perjantai 29.8.2014 | Iina, Iines  Onnittele e-kortilla

Ranskan koulut luopuivat lauantaiopetuksesta

15.9.2008 18:11

Nikolai Jakobsen

Annie Saint Martin antoi suukon pojalleen Thomasille koulun edustalla Pariisin yhdeksännessä kaupunginosassa.

Annie Saint Martin antoi suukon pojalleen Thomasille koulun edustalla Pariisin yhdeksännessä kaupunginosassa.

pariisi. Vähän aamukahdeksan jälkeen Pariisin yhdeksännen kaupunginosan äidit ja isät kiiruhtavat lapsiaan ala-asteen portista sisään ja suukottavat jälkikasvuaan poskelle.

Yksi äideistä, Annie Saint Marin, puhkuu tyytyväisenä. Viime viikolla voimaan tulleen opetusuudistuksen takia Ranskassa on nyt nelipäiväinen kouluviikko.

"Lapset eivät ole enää niin väsyneitä", kahdeksanvuotiasta Thomasia saatteleva Saint Marin kertoo.

Kahden vuosikymmenen kovan kiistelyn jälkeen Ranska viime viikolla luopui lauantaiopetuksesta ala-asteella. Samalla valtaosa ala-asteista siirtyi nelipäiväiseen työviikkoon, sillä keskiviikot on enimmäkseen entiseen tapaan pyhitetty harrastuksille ja läksyjen luvulle.

Kun koulua ei enää ole lauantaisin, on viikonloppuja helpompi suunnitella.

"Nyt voi lähteä vaikka maalle tai reissuun. Helpotusta muutos tuo myös eronneille vanhemmille, jotka saavat lapsensa luokseen vain viikonloppuisin", Saint Marin miettii.

Thomasin koulussa muutos ei tosin ole ihan niin dramaattinen, sillä ennen uudistustakin joka toinen lauantai oli jo vapaa kuten suuressa osassa Pariisin kouluista.

Syyslukukauden alussa toteutettu uudistus jakoi vanhempien ja opettajien mielipiteet. Vaikka suurin osa kannatti lauantaiopetuksesta luopumista, koulupäivien pelätään nyt venyvän liian pitkiksi, kun viikkotuntimäärä jakautuu aiempaa harvemmalle päivälle.

Vaikutusten lieventämiseksi viikkotuntimäärää laskettiin 26:sta 24:ään.

Erityisen pitkiksi päivät venyvät lapsilla, joilla on oppimisvaikeuksia. Eikä se ole aivan pieni ryhmä, sillä Ranskan opetusministeriön mukaan noin 15 prosenttia koululaisista ei osaa lukea, kirjoittaa eikä laskea vielä kuudennellakaan luokalla.

Ministeriön mukaan uudistuksen tärkein tavoite on auttaa näitä lapsia. Heidän opetukseensa lisätään ne kaksi tuntia, jotka muiden viikkotunneista vähennettiin.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>