lauantai 26.7.2014 | Martta  Onnittele e-kortilla

Haukottelu ei tartu alle neljävuotiaisiin

18.9.2010 16:27

Kimmo Taskinen

Vauvatkin osaavat haukotella, mutta sosiaalinen haukottelu opitaan vasta myöhemmin.

Vauvatkin osaavat haukotella, mutta sosiaalinen haukottelu opitaan vasta myöhemmin.

Haukottelu on tarttuvaa, mutta se ei tartu pikkulapsiin eikä autistisiin lapsiin. Tutkijoiden mukaan haukottelun tarttuminen kertoo aivojen emotionaalisten osien kypsymisestä.

Sosiaalinen haukottelu on eri asia kuin spontaani haukottelu. Spontaanisti haukottelevat kaikki selkärankaiset, mutta sosiaalista haukottelua tavataan vain ihmisillä ja simpansseilla. Sosiaalinen haukottelu on sitä, että kun ihmis- tai simpanssiporukassa joku haukottelee, pian noin puolet muistakin seurueen jäsenistä alkaa haukotella.

Connecticutin yliopiston tutkijat seurasivat ensin 120 normaalisti kehittyvää lasta, jotka jaettiin kahdenkymmenen ryhmiin iän mukaan. Tutkija luki lapsiryhmille satua, joka kesti 12 minuuttia, ja viimeisen kymmenen minuutin aikana hän alkoi haukotella. Tämän jälkeen tutkija seurasi, kuinka moni lapsista alkoi myös haukotella.

Tulokset osoittivat, etteivät lapset nuorimmissa ikäryhmissä reagoineet haukotukseen millään tavalla. Yksivuotiaista ei haukotellut kukaan, kaksivuotiaista vain yksi ja kolmevuotiaista kaksi. Sen sijaan neljännen ikävuoden kohdalla koettiin selvä hypähdys, kun heistä haukotteli seitsemän ja 5-6-vuotiaiden ryhmässä kahdeksan.

Toisessa tutkimuksessa seurattiin eriasteisesti autistisia henkilöitä. Tulosten mukaan he haukottelivat selvästi vähemmän kuin kontrolliryhmän lapset ja syvimmin autistiset eivät haukotelleet lainkaan.

Tutkijoiden mukaan sosiaalinen mieli kehittyy toisten ihmisten eleitä ja ilmeitä jäljittelemällä. Se, että autistiset lapset eivät haukotelleet, vahvistaa sitä käsitystä, etteivät he kykene "lukemaan" toisten ilmeitä ja emotionaalista tilaa. Tutkijat olivat hämmästyneitä siitä, että normaalistikin kehittyvillä lapsilla tämä kyky näyttää kypsyvän melko myöhään. Tutkijat olettivat sen alkavan paljon varhemmin.

Tutkimuksen julkaisi Child Development.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>