keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla

Euroopan maat turvautuvat yhä useammin ydinvoimaan

16.2.2009 22:33

Ranska tuottaa suurimman osan sähköstään ydinvoimalla. Kuvassa rakenteilla olevan Flamanvillen voimalan rakennustyömaa helmikuun alussa.

Ranska tuottaa suurimman osan sähköstään ydinvoimalla. Kuvassa rakenteilla olevan Flamanvillen voimalan rakennustyömaa helmikuun alussa.

berliini/bryssel. Yhä useampi Euroopan maa aikoo turvautua ydinvoimaan tulevissa energiaratkaisuissaan. Viimeksi kuluneen vuoden aikana ydinvoiman puolesta on alettu puhua muun muassa Britanniassa, Italiassa, Puolassa, Virossa, Sveitsissä ja Ruotsissa.

Ydinvoiman suosion kasvu selittyy paitsi tarpeella leikata kasvihuonekaasupäästöjä myös monen valtion halulla vähentää riippuvuuttaan venäläisestä energiasta. Euroopan unionissa ydinvoiman lasketaan myös parantavan unionin kilpailukykyä.

Tiukinta ydinvoiman vastustus on Saksassa ja Itävallassa.

Saksassa kansalaismielipide on mittausten mukaan tosin kääntymässä ydinvoimalle suopeaksi, ja liittokansleri Angela Merkel on eri yhteyksissä ilmoittanut haluavansa kumota edellisen hallituksen päätöksen luopua ydinvoimasta.

"Olemme jäämässä energiapoliittisesti eristyksiin, ja siihen meillä ei ole varaa", sanoo

konservatiivipuolue CDU:n talousneuvoston puheenjohtaja professori Kurt J. Lauk puhelinhaastattelussa.

Laukin mielestä saksalaisessa energiakeskustelussa sivuutetaan koko joukko tosiasioita: ensinnäkään Saksan energiasyöppö teollisuus ei näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa saavuta päästövähennystavoitteita ilman ydinenergiaa, ja toiseksi Saksa on liian riippuvainen tuontienergiasta.

"Ei oteta todesta, että venäläiset itse asiassa säätelevät lastenhuoneidemme lämpötilan", Lauk sanoo.

Saksan voimassa olevan hallitusohjelman mukaan maa luopuu reaktoreistaan vuoteen 2021 mennessä.

Johtavat sosiaalidemokraatit eivät toistaiseksi ole tinkineet tuumaakaan kannastaan, jonka mukaan ydinvoimalat ajetaan alas sovitussa aikataulussa.

Puolue ei kuitenkaan ole kertonut, millä konstilla tyydytetään teollisuuden ja kotitalouksien energiantarve niin että myös päästöt vähenevät.


Lue lisää tiistain Helsingin Sanomista.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>