torstai 21.8.2014 | Soini, Veini  Onnittele e-kortilla

Mir – suomalainen saavutus ja kylmän sodan pelinappula

2.8.2007 13:24

Syvänmeren tutkimukseen tarkoitetut Mir-alukset olivat valmistuessaan 1980-luvun lopulla tekniikaltaan ainutlaatuisia, ja ovat monin tavoin sellaisia edelleen. Niillä pystytään laskeutumaan jopa 6  000 metrin syvyyteen.

Maailmassa on Mirien lisäksi vain kolme muuta alustyyppiä, jotka yltävät vastaaviin lukemiin. Myös Mirin teräsrakenne on ainutlaatuinen.

Mirien tarina kumpuaa 1980-luvun alusta, jolloin Neuvostoliiton tiedeakatemia päätti hankkia itselleen syvänmeren tutkimukseen soveltuvia aluksia.

Yhteistyöprojekti kanadalaisyhtiön kanssa kuitenkin raukesi teknisiin ongelmiin ja poliittiseen esteeseen: Yhdysvallat katsoi tilauksen rikkovan sen asettamaa huipputekniikan vientikieltoa eli Cocom-sopimusta.

Kun vielä ruotsalaiset ja ranskalaisetkin yrittäjät vetäytyivät hankkeesta, jäljelle jäi Suomi ja Rauma-Repolan Oceanics-tytäryhtiö.

"Suomi sai luvan sukellusveneen viemiseen Neuvostoliittoon sillä perusteella, että Yhdysvaltain Cocom-viranomaiset eivät uskoneet, että koko hankkeesta tulisi mitään", kertoo silloinen Rauma-Repolan toimialajohtaja Pekka Laxell STT:lle.

Toisin kävi.

Sukellusalukset rakennettiin Suomessa Rauma-Repolan Lokomon tehtaalla. Suomalaisten neronleimaus oli valmistaa alusten paineenkestävät miehistöpallot erikoiskarkaistusta teräksestä eikä vaikeasti käsiteltävästä titaanista, jota silloin pidettiin yleisesti ainoana vaihtoehtona.

Saksalaiset olivat hankkineet menetelmälle patentin, mutta eivät olleet sitä koskaan testanneet. Suomalaiset ottivat riskin.

"Siihen aikaan oli tällaista ennakkoluulottomuutta", Laxell sanoo.

"Sitten, kun näytti siltä, että projekti onnistuukin, niin syntyi kauhea haloo, että miten te tämmöistä voitte Neuvostoliittoon viedä, tämähän on täysin kaikkien sääntöjen vastaista. Siitä sitten riitti juttua moneksi Pentagonin-käynniksi", Laxell muistelee.

Hämmingeistä huolimatta Mirit luovutettiin Neuvostoliiton tiedeakatemialle loppuvuodesta 1987.

Oceanics-yhtiö purettiin pian Mirien valmistumisen jälkeen. Vuorineuvos Tauno Matomäki sanoi vuonna 2003 Metallitekniikka-lehden haastattelussa pitävänsä Oceanicsin purkamista yksinomaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n painostuksen tuloksena.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>