maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Kiirunan kaupungin siirto mutkistui Ruotsissa

14.5.2010 13:41

Kiiruna. Pohjois-Ruotsin kaivoskaupunki Kiiruna valmistautuu asteittaiseen muuttoon rautamalmikaivoksen aiheuttamien repeämien takia. Temppu on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä kaupungille alun perin kaavailtu uusi sijaintipaikka on osoittautunut ongelmalliseksi.

Kaikki näytti jo pitkään selvältä. Kaupunkia piti alkaa rakentaa luoteissuuntaan Luossavaaran alueelle.

Suunnitelmiin tuli kuitenkin säröjä, kun valtiollinen kaivosyhtiö LKAB toi esiin uutta tietoa alueen maaperästä. Sekään ei ole yhtiön mukaan ongelmatonta rakentamiselle.

Ongelmiin on useita syitä, mutta monen kaupunkilaisen nenässä selitykset tuoksuvat uudelle malmille. Luossavaaran suunnitelmaa ei ole täysin haudattu, mutta eri ratkaisuja kartoitetaan edelleen.

Parikymmentä vuotta LKAB:lla työtä tehneellä Rolf Kangas-Mikolla riittää ymmärrystä, vaikka häneltä viedään parin vuoden sisällä katto pään päältä.

"Eihän se tunnu hauskalta, mutta pakko on muuttaa, jotta kaivos säilyy", Kangas-Mikko sanoo.

Historianopettaja Per Lindström ymmärtää poliitikkojen pattitilannetta. Hänen mielestään kaupunkia johtaa viime kädessä kaivosyhtiö.

"Ilman kaivosta täällä ei olisi ollut juuri mitään. Koko alue on malmin ympäröimää. Poliitikot ovat riippuvaisia LKAB:n asiantuntijaraporteista. Kiirunalaisten asenne on pitkälti 'saadaan mitä saadaan'", Lindström sanoo.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>