tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Mahtipoliitikko syyttää suomalaisaktivistia intialaisten yllyttämisestä

11.3.2011 7:22

Lauri Myllyvirta

Lauri Myllyvirta

Kartta: Jaitapur, Intia

Delhi. Ympäristöjärjestö Greenpeacen suomalainen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta, 27, on joutunut merkittävän intialaispoliitikon syytösten kohteeksi.

Valtakunnallisen The Hindu-sanomalehden mukaan Intian toiseksi väkirikkaimman osavaltion, Maharashtran, pääministeri Prithivraj Chavan syyttää Myllyvirtaa agitoinnista Jaitapurissa, jonne on suunnitteilla samanlaisia ranskalaisia ydinreaktoreita kuin Olkiluoto 3:een.

Myllyvirta kävi Intian Greenpeacen edustajana Jaitapurissa viime marraskuussa paikallisen kansalaisliikkeen vieraana.

Maharashtran pääministeri Chavan ei syytä Myllyvirtaa rikoksista, mutta sävy on raju: Myllyvirta on hänen mukaansa antanut harhaanjohtavaa tietoa alueella vuonna 1993 tapahtuneesta maanjäristyksestä ja levittänyt propagandafilmejä.

Chavan ei ole pikkupoliitikko. Hän johtaa vaurasta noin 100 miljoonan asukkaan osavaltiota, joka tuottaa noin 15 prosenttia Intian koko kansantuotteesta.

HS tavoitti Myllyvirran puhelimitse Indonesian Jakartasta.

"Väitteet ovat täysin perättömiä", suomalaisaktivisti sanoo.

Myllyvirta sanoo olleensa Jaitapurissa jakamassa kokemuksia Olkiluoto 3:sta ja tekemässä omaa tutkimusta. Hän on lopettanut projektin eikä ole palaamassa Intiaan.

"Kävin syömässä lounasta kyläläisten kanssa ja keskustelemassa. Se oli sitten liikaa."

"Pääministeri Chavan yrittää lakaista Jaitapurin voimakasta kansanliikettä maton alle sillä, että liike olisi ulkomaalaisten mobilisoima. Kuulostaa hätävalheelta, kun kansanliike on kasvanut isoksi."

Jaitapurin ydinvoimalahankkeen takana on ranskalaisyhtiö Areva, jonka keskeneräisellä voimalatyömaalla Olkiluodossa on ollut suuria ongelmia. Jaitapurissa rakentamista ei ole vielä aloitettu, sillä neuvottelut ovat kesken.

Osa paikallisväestöstä vastustaa voimalaa, koska asukkailta pakkolunastetaan maita ja alue on järistysherkkää.

Syyskuussa 1993 Maharashtran Laturissa tapahtui maanjäristys, jossa kuoli lähteestä riippuen 8 000–9 000 ihmistä. Latur sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Jaitapurista, ja tämän etäisyyden merkitys on yksi Chavanin ja Myllyvirran näkemyseroista.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>