Ulkomaat

Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

Terrorijärjestö Isis väitti Amaq-propagandatoimistonsa kautta torstai-iltana, että Barcelonan iskun tekijät ovat ”sen sotilaita”.

Espanjan Kataloniassa on tehty kaksi terrori-iskua torstain ja perjantaiyön aikana.

Pakettiauto ajoi väkijoukkoon Barcelonan keskustassa Espanjassa torstaina. Yliajo tapahtui La Rambla -pääkadulla noin kello 18 Suomen aikaa.

Ainakin 14 kuoli ja 130 loukkaantui. Uhrien joukossa on lapsia. Espanjalaisviranomaisten mukaan uhrien joukossa on 34 eri kansalaisuutta, mutta ei suomalaisia.

Lisäksi Barcelonan lähellä tehtiin toinen terrori-isku torstain ja perjantain välisenä yönä, kun ihmisten päälle ajettiin henkilöautolla rantakadulla turistikaupungissa Cambrilsin kaupungissa, Barcelonasta etelään. El País -lehden mukaan kuusi ihmistä loukkaantui. Poliisi kertoi ampuneensa viisi hyökkääjää kuoliaaksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisäksi Barcelonan iskuun liittyvässä räjähdyksessä asuintalossa torstaiaamuna on kuollut yksi ihminen ja loukkaantunut useita, Katalonian poliisi kertoo Twitterissä.

Espanjaan on julistettu tapahtuneen vuoksi kolmen päivän suruaika, ja Katalonia-aukiolla Barcelonassa pidetään tänään perjantaina keskipäivällä hiljainen hetki.

HS kokosi yhteen, mitä kaikkea iskusta tiedetään.

Kuinka monta kuoli ja loukkaantui iskuissa?

Poliisin ja hätäkeskuksen mukaan Barcelonan iskun uhreista 14 on kuollut ja 17 kriittisessä tilassa, kertoi uutistoimisto Reuters perjantaina. Kaikkiaan loukkaantuneita on 130.


Varhain perjantaina Cambrilsin kaupunkiin tehdyssä iskussa El País -lehden mukaan kuusi ihmistä loukkaantui. Uutistoimisto AFP:n mukaan loukkaantuneita oli seitsemän. Yksi loukkaantuneista on kriittisessä tilassa ja kaksi on loukkaantunut vakavasti, kertoo paikallisviranomainen. Katalonian sisäministeriön edustaja Joaquim Fornin mukaan loukkaantuneista kolme on poliiseja.

Lisäksi poliisi kertoi ampuneensa viisi hyökkääjää kuoliaaksi. Viides kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin.

Torstaina poliisien päälle tarkastuspisteellä Barcelonassa ajanut mies kuoli myös poliisien luoteihin, kertoo Reuters. Hänen yhteytensä Barcelonan keskustan iskuun on epäselvä.


Mitä Barcelonassa ja Cambrilsissa tapahtui?

Katalonian poliisi vahvisti pian ensimmäisten media­tietojen jälkeen, että Barcelonan kaupungin keskustassa La Ramblalla tapahtui ”massiivinen törmäys”. Vähän yli kilometrin pituinen La Rambla on Barcelonan ydinkeskustan pääkatu ja kaupungin suosituimpia turistikohteita.

El Periódico -lehden haastattelemien silminnäkijöiden mukaan ihmisten päälle ajanut auto ajoi kovaa vauhtia ja näytti siltä, että kuljettaja yritti törmätä pakettiautolla niin useaan ihmiseen kuin vain ehti.


Yliajo alkoi Plaça de Catalunya -aukion tienoilta ja päättyi Joan Mirón mosaiikille noin 600 metrin päähän aukiosta, esimerkiksi La Vanguardia -lehti kertoo.

Useat espanjalaismediat kertoivat torstaialkuiltana poliisilähteisiin viitaten, että epäilty tai epäillyt olisi saarrettu läheiseen ravintolaan Barcelonan keskustassa ja että epäillyt olisivat aseistettuja. Myös uutistoimisto Reutersilla oli vastaava tieto poliisilähteeltä. Katalonian poliisi kuitenkin kumosi tämän tiedon kello 21:n jälkeen Suomen aikaa Twitterissä. Sen mukaan kukaan ei ollut linnoittautunut baariin Barcelonassa.

Lisäksi Katalonian poliisi ilmoitti myöhään torstai-iltana Twitterissä, että autolla yritettiin ajaa kahden poliisin päälle tarkastuspisteellä lähellä Barcelonaa. Tapaus liittyy todennäköisesti yliajoon La Ramblalla. Poliisi on myös ampunut henkilön, joka ajoin poliisien päältä tarkistuspisteellä iskun jälkeen.

Cambrilsin kaupungissa ihmisten päälle ajettiin henkilöautolla rantakadulla varhain perjantaina. Katalonian poliisi vahvisti perjantain vastaisena yönä El País -lehden mukaan toteuttaneensa poliisioperaation mahdollisen terrori-iskun vuoksi. Poliisi kertoi ensin ampuneensa neljä hyökkääjää kuoliaaksi, ja yksi hyökkääjä kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Poliisi kertoi aiemmin, että epäillyillä oli yllään räjähdevyöt. Poliisi kuitenkin vahvisti Twitter-tilillään myöhemmin perjantaina, etteivät räjähdevyöt olleet aitoja.

Cambrilsissa tehtiin poliisin mukaan hallittuja räjäytyksiä perjantain vastaisena yönä.

Kuka on iskujen takana?

Katalonian poliisi käsittelee Barcelonan tapahtumaa terrori-iskuna. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoi aikaisin perjantaina Suomen aikaa uutistoimisto Reutersin mukaan, että kyse olisi ”jihadistihyökkäyksestä”.

Espanjalaislehtien mukaan poliisi on kertonut etsivänsä 17-vuotiasta miestä, joka on pääepäilty Barcelonan iskussa

Poliisin mukaan Cambrilsin terrori-isku on yhteydessä torstaina Barcelonan keskustassa tehtyyn terrori-iskuun.

Poliisi on tehnyt kaikkiaan neljä pidätystä iskuihin liittyen. Kolmen pidätyksistä on vahvistettu liittyvän Barcelonassa tehtyyn iskuun.

Yksi pidätetyistä henkilöistä on Barcelonan iskussa käytetyn pakettiauton vuokrannut mies, El País -lehti kertoo.

Lisäksi poliisi löysi torstaina espanjalaismedioiden mukaan Barcelonan lähellä sijaitsevasta Vicin kaupungista pakettiauton, jota mahdollisesti käytettiin pakenemiseen.

Terrorijärjestö Isis väitti Amaq-propagandatoimistonsa kautta torstai-iltana, että Barcelonan iskun tekijät ovat ”sen sotilaita”, uutistoimistot kertovat.


Lue lisää iskujen tekijöistä täältä.


Oliko uhrien joukossa suomalaisia?

Katalonian poliisi julkaisi perjantaina Twitterissä listan Barcelonan iskussa kuolleiden ja loukkaantuneiden kansallisuuksista. Suomi ei ollut mukana listassa.

Ulkoministeriöllä ei ollut tietoa suomalaisuhreista perjantaina aamuyhdeksältä. Ulkoministeriön mukaan tätä mahdollisuutta ei voida kuitenkaan poissulkea.

”Olemme ulkoministeriössä kohotetussa valmiudessa ja pidämme yhteyttä ”, kertoo ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikönpäällikkö Vesa Häkkinen.

Barcelonassa asuu ulkoministeriön mukaan arviolta 500 suomalaista. Lisäksi 181 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen kaupunkiin perjantaiaamuun mennessä, mutta turisteja on todennäköisesti reilusti tätä enemmän.

Barcelonaan lähdössä olevien suomalaisten kannattaa seurata espanjalaisten viranomaisten ohjeistuksia ja noudattaa niitä, neuvoo tiedottaja Petra Sarias ulkoministeriöstä.

Viranomaisten mukaan kuolleiden ja loukkaantuneiden joukossa on ihmisiä ainakin 34 eri kansalaisuudesta. Useiden maiden viranomaiset ovat vahvistaneet tietoja loukkaantuneista.

Ranskan ulkoministeriön mukaan 26 Ranskan kansalaista loukkaantui iskussa. Näistä 11 on kriittisessä tilassa.


Belgian ulkoministeri Didier Reynders kertoo yhden uhrin olevan belgialainen nainen.

”Surunvalitteluni hänen perheelleen ja läheisilleen”, Reynders kirjoittaa Twitterissä.

Hollannin ulkoministeriö vahvistaa kolmen hollantilaisen loukkaantuneen iskussa, mutta päässeen sairaalaan hoitoon. Myös kreikkalainen diplomaatti kertoo kolmen maan kansalaisen, naisen ja hänen kahden lapsensa, olevan loukkaantuneiden joukossa.

Lisäksi The Guardian -lehden mukaan saksalainen televisiokanava ZDF kertoi viranomaislähteisiin perustuen, että iskussa kuoli ainakin kolme Saksan kansalaista.

Suomen presidentti Sauli Niinistö sanoi viestipalvelu Twitterissä ”seuraavansa tilannetta äärimmäisellä vakavuudella” ja lähetti voimia uhreille, omaisille ja pelastajille.Pääministeri Juha Sipilä sanoi Twitterissä tuomitsevansa terrorismin kaikissa muodoissa.Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lähetti Twitterissä surunvalittelut Yhdysvaltain puolesta.


Mitä paikalla olleet suomalaiset kertovat?

Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta.

Au pairina Espanjassa työskentelevä Makkula oli lähdössä metroasemalta kävelemään kaverinsa hotellille. Hotelli oli samassa suunnassa, josta pakettiauto kaahasi ihmisten päälle.

”Jos olisin kääntynyt vähän aikaisemmin, olisin osunut kohdalle, mutta onneksi en kääntynyt”, Makkula kertoo Helsingin Sanomille.

”Tuntui epätodelliselta. Lähdin juoksemaan lähimpään rakennukseen, joka oli 20 metrin päässä. Minut ja muut ohjattiin sisällä vielä syvemmälle rakennukseen. Meille jaettiin vesipulloja.”

Barcelonassa työskentelevä Siru Laine puolestaan kertoo HS:lle, että hän tarkkaili tapahtumia työpaikkansa ikkunasta, joka sijaitsee kahden korttelin päässä La Rambalta.

”Ambulansseja ajaa paljon ohi ja helikoptereita kuuluu myös menevän, ja ihmisiä juoksi aiemmin kadulla poispäin kyseiseltä kadulta.”

Lue lisää suomalaisten silminnäkijöiden kokemuksista täältä.

Oletko paikalla Barcelonassa? Ota yhteyttä hs.online@hs.fi.

Espanjassa on ollut jatkuva terrorivaroitus vuodesta 2015. Edellinen iso terrori-isku maassa tapahtui 11. maaliskuuta vuonna 2004, kun Madridissa tehtiin sarja pommi-iskuja lähijuniin. 192 ihmistä kuoli ja yli 2 000 loukkaantui.


Tausta

Euroopassa on koettu viime vuosina lukuisia autolla tehtyjä terrori-iskuja


 Vuoden 2016 heinäkuussa Ranskan Nizzassa hyökkääjä ajoi kuorma-autolla päin ihmisiä, jotka olivat palaamassa katsomasta kansallispäivän ilotulitusta. Iskussa kuoli 86 ihmistä.

 Joulukuussa 2016 Berliinissä kuoli 12 ihmistä ja 48 loukkaantui, kun pakettiautolla ajettiin joulutorille.

 Lontoossa on koettu vuonna 2017 jo kaksi autoiskua. Maaliskuussa viisi ihmistä kuoli ja noin 50 loukkaantui, kun hyökkääjä ajoi jalankulkijoiden joukkoon Westminsterin sillalla ja puukotti poliisia. Kesäkuussa kahdeksan kuoli, kun kolme hyökkääjää ajoi jalankulkijoiden joukkoon pakettiautolla ja jatkoi puukottamalla ihmisiä London Bridge -sillan alueella.

 Huhtikuussa 2017 kuorma-auto ajoi väkijoukkoon Tukholmassa ostoskatu Drottninggatanilla. Viisi kuoli ja 15 loukkaantui.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Barcelona
 • Terrori-iskut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  8. 8

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  9. 9

   Voimakas maanjäristys surmasi ainakin lähes 150 Meksikossa – järistys runnoi myös miljoonakaupunki Méxicoa

  10. 10

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää