Ulkomaat

Timo Soini: Siepattu suomalainen vapautettiin kansain­välisen yhteistyön tuloksena – ”Tärkeintä on, että hän on turvassa ja voi palata kotiin”

Soini käytti sieppaajista sanaa rikollinen, koska tutkinnan ollessa kesken näiden motiiveista, taustasta tai mahdollisista terroristiyhteyksistä ei voi olla varma.

Suomalaisesta panttivangista ei maksettu lunnaita, eikä Suomi maksa lunnaita tulevaisuudessakaan, sanoi ulkoministeri Timo Soini (sin) Washingtonissa pitämässään tiedotustilaisuudessa, joka koski Afganistanissa siepatun suomalaisen vapautumista torstaina.

”Tärkeintä on, että hän on turvassa ja voi palata kotiin”, Soini sanoi.

”Läheisille kesä on ollut pitkä ja pimeä, ja nyt valoa on näkyvissä.”

Soini kertoi, että siepattu vapautettiin kansainvälisen yhteistyön tuloksena. Hän ei suostunut kertomaan juuri mitään muuta vapautusoperaation yksityiskohdista eikä siitä, keitä sieppaajien epäillään olleen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ulkoministeri vetosi siihen, että tutkijoille pitää antaa työrauha eikä rikollisille pidä antaa tietoja, jotka mahdollisesti hyödyttäisivät heitä.

”Suomen kansalainen on ollut vakavan rikoksen uhri ja jatkuvassa hengenvaarassa. Voi vain kuvitella, millaisia tuntemuksia ja pelkoakin siinä joutuu kestämään”, Soini sanoi.

Soini käytti sieppaajista sanaa rikollinen, koska tutkinnan ollessa kesken näiden motiiveista, taustasta tai mahdollisista terroristiyhteyksistä ei voi olla varma.

Soini puhui siepatun kanssa puhelimessa

Soini kertoi saaneensa tiedon suomalaisten vapautuksesta varhain torstaina Suomen aikaa Washingtoniin. Hän kertoi puhuneensa siepatun naisen kanssa puhelimessa, mutta ei halunnut valottaa luottamuksellisen keskustelun yksityiskohtia.

”Se oli hyvä puhelu ja hyvä sanoma”, Soini tyytyi sanomaan.

Hän ei halunnut kertoa sitäkään, millaista apua nainen saa nyt ja milloin hän palaa mahdollisesti kotimaahan. Soini kiitti kuitenkin ”monia” ihmisiä Suomessa ja ulkomailla, jotka ovat osallistuneet siepatun vapauttamiseen.

”Maailmassa joskus hyville ihmisille tapahtuu pahoja asioita”, Soini sanoi.

Ulkoministeriö kertoi aiemmin torstaina, että Afganistanissa toukokuusta asti siepattuna ollut suomalainen on vapautunut ja nainen on turvassa.

Ministeriön mukaa n nainen on edelleen Afganistanissa ja että hän on ollut yhteydessä läheisiinsä.

Myös Operation Mercy -järjestö, jolle nainen työskenteli, kertoi vapautuksesta torstaina lyhyesti.

”Kollegamme hyvinvointia arvioidaan parhaillaan. Pyydämme kollegoidemme ja heidän perheidensä yksityisyyden kunnioittamista”, järjestö kertoi lyhyessä tiedotteessaan.

Naisen tuntenut Ari Kerkkänen oli erittäin huojentunut vapauttamisesta. Hänen haastattelunsa voit lukea tästä linkistä.

Ilahtunut oli myös Atte Kaleva, joka oli itse siepattuna Jemenissä useita kuukausia 2012–2013.

”Jos hän kokee, että tarvitsee henkistä tukea ja apua, niin kannattaa heti hakea sitä”, Kaleva opastaa HS haastattelussa, jonka voit lukea tästä linkistä.

Sieppauksen yhteydessä tapettiin kaksi ihmistä

Suomalaisnainen siepattiin Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa 20. toukokuuta.

37-vuotias nainen saapui työskentelemään Kabuliin Ruotsissa päämajaa pitävälle kristilliselle Operation Mercy -järjestölle noin kolme kuukautta ennen sieppausta. Hänet siepattiin kansalaisjärjestön tiloista.

Naisella on jonkin verran aiempaa työkokemusta Lähi-idästä, ja hän on opiskellut arabiaa ja daria. Hänellä on kaksi korkeakoulututkintoa, mutta ei aiempaa laajaa työkokemusta järjestöistä. Työkomennus oli hänelle tiettävästi ensimmäinen Afganistanissa.

Sieppauksen yhteydessä tapettiin kaksi muuta ihmistä, suomalaisnaisen saksalainen huonekaveri ja työtoveri sekä afganistanilainen turvamies.

Sieppaus oli raaka. Sieppaajat katkaisivat afganistanilaisen vartijan kaulan ja ampuivat saksalaisnaisen kuoliaaksi.

Toukokuussa Afganistanin sisäministeriön tiedottaja Najib Danesh kertoi HS:lle, että hyökkääjät olivat ensin tappaneet vartijan ja menneet sitten sisään huoneeseen toisessa kerroksessa, jossa naiset nukkuivat. Kukaan naapureista ei ollut kuullut laukauksia. 

Daneshin mukaan kaikki käytettävissä olevat poliisit ja turvajoukot oli laitettu sieppaajien perään, mutta naista ei vain löydetty.

”Heidän henkivartijan kaula oli katkaistu. Ystäväni, joka asuu heidän naapurissaan, kertoi tämän minulle”, totesi rakennuksen kulmalla kauppaa pitänyt Ali Majid. 

Heinäkuussa naisesta julkaistulla videolla hän pyysi rahallista apua kristilliseltä yhteisöltä.

”Jos sieppaaja ei saa pyytämäänsä rahasummaa, jotain hyvin pahaa tapahtuu minulle”, nainen sanoi videolla.

Suomi on linjannut muiden länsimaiden tapaan, ettei se maksa lunnaita siepatuista kansalaisista. Käytäntö kun rohkaisisi rikollisia uusiin sieppauksiin, eikä terroristien kanssa ole ollut tapana neuvotella.

Operation Mercy on kansainvälinen avustus- ja kehitysjärjestö, jonka pääkonttori on Ruotsin Örebrossa. Se työskentelee Keski-Aasiassa, Lähi-idässä ja Pohjis-Afrikassa. Sen työ perustuu kristillisiin arvoihin.

Afganistanissa järjestö on työskennellyt talebanien kaatumisesta 2001 alkaen. Sillä on ollut projekteja muun muassa liittyen naisten koulutukseen ja synnytysterveyteen.

Avustustyöntekijöiden sieppaukset lisääntyneet

Afganistanin tilanne on sekasortoinen ja vaarallinen.

Afganistanin turvallisuustilanne on huonontunut entisestään viime vuosina suurimman osan kansainvälisistä joukoista lähdettyä maasta. Ulkomaalaisten avustustyöntekijöiden sieppaukset ovat samalla lisääntyneet. Heidät on kuitenkin useimmiten saatu vapautettua.

Suurimmassa osassa sieppaustapauksista asialla ei ole kuitenkaan ollut suoraan terroristiryhmä, vaan rikollisjengi, joka myy siepatut eteenpäin.

Islamistinen Taleban-järjestö yrittää usein nopeasti saada siepatut rajan toiselle puolelle Pakistanin heimoalueille, josta heitä on vaikea löytää, ja jonne kansainvälisten tai afganistanilaisten joukkojen mandaatti ei ulotu.

HS on päättänyt olla julkaisematta naisen nimeä. Perustelut voi lukea päätoimittaja Antero Mukan kommenttikirjoituksesta.

Fakta

Afganistanin turvallisuustilanne on vaikea


 Afganistanin hallituksen joukot taistelevat kansainvälisten joukkojen tuella sekä Talebania että Isisiä vastaan. Taleban hallinnoi yli kolmannesta maa-alueesta, ja Isis on tehnyt tuhoisia iskuja erityisesti Kabulissa.

 Afganistanissa toimii kaikkiaan 20 järjestöä, jotka YK luokittelee terroristijärjestöksi.

 Ainakin 126 000 afgaania on YK:n mukaan joutunut pakenemaan kodeistaan.

 Yli 218 000 afgaanipakolaista on tänä vuonna palannut naapurimaista Iranista ja Pakistanista. Suomi ja moni muu Euroopan maa on sopinut Afganistanin kanssa pakolaisten pakkopalautuksista.

 Kansainvälinen siirtolaisjärjestö arvioi, että jopa 600 000 pakolaista saattaa palata Afganistaniin tämän vuoden aikana. Se lisää avustusjärjestöjen avun tarvetta kotinsa jättäneille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Afganistan
 • Sieppaukset
 • Ulkoministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  8. 8

   Vuonna 1983 ydinsodan estäneen Petrovin kuolema muistuttaa, että hänen­kaltaisiaan tarvitaan jälleen

  9. 9

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää