Ulkomaat

Juncker rohkeana suurpuheessaan: EU:lle yksi ”superjohtaja” ja talousministeri, lisää maita euroon ja Romania ja Bulgaria Schengeniin

Euroopan komission puheenjohtaja haluaa panna vauhtia siihen, että yhä useampi EU-maa liittyy euroalueeseen ja lupaa apua maille, jotka ovat yhä valuutan ulkopuolella

Strasbourg

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti keskiviikkoaamuna suuren linjapuheen, jossa hän kertoi omat ja monelta osin rohkeat mietteet EU:n kehittämiseksi.

”Tuuli puhaltaa jälleen Euroopan purjeissa. Meillä on nyt mahdollisuuksien ikkuna avoinna. Mutta se ei pysy avoinna ikuisesti”, Juncker totesi puheensa alussa EU-parlamentille Ranskan Strasbourgissa.

Hänen mukaansa tilanne EU-maissa on nyt paljon myönteisempi kuin viime vuonna, kun Eurooppa oli ”kolhiintunut ja mustelmilla”.

Juncker halusi esittää niin sanotun ”skenaario numero kuuden” siitä, miten unionia pitää kehittää. Hän sanoo taistelleensa aina Euroopan puolesta ja nyt hän on valmis viemään kehitystä uuteen suuntaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän haluaa esimerkiksi panna vauhtia siihen, että yhä useampi EU-maa liittyy euroalueeseen ja lupaa teknistä ja taloudellistakin apua niille maille, jotka ovat yhä valuutan ulkopuolella. Euroa käyttää 19 EU:n 28 jäsenmaasta.

”Jos haluamme, että euro yhdistää eikä jaa maanosaamme, sen pitäisi olla enemmän kuin valikoidun maaryhmän valuutta. Euron on määrä olla koko Euroopan unionin valuutta”, Juncker sanoi.

Britannian EU-eron eli brexitin jälkeen euroalueen maat vastaavat 85-prosenttisesti EU-maiden yhteenlasketusta taloudesta.

Hän ehdotti EU:lle yhteistä ”talous- ja valtiovarainministeriä”. Junckerin mukaan olisi järkevää, että kyseinen henkilö olisi komission varapuheenjohtaja ja euroryhmän puheenjohtaja.

Sen sijaan hän ampui alas Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ajatuksen siitä, että euroalueen maille luotaisiin uusi parlamentti.

”Euroalueen parlamentti on tämä parlamentti, Euroopan parlamentti”, hän totesi EU-parlamentille ja sai europarlamentaarikot taputtamaan.

Juncker teki myös yllättävän esityksen: hänen mielestään EU-maiden johtajien huippukokouksia isännöivän Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan ja komission puheenjohtajan tehtävät pitäisi yhdistää eräänlaiseksi superjohtajaksi.

”Eurooppa olisi ymmärrettävämpi, jos yksi kapteeni ohjaisi laivaa”, Juncker sanoi.

Eurooppa-neuvostoa johtaa puolalainen Donald Tusk.

Luxemburgilaisen Junckerin mukaan Euroopan vakausmekanismista pitäisi kehittää Euroopan valuuttarahasto. Tätä hän aikoo ehdottaa joulukuussa.

Junckerin mukaan myös passitonta Schengen-aluetta on aika laajentaa.

”Meidän on aika avata Schengenin vapaan liikkumisen alue Bulgarialle ja Romanialle välittömästi”, hän sanoi ja perusteli sitä myös unionin ulkorajojen puolustamisella.

Juncker puhui vapaakaupan puolesta, mutta myös Euroopan yritysten puolustamisesta.

Hän ilmoitti, että komissio esittää uutta järjestelmää läpivalaista ulkomaalaisten sijoituksia strategisille teollisuudenaloille. Monet jäsenmaat, kuten Saksa, Ranska ja Italia, ovat huolissaan erityisesti Kiinan sijoituksista.

”Jos ulkomaalainen, valtion omistama yritys haluaa ostaa eurooppalaisen sataman, osan energiainfrastruktuuristamme tai puolustusteollisuuden yrityksen, tämän täytyy tapahtua läpinäkyvästi, tutkitusti ja keskustelun jälkeen. On poliittista vastuullisuutta tietää, mitä omalla takapihallamme tapahtuu”, Juncker sanoi.

Englanniksi, ranskaksi ja saksaksi puhunut Juncker aloitti kertomalla, että EU aikoo nyt käynnistää vapaakauppaneuvottelut Australian ja Uuden-Seelannin kanssa. Hän haluaa, että neuvottelut saadaan päätökseen paljon nopeammin kuin aiemmat vastaavat sopimukset: jo vuoteen 2019 mennessä.

Sitä voi pitää symbolisesti tärkeänä ilmoituksena, sillä Yhdysvalloissa on presidentti Donald Trumpin aikana hyvin protektionistinen ilmapiiri. Yhdysvaltain ja EU:n TTIP-kauppaneuvottelut ovat täysin jäissä.

Juncker piruili Trumpin ”tehdään Amerikasta taas suuri” -retoriikalle, jossa hyökätään muun muassa ilmastonmuutoksen vastaisia toimia vastaan.

”Kun Yhdysvaltain kunnianhimo on romahtanut, Euroopan on pidettävä huolta, että teemme planeetastamme taas suuren. Siinä on kyse koko ihmiskunnan perinnöstä”, Juncker sanoi.

Terroristien vastaisessa taistelussa Juncker vaati EU-maiden tiedusteluelimiä jakamaan keskenään kaikki tietonsa terroriaikeista epäillyistä henkilöistä.

Juncker ilmoitti myös, että komissio esittää keskiviikkona aloitteen uudesta Euroopan kyberturvallisuuden virastosta.

EU:n ulkopolitiikkaa hän haluaa vahvistaa siten, että jatkossa ulkopolitiikkaa koskevat päätökset tehtäisiin määräenemmistöjen voimin, ei yksimielisesti. Hänen mukaansa perussopimus mahdollistaa jo tämän.

Junckerin mielestä EU tarvitsee myös yhteisen työllisyysasioiden viraston samalla tavalla kuin sillä on yhteinen pankkivirasto. ”Me luomme sellaisen”, hän lupasi.

Juncker vaati Turkkia vapauttamaan vangitsemansa toimittajat ja vaati Turkkia lopettamaan eurooppalaisjohtajien kutsumisen natseiksi ja fasisteiksi. Hänen mukaansa Turkin EU-jäsenyys ei tule lähitulevaisuudessa tapahtumaan, koska maa ei kunnioita oikeusvaltioperiaatetta.

Oheisella videolla Juncker puhuu Turkista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Juncker viittasi Britannian EU-eroon toteamalla, että maaliskuun 30. päivä 2019 EU:ssa on enää 27 jäsentä. Hän uskoo silti, että unionin jäsenmaiden määrä kasvaa, kun Länsi-Balkanin maat ovat valmiita liittymään unioniin.

Libyassa olevien ja Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten tilannetta Juncker kutsui skandaalimaiseksi, ja siihen hän lupaa EU:n puuttuvan.

Hän peräänkuulutti myös lisää apua Afrikkaan. Hänen mukaansa EU-maiden tulee myös avata laillisia reittejä ihmisille, ettei heidän tarvitse tulla Eurooppaan ihmissalakuljettajien matkassa.


Kokonaisuutena puhe ynnäsi Junckerin mietteitä siitä, miten EU:ta pitää kehittää usealla eri osa-alueella. Siitä on käyty komission johdolla keskustelua koko vuosi useiden erilaisten tuumauspapereiden välityksellä.

Viime maaliskuussa Juncker maalasi EU:lle viisi hyvin erilaista tulevaisuusvisiota. Ääripäissä olivat vaihtoehdot pysyä nykyisillä urilla tai syventää unionia federalistiseen suuntaan.

Keskiviikkona kuultiin siis ”kuudes skenaario”, jonkinlainen synteesi Junckerin viime kuukausien ajattelusta.

Puhetta pidettiin ennalta Junckerin tärkeimpänä, sillä hänen kautensa on jo lopuillaan. Seuraavat eurovaalit pidetään keväällä 2019, eikä Juncker, 62, pyri enää komission johtoon, minkä hän puheessaan vahvisti.

Juncker sanoi puheessaan, että unionin talous on nyt huomattavasti paremmalla tolalla kuin vuosiin.

Tämäkin loi seesteistä taustakangasta puheelle verrattuna viime vuoden syksyyn, kun Juncker piti linjapuhettaan. Tuolloin britit olivat juuri päättäneet kansanäänestyksessä erota unionista eli tehdä brexitit, ja monet vielä pitämättömät vaalit uhkasivat nostaa populistit valtaan: Itävallassa, Hollannissa ja Ranskassa.

Nyt brexit-neuvottelut ovat käynnissä ja niiden aikana unioniin jäävät maat ovat osoittaneet olevansa yllättävänkin yhtenäisiä. Populistit taas kärsivät tappion vaaleissa. Talouskasvu on lisäksi nostanut toiveita siitä, että nyt EU:lla on oiva hetki mennä eteenpäin.

Viime vuoden linjapuheessaan Juncker totesi, että EU:ta uhkaa ”ainakin jossain määrin eksistentiaalinen kriisi”.

”Koskaan aiemmin en ole nähnyt niin vähäistä yhteistyöhalua jäsenmaidemme kesken. Koskaan ennen en ole kuullut niin monien johtajien puhuvan vain kotimaisista ongelmistaan. Eurooppa mainitaan vain ohimennen, jos ollenkaan”, hän totesi.

Monet puheen lupaukset ovat vuotta myöhemmin toteutuneet. Juncker vaati EU-maita lujittamaan puolustusyhteistyötään, mikä on toteutunut.

Hän ilmoitti myös, että komissio aikoo kaksinkertaistaa investointirahaston, jolla tuetaan eurooppalaisia yrityksiä. Sekin on tapahtumassa.

Juncker toivoi EU:n ja Kanadan kauppasopimuksen sekä Pariisin ilmastosopimuksen ratifiointia. Molemmat on ratifioitu, vaikkakin tuskallisten vaiheiden kautta.

EU:ssa on herännyt uutta toivoa uudistumisesta sen jälkeen kun EU-myönteinen Emmanuel Macron nousi Ranskan presidentiksi viime kesänä.

Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat saavuttaneet yhteisen sävelen monissa tulevaisuusvisioissa, minkä Junckerkin pyrkinee täysin rinnoin hyödyntämään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  6. 6

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  7. 7

   Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

  8. 8

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  9. 9

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  10. 10

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  4. 4

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää