maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Punajuurimehu virkistää ikääntyviä aivoja

3.11.2010 20:22

Tuoreen tutkimuksen mukaan kaksi lasillista punajuurimehua päivässä lisää verenkiertoa ikääntyvissä aivoissa ja voi näin hidastaa dementian kehittymistä.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että punajuurimehu laskee tehokkaasti verenpainetta. Wake Forestin yliopiston tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, jossa on osoitettu punajuurimehun virkistävä vaikutus aivojen verenkiertoon.

Vanhemmiten aivojen verenkierto heikkenee monilla alueilla, mitä on pidetty dementian riskitekijänä.

Wake Forest -yliopiston tutkimuksessa oli mukana neljätoista vähintään 70-vuotiasta koehenkilöä. Koehenkilöt, jotka olivat paastonneet ensin kymmenen tuntia, jaettiin laboratoriossa kahteen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä sai aamiaisen. jossa oli paljon nitraatteja (mukaan lukien viisi desilitraa punajuurimehua). Toinen ryhmä sai aamiaisen, jossa oli niukasti nitraatteja.

Seuraavana aamuna koehenkilöt palasivat uudelleen laboratorioon, jossa he söivät uuden aamiaisen ja heidän aivonsa kuvattiin magneettikuvauksella.

Kolmantena ja neljäntenä päivänä ryhmät vaihtoivat aamiaisia, minkä jälkeen heidän aivonsa kuvattiin uudestaan.

Tulokset osoittivat, että punajuurimehua saaneessa ryhmässä verenkierto lisääntyi selvästi etenkin aivojen otsalohkon alueella.

Tutkimusta johtaneen Daniel Kim-Shapiron mukaan punajuurimehun terveellisyys perustuu sen sisältämiin nitraatteihin. Nitraatit muuttuvat elimistössä nitriiteiksi, jotka laajentavat verisuonia ja helpottavat näin veren virtausta.

Nitraatteja on punajuuren lisäksi myös lehtisalaateissa, kaaleissa ja pinaateissa.

Tutkimuksen julkaisi Nitric Oxide: Biology and Chemistry.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>