lauantai 23.8.2014 | Signe, Varma  Onnittele e-kortilla

Norjan keskustavasemmisto nappasi niukan vaalivoiton

14.9.2009 22:18 | Päivitetty: 15.9.2009 7:28

Heiko Junge / scanpix

Norjan pääministeri ja työväenpuolueen johtaja Jens Stoltenberg elehti voitonvarmasti ääntenlaskennan edetessä Oslossa.

Norjan pääministeri ja työväenpuolueen johtaja Jens Stoltenberg elehti voitonvarmasti ääntenlaskennan edetessä Oslossa.

OSLO. Norjan keskusta-vasemmistolainen hallitus säilyttää niukasti enemmistönsä maan suurkäräjillä.

Hallituspuolueet ovat saaneet 86 suurkäräjien 169 paikasta, kun lähes kaikki äänet on laskettu. Erittäin tiukan vaalitaiston jälkeen oikeistopuolueet nappaavat näin ollen 83 paikkaa.

Työväenpuolueen lisäksi hallituksessa istuu sosialistinen vasemmistopuolue sekä keskustapuolue. Työväenpuolueen Jens Stoltenbergin on arveltu jatkavan maan pääministerinä. Työväenpuolue on saamassa yli 35 prosenttia äänistä ja se pysyy edelleen maan suurimpana puolueena. Opposition edistyspuolue säilyy vaalien jälkeen toiseksi suurimpana puolueena. Se saa vaaleissa vajaat 23 prosenttia annetuista äänistä.

Norjalaiset kävivät uurnilla harvinaisen laiskasti. Vain runsaat 73 prosenttia kansalaisista kävi äänestämässä.

Stoltenbergin hallituksesta tuli ensimmäinen 16 vuoteen, joka selvisi vaaleista hengissä toiselle kaudelle.

”Hallituksen uudelleenvalinta on epätavallista Norjassa”, työväenpuolueen ulkoministeri Jonas Gahr Støre sanoi puolueen vaalivalvojaisissa.

”Keskustavasemmistolaisen hallituksen uudelleenvalinta ei ole tavallista Euroopassa.”

Oikeiston pienpuolue liberaalit kärsi rokäletappion.

Puolueen puheenjohtaja Lars Sponheim ilmoitti illalla eroavansa riippumatta siitä, selviääkö puolue yli neljän prosentin äänikynnyksen vai ei.

”Tästä ei tullut sellainen ilta kun toivoimme”, Sponheim sanoi synkkänä.

Porvaripuolella sekä perinteinen oikeistopuolue høyre että populistinen edistyspuolue nousivat. Erityisesti høyre paransi merkittävästi tulostaan edellisvaaleista.

Stoltenbergin työväenpuolue näytti parantavan tulostaan selvästi edellisvaaleista samaan aikaan, kun sen hallituskumppani sosialistit oli kärsimässä tappion.

Yleiskuvaksi vaalituloksesta näyttikin muodostuvan, että kolme suurinta puoluetta kasvatti kannatustaan kolmen pienimmän puolueen kustannuksella. Hallituskoalitioon kuuluva keskustapuolue oli ainoa, joka piti kannatuksensa kutakuinkin edellisvaalien tasolle 6,4 prosentissa.

”Näytämme tekevän parhaan vaalituloksemme koskaan”, edistyspuolueen puheenjohtaja

Siv Jensen sanoi vaalivalvojaisissa.

Hyvin meni myös oikeistopuolueella, mutta ilo jäi vajaaksi.

”On sääli, että hienosta tuloksestamme huolimatta emme saa porvarihallitusta”, høyren johtaja Erna Solberg sanoi.

Edistyspuolueessa iloittiin liberaalien ahdingosta ja asetettiin sen johtaja Lars Sponheim vastuuseen siitä, että porvarillinen hallituskoalitio ei vaikuttanut kampanjan aikana uskottavalta vaihtoehdolta. Juuri Lars Sponheim oli voimakkaimmin kieltäytynyt etukäteen yhteistyöstä edistyspuolueen kanssa, vaikka porvarit saavuttaisivat enemmistön suurkäräjillä.

”Minä olen empinyt viime hetkeen saakka kumpaa äänestän, konservatiiveja vai edistyspuoluetta”, sanoi Oslon eliittikaupunginosassa Uranienborgissa äänestänyt nuori nainen Berit Alsta.

Hänelle muun muassa maahanmuuttoon liittyvät ongelmat olivat tärkeä kysymys.

”Vaalikamppailussa on kuitenkin keskitytty liikaa henkilökohtaisuuksiin ja puhuttu liian vähän asioista”, Alsta sanoi.

Toisaalla Oslossa, Grønlandin maahanmuuttajakortteleissa, Zeinab Huseini äänesti empimättä työväenpuoluetta. ”Muslimin on vaikea saada täällä työpaikkaa, täällä on syrjintää”, Huseini sanoi.

”Haluamme elää rauhassa normaalia elämää”, kymmenen vuotta sitten Irakista Norjaan muuttanut nainen sanoi. ”Jos vallassa on hyvä puolue, se auttaa meitä.”

Vaalikamppailun aikana kaikki puolueet ovat mielellään puhuneet terveydenhuollon ja vanhusten ongelmista. Pääministeri Stoltenberg on pyrkinyt esittämään vaalitaiston hyvinvointivaltion puolustajien ja veronalennuksia ajavien porvarien kamppailuna.

Asetelmaa on sekoittanut edistyspuolue, joka on veronalennusten lisäksi vaatinut suuria panostuksia vanhusten- ja terveydenhoitoon. Rahat se ottaisi Norjan valtavilla öljytuloilla kerätyistä säästöistä, joita muut puolueet varjelevat hillitäkseen inflaatiota.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>