tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Nato-johtoiset joukot etenivät Marjahin kaupunkiin Afganistanissa

12.2.2010 22:47 | Päivitetty: 14.2.2010 1:19

PATRICK BAZ / afp

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita asemissa rakennuksen katolla Marjahissa lauantaina.

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita asemissa rakennuksen katolla Marjahissa lauantaina.

Marjah. Nato-johtoisten Isaf-joukkojen ja Afganistanin armeijan lauantain vastaisena yönä aloittama suurhyökkäys Etelä-Afganistanissa eteni lauantaina hitaasti Marjahin kaupunkiin Helmandin maakunnassa.

Kaupunkia vuosia hallussaan pitäneen Taleban-liikkeen vastarinta oli vähäistä, mutta liittouman joukot joutuivat purkamaan miinoja ja räjäyttämään omatekoisia pommeja kaupungin pohjoispuolella.

Isaf-joukot kertoivat kahden liittouman sotilaan saaneen surmansa lauantaina, mutta heidän kansallisuuttaan ei julkaistu.

Afganistanin armeijan aluekomentaja, kenraali Sher Mohammed Zazai sanoi, että ainakin 20 talebantaistelijaa kuoli lauantai-iltaan mennessä. Talebanin tiedottaja Qari Jusef Ahmadi kiisti väitteen puhelimitse ”propagandana”.

Brittiläisen sotilaskomentajan Gordon Messengerin mukaan hyökkäykseen osallistuvat brittijoukot onnistuivat valtaamaan tärkeitä kohteita. Yhden lauantaina kuolleista länsimaisista sotilaista kerrottiin olleen britti.

Mushtarak-nimellä kutsuttuun operaatioon osallistuu kaikkiaan 15 000 sotilasta, joista valtaosa on amerikkalaisia. Brittejä operaatiossa on mukana noin 1 000. Kyseessä on suurin hyökkäys kapinallisia vastaan sitten vuoden 2001.

Nato kertoi hyökkäyksestä useaan otteeseen jo aiemmin tällä viikolla tavoitteena saada talebantaistelijoita antautumaan.

Antautumisista ei ole kuitenkaan kerrottu. Sen sijaan talebanien tiedottaja väitti lauantaina, että kapinallistaistelijoiden on onnistunut pitää Marjah yhä hallussaan.

Yhdysvaltain joukot karkottivat talebanit muista Helmandin maakunnan osista pari vuotta sitten.

Marjahin alueella on paljon oopiumviljelmiä, ja se lukeutuu maailman suurimpiin oopiumin ja heroiinin lähteisiin.

Taleban-kapinallisten arvioidaan saavan huumekaupasta vuosittain miljardeja dollareita toimintansa rahoittamiseen.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>