torstai 21.8.2014 | Soini, Veini  Onnittele e-kortilla

Kirja: Suomalaisten Afganistan-sotilaiden palkka herättää kateutta

29.9.2010 23:01

Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Suomalaiset rauhanturvaajat valmistautuivat ISAF-operaatioon Afganistanin armeijan kanssa Mazar-i-Sharifin tukikohdassa huhtikuussa 2010.

Suomalaiset rauhanturvaajat valmistautuivat ISAF-operaatioon Afganistanin armeijan kanssa Mazar-i-Sharifin tukikohdassa huhtikuussa 2010.

Suomalaisten rauhanturvaajien palkka- ja lomaedut aiheuttavat kateutta Afganistanin rauhanturvaajien keskuudessa, kirjoittaa brittitoimittaja Nick Allen tuoreessa kirjassaan.

Suomalaissotilaat saavat Afganistanissa Allenin mukaan noin 5 000 euroa kuussa. Summa sisältää vaarallisesta työstä maksettavan 80 euron lisäpäivärahan.

Kateutta herättävät Allenin mukaan myös suomalaisten oikeus kolmeen kahden viikon lomaan kuuden kuukauden Afganistanin-palveluksensa aikana.

Allen kirjoittaa suomalaisista rauhanturvaajista kirjassaan Embed, jossa hän kertoo kokemuksistaan eri maiden tukikohdissa eri puolilla Afganistania. Suomalaisten ja ruotsalaisten yhteisessä tukikohdassa Pohjois-Afganistanissa hän vieraili maaliskuussa 2009.

Allen kuvailee myös suomalaisten ja ruotsalaisten kulttuurieroja yhteisleirissään. Ruotsalaiset nais- ja miessotilaat nukkuvat samoissa tiloissa, mikä suomalaisilta on kielletty.

Eräs suomalaisupseeri paheksuu ruotsalaissotilaiden vapaampaa ulkonäkösäännöstöä.

"He [ruotsalaiset] pitävät henkilökohtaisena ihmisoikeutenaan pitää pitkää tukkaa ja partaa. Mutta kun siihen kerran suostuu, paluuta ei enää ole", upseeri sanoo Allenille.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>