU-puolen vaatimuksia ”kiristykseksi”. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier puolestaan varoitti, että neuvottelut voivat romahtaa saman tien, elleivät britit hyväksy maksuvelvoitteitaan edes periaatteellisella tasolla.

Britannian brexit-ministeri David Davis yritti neuvottelujen alla rauhoittaa ilmapiiriä ilmoittamalla Britannian parlamentille, että briteillä on velvoitteita EU:n suuntaan. Mitään tarkennuksia britit eivät kuitenkaan antaneet, mikä on ollut suuri turhautumisen lähde muille EU-maille ja Barnierille, EU-lähteistä kerrotaan HS:lle.

EU-komission päätiedottaja Margaritis Schinas ei suostunut maanantaina vastaamaan edes yksinkertaiseen kysymykseen, olivatko britit toimittaneet omaa neuvottelukantaansa rahakiistaan maanantaiaamuun mennessä. Hänen mukaansa neuvotteluiden sujumisesta tiedotetaan vasta torstaina neuvottelujen päätyttyä.

Brysseliin maanantaina ministerikokoukseen saapunut ulkoministeri Timo Soini (uv) joutui yllättäen brexit-uutisoinnin sivujuonteeksi viikonvaihteessa, kun uutistoimisto Bloomberg käytti häneen liittyvää tarinaa esimerkkinä Britannian hallituksen sekoiluista brexit-neuvottelujen alla.

EU- ja brittilähteitä lainanneen Bloombergin mukaan brexit-ministeri Davis oli viime maaliskuun lopussa luullut soittavansa Soinille, kun hän ilmoitti innoissaan brexit-prosessin vihdoin alkaneen ja hän toivoi Britanniassa EU-kriittisenä tunnetun Soinin tukea Britannialle. Puhelu oli ohjautunut vahingossa Barnierille, jota Davis luuli puhelun alussa Soiniksi.

Soini hekotteli kuullessaan Bloombergin kuvailemasta sekaannuksesta. Hän ei kuitenkaan suoraan sitä vahvistanut.

”En minä lähde tällaisia julkisuudessa spekuloimaan. Minulle soittavat monenlaiset ihmiset ja aika harvoin on mitään väärää soittoa tullut”, Soini sanoi.

Soini sanoi tavanneensa Davisin useaan otteeseen ja pitävänsä tätä ”pontevana, hyvänä miehenä”. Soini halusi silti painottaa, että Suomi seisoo EU:hun jäävien maiden rintamassa, mitä brexit-neuvotteluihin tulee. Hän luonnehti neuvottelutilannetta tiukaksi.

Moni kuvailee Britannian brexit-valmistautumista melkoiseksi sekoiluksi, mitä mieltä olette?

”Niin, mitenhän tämän nyt kauniisti sanoisi? Eihän tässä yhtä osapuolta ole koskaan, kun jotain neuvotellaan. Moni sanoo tästä Brysselistäkin samalla tavalla”, Soini vastasi.

Yleinen arvio on, että EU-puolella neuvotteluihin on valmistauduttu paljon brittejä paremmin ja yhtenäisemmässä rintamassa. EU on julkaissut huomattavasti enemmän neuvottelukantojaan kuin Britannia.

Neuvotteluiden alkamisesta julkaistiin maanantaina koominen kuva, kun toisella puolella istui Barnier tiimeineen suurten paperinippujen kanssa ja toisella puolella Davis avustajineen ilman mitään dokumentteja. Tätä pidettiin sosiaalisessa mediassa symbolina siitä, miten heppoisin eväin ja huonosti valmistautuneina britit ovat liikkeellä.


Esimerkiksi Britannian maksuvastuihin liittyen EU on julkaissut aiemmin 11-sivuisen luettelon pääkohdista ja aihepiireistä, jotka sen mielestä pitää käydä tiukalla kammalla brittien kanssa läpi. Tarkkaa summaa ei paperiin ole kirjattu, mutta brittien odotetaan maksavan 60–100 miljardia euroa tai jopa enemmän esimerkiksi EU-budjettiin liittyvien sitoumustensa vuoksi.

EU-puolen paperissa mainitaan kymmeniä instituutioita, virastoja, ohjelmia, rahastoja ja muita asioita, joiden suhteen brittien maksuvelvoitteet on sovittava. Britannialta odotetaan myös jopa miljardien edestä EU-työntekijöiden eläkemaksuja, jotka eivät lopu unionista eroamisen hetkellä vaan jatkuvat hamaan tulevaisuuteen.

Brittien osalta finanssikysymyksistä ei ennen maanantaita vallinnut muuta selvyttä kuin se, että Davisin mukaan ”Britannialla on velvoitteita EU:lle ja EU:lla on velvoitteita Britannialle”. Kyseistä periaatteellista ilmoitusta viime torstaina pidettiin kuitenkin tärkeänä, koska neuvottelujen pelättiin kaatuvan kokonaan tällä viikolla, mikäli britit eivät osoita minkäänlaista selvyyttä asiassa.

”Kyllä”, sanoi Barnier viime viikolla kysymykseen, onko kaikesta muusta neuvotteleminen sidottu siihen, että Britannia hyväksyy periaatteessa maksuvelvoitteensa.

Edellispäivänä ulkoministeri Boris Johnson uhosi, että EU voi suksia kuuseen (go whistle) miljardivaatimustensa kanssa. Britannian tiukan linjan brexit-leiriläiset pitävät EU:n vaatimusta jonkinlaisena ”lunnasrahana”, kun taas EU-puolen mielestä erossa odotetaan vain rahoja, joihin Britannia on yhteisissä päätöksissä aiemmin sitoutunut.

Lisäongelman rahasta puhumiseen tuo se, että EU:n seitsenvuotinen budjettikausi päättyy 31.12. 2020, kun taas Britannian ero tulee voimaan 29. maaliskuuta 2019, ellei eroneuvotteluja jatketa kaikkien EU-maiden toiveesta.

Ainakin mediassa ihmeteltiin, miksi Davis on Brysselissä vain maanantaina ja torstaina, kun käsillä on merkittävin neuvotteluprosessi sitten Britannian imperiumin hajoamisen. Tosiasiassa monista nippeleistä neuvotellaan virkamiestasolla, kun taas pääneuvottelijat keskittyvät suuriin linjoihin ja poliittisiin kontakteihin.

Myös viralliset työajat herättävät ihmetystä. Maanantaille neuvotteluaikaa oli varattu vain neljä tuntia, tiistaille ja keskiviikolle noin kahdeksan tuntia ja torstaiksi vaivaiset viisi ja puoli tuntia. Sitten jäädään pitkälle lomalle, koska seuraava eli kolmas neuvottelukierros on vasta elokuun lopulla EU:n kesälomien jälkeen.

Kesäkuun ”ensimmäinen neuvottelukierros” kesti päivän. Meno tuntuu kesäisen letkeältä, kun otetaan huomioon, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jäsenmaa jättää 28 maan unionin.

EU-puolen ranskalainen pääneuvottelija Michel Barnier sanoi viime viikolla, että hän olisi ollut valmis neuvottelemaan vaikka Ranskan kansallispäivänä, jotta asiat saataisiin nopeasti eteenpäin. Neuvottelut on saatava valmiiksi ensi vuoden syksyksi, sillä sen jälkeen tulos on ratifioitava jäsenmaissa ja EU-parlamentissa.

Britannian brexit-kansanäänestys pidettiin yli vuosi sitten kesäkuussa ja virallista eroilmoitusta unionista piti odottaa viime maaliskuun lopulle asti. Sen jälkeen pidettiin Britannian parlamenttivaalit, jotka hidastivat aikataulua entisestään.

Vaalin tulos myös heikensi pääministeri Theresa Mayn konservatiivien liikkumavaraa neuvotteluissa ja synnytti jonkinlaisen sisällissodan puolueen sisällä sekä Britannian politiikassa yleisemminkin.

Tämän viikon neuvotteluissa pöydällä ovat kaikki tärkeimmät asiat, kuten EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa, brittien oikeudet muissa EU-maissa sekä Irlannin vaikea asema, kun Britanniasta tulee unionin näkökulmasta niin sanottu kolmas maa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Britannia ja EU
 • Timo Soini

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   Tietoturvaskandaali ravistelee Ruotsia – suomalainen asiantuntija pitää tapausta hyvänä muistutuksena ulkoistamisen riskeistä

  7. 7

   130 kipulaastaria ja 770 tablettia vahvaa kipulääkettä puolessa vuodessa oli liikaa – Valvira puuttuu säännöllisesti lääkärien lääkemääräyksiin

  8. 8

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  9. 9

   Valtavat venäläiset sota-alukset sivuuttivat Helsingin – HSTV:n helikopterivideo näyttää ydinsukellusveneen saattueen Suomenlahdella

  10. 10

   Charlien vanhemmat lopettavat oikeustaistelun lisähoidon saamiseksi sairaalle vauvalle – hengityskoneessa kituvan vauvan kohtalo on kuohuttanut ympäri maailmaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  7. 7

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  8. 8

   Elina Jyväs 1977–2017

  9. 9

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää