maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

HS 24.3.1988: Halabjan asukkaat kuolivat kesken arkiaskareiden

22.3.2009 6:00

Pöhöttyneitä, osin tummuneita ja haisevia ruumiita on kaikkialla: teillä, kaduilla, asunnoissa. Naisten, miesten ja sotilaitten ruumiita yhdessä ja erikseen.

Ensi näkemältä mieleen tulevat kammottavat näkymät Sabran ja Shatilan pakolaisleireistä Beirutista, jossa kristityt pyssymiehet tappoivat useita satoja palestiinalaisia 1982.

Lähempi tarkastelu paljastaa kuitenkin selvän eron. Tällä kertaa ruumiissa ei näy ulkoisen väkivallan merkkejä. Ihmiset ovat mitä todennäköisimmin menehtyneet kemiallisten pommien levittämiin myrkkykaasuihin ja eräistä merkeistä päätellen suurin osa on kuollut hyvin äkisti, kesken jokapäiväisten askareiden.

Tämän kuvottavan joukkomurhan näyttämö on ollut Iranin tällä hetkellä miehittämä Halabjan kaupunki ja sen lähiympäristö Irakin koillisosassa lähellä Iranin rajaa. Kaupungissa asui vielä viime viikon alussa lähes 40 000 kurdia, mutta nyt vehmaassa laaksossa, lumipeitteisten vuorten keskellä lepäävä Halabja on kuolleiden kaupunki.

Elämä matalien talojen reunustamilla savikujilla pysähtyi viikko sitten, kun Irakin ilmavoimien hävittäjien kerrotaan ilmestyneen Halabjan taivaalle ja alkaneen kylvää kemiallisia pommeja laaksoon. Iranin sodanjohdon mukaan sinappi- ja muut myrkkykaasut surmasivat heti yli 4 000 asukasta ja tuhannet muut saivat vakavia vammoja.

Halabjaa moukaroitiin myös tavanomaisilla pommeilla, jotka tuhosivat täysin kaupungin sukin eli kauppakeskuksen sekä muuttivat sadat asuintalot sorakasoiksi.

Monet sukin puodit on ryöstetty puli puhtaiksi kaikesta arvokkaasta tavarasta. Ryöstely on ollut lisäksi hyvin järjestelmällistä, sillä kaikkien puotien peltiset suojakaihtimet on revitty auki täysin samalla tavalla.

Iran syyttää Irakia myös kaikista tavanomaisten pommien aiheuttamista tuhoista. Irak on puolestaan kiistänyt pudottaneensa "omiin kaupunkeihin tai kyliin" sen enempää kemiallisia kuin muitakaan pommeja.

Irakin syytösten mukaan Iran tuhosi Halabjan ja alueen toiseksi tärkeimmän asutuskeskuksen Khormalin pommituksilla ennen niiden valloitusta.

"Nyt Iran yrittää tekaistuilla väitteillä peitellä rikostaan Halabjan ympäristössä", Irakin sodanjohto selittää.

Bagdadin mukaan tuhot eivät voineet myöskään aiheutua taistelusta, koska Irakin joukot vetäytyivät alueelta "jo jonkin aikaa ennen Iranin hyökkäystä". Iran raportoi puolestaan kiivaista taisteluista alueella viime viikon alkupuolella.

Halabjan alueen valloitukseen osallistuneen vallankumouskaartin yksi komentaja Ali Shafii kertoi tiistaina Irakin menettäneen taistelussa yli 200 miestä kaatuneina tai haavoittuneina. Lisäksi Iran ilmoittaa ottaneensa 5 000 irakilaista vangiksi.

Shafiin mukaan Iran miehittää nyt yli tuhannen neliökilometrin suuruista aluetta Sulaimanjan maakunnan itäosassa. Syvimmillään Iranin etujoukot ovat edenneet vajaan 50 kilometrin päähän rajasta.

Iranin hyökkäystä helpotti toisaalta Bagdadin hallintoa vastustavien kurdisissien tuki sekä toisaalta Halabjan maantieteellinen asema. Kaupunki on viljavalla tasanteella, jota reunustavat korkeat vuoret ja järvi. Alueelta on Sulaimanjaan vain yksi huoltotie, joka on paljolti kurdisissien armoilla.

Taisteluun osallistuneen Irakin kurdien toisen pääjärjestön Kurdistanin Isänmaallisen Liiton edustajan mukaan Halabjan asukkaat nousivat viime viikon tiistaina kapinaan ja onnistuivat sissien tuella ottamaan kaupungin haltuunsa. Irak kosti kapinan lähettämällä hävittäjät "rankaisemaan" kurdeja.

Kurdien mukaan hävittäjät pudottivat kaupunkien ympäristöön kahden päivän ajan myrkkykaasukranaattien ja tavanomaisten pommien lisäksi rypäle- ja fosforikranaatteja.

Halabjan pommitus ei ollut ensimmäinen kerta, kun Irakin asevoimat tekevät hävitysretkiä kurdikaupunkeja ja kyliä vastaan. Irakin väitetään tuhonneen satoja kurdikyliä vuosien mittaan kostoksi sissien hyökkäyksille. Useissa tapauksissa kurdikylät on hävitetty olemattomiin räjähteillä ja maansiirtokoneilla,

Pöhöttyneitä ruumiita makaa katuvierillä Halabjassa. Iran sanoo, että Irak on surmannut kemiallisilla aseilla useita tuhansia ihmisiä kaupungissa, jonka Iran äskettäin valtasi maiden välisessä sodassa.

Viime viikon "kansannousu" Halabjan alueella ei ollut myöskään ensimmäinen laatuaan, sillä asukkaat nousivat kapinaan edellisen kerran jo viime toukokuussa, mutta silloin kansannousu tukahdutettiin nopeasti. Kapinan jäljiltä Halabjan asukasluku putosi hieman yli 70 000:sta puoleen, kun monet pakenivat kostotoimia suojaan vuorille, jotka ovat sissien hallinnassa, kuten suurin osa Irakin koillisosan vuoristosta.

Halabjan pommitus loppui torstaina sen jälkeen, kun Iranin vallankumouskaarti oli ottanut sen käsiinsä. Shafiin mukaan iranilaiset otettiin avosylin vastaan. Itse Halabjassa vastaanottajia oli kuitenkin vähän, jos lainkaan.

Kaupungissa oli vain kuolleita", kertoi etujoukkojen mukana Halabjaan tullut 27-vuotias Mahmud Maganian, joka kuuluu kaartin lääkintäjoukkoihin.

Kun kansainvälinen lehtimiesryhmä tutustui tiistaina iranilaisten opastuksella "Irakin rikoksiin" Halabjassa, kaupunkiin oli palannut vain kourallinen asukkaita. Suurin osa kaupungista oli täysin tyhjä, jopa iranilaisia sotilaita oli hämmästyttävän vähän näkyvissä.

Yksi palaajista oli 63-vuotias Muhammed Ali Rasian, joka esitteli auliisti pommituksen talolleen aiheuttamia tuhoja. Perinteiseen kurdiasuun, hyvin väljiin vekkihousuihin ja "sarvilla" koristettuun puseroon sonnustautunut Rasian oli edelleen ihmeissään siitä, miten hän oli selvinnyt myrkkykaasupommituksesta hengissä.

Kuolleita on kaikkialla, mutta onko siviiliuhreja todellakin Iranin ilmoittamat 5 000 on kysymys, johon on mahdotonta saada luotettavaa vastausta. Varmaa kuitenkin on, että myrkkykaasun ja tavanomaisten pommitusten uhreja on ollut paljon.

Halabjan ympäristöön viiden tunnin ajan tutustuneet lehtimiehet näkivät pitkälle toistasataa ruumista. Monet seikat puhuivat lisäksi sen puolesta, että alun perin kuolleita on saattanut olla huomattavasti enemmän.

Lehtimiesryhmä saattoi käyntinsä aikana nähdä vain pienen osan kaupunkia ja ympäröivää maaseutua. Toiseksi Halabjan ja KharmaIin välisellä tiellä on selkeitä todisteita siitä, että suurin osa kuolleista oli jo ehditty haudata.

Pommitushetkellä tällä tiellä oli ilmeisesti liikkunut suuri joukko pakolaisia, sillä paikka paikoin tien varsi oli täynnä hylättyjä autoja, isoja vaatekasoja ja pieniä vaatenyyttejä. Lisäksi monien autojen ja vaatekasojen läheisyydessä oli edelleen kokonaisia perheitä kuolleina.

Eniten ruumiita oli pienen Anaibin kylän ulkopuolisella niityllä, jonne oli kasattu tieltä useita kymmeniä kuolleita odottamaan hautausta.

Ihmisruumiiden lisäksi kaduilla, teillä ja pelloilla oli runsaasti eläinten, lehmien, aasien, koirien ja kissojen paisuneita ruhoja. Toisaalta hieman etäämpänä käyskenteli useita hyväkuntoisen näköisiä karjalaumoja paksua ruohoa märehtien.

Monin paikoin ruumiiden joukossa oli silmiinpistävän paljon kuolleita pikkulapsia. Osin tämä havainto sekä tosiasia, että ruumiita oli edelleen vajaa viikko pommituksen jälkeen niinkin paljon hautaamatta herätti väistämättä kysymyksen, olivatko iranilaiset jättäneet osan ruumiista tarkoituksella näkyviin lehtimiesjoukon käyntiä varten.

Iranilaiset torjuivat väitteen perustellen saniteettijoukkojen tekevän kaikkensa kuolleiden hautaamiseksi mahdollisimman nopeasti, kuten muslimien oppien mukaan tulisi tehdä.

Toisaalta tarkoituksellinen viivyttely hautaamisessa olisi ymmärrettävää, koska iranilaisitta on kiihkeä tarve todistaa maailmatta Irakin syyllistyneen "uuteen rikokseen" kaiken lisäksi tällä kertaa omia kansalaisiaan vastaan. Iranin edustajien mukaan Halabjan pommitukset aiheuttivat toistaiseksi suurimmat yksittäiset siviilitappiot seitsemän ja puoli vuotta jatkuneessa sodassa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>