keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla

Reutersia syytetään Gazan avustuslaivakuvien vääristelystä

8.6.2010 13:32 | Päivitetty: 8.6.2010 15:54

Adem Ozkose/Gercek Hayat Magazine via IHH / reuters

Kuvakombo näyttää, miten vasemmanpuoleisista kuvista on rajattu puukkoa pitelevä käsi pois kuvasta (kuvien oikeassa laidassa). Voit myös katsoa kuvat suuremmassa koossa.

Kuvakombo näyttää, miten vasemmanpuoleisista kuvista on rajattu puukkoa pitelevä käsi pois kuvasta (kuvien oikeassa laidassa). Voit myös katsoa kuvat suuremmassa koossa.

Jerusalem. Uutistoimisto Reutersia syytetään valokuvien manipuloinnista. Israelilaislehti Haaretzin mukaan uutistoimisto on rajannut Gazaan pyrkineellä avustuslaivalla otetuista kuvista muun muassa veitsiä sekä israelilaissotilaan vertavuotavan käden.

Kuvat on otettu turkkilaisalus Mavi Marmaralla, jossa yhdeksän aktivistia kuoli yhteenotossa Israelin sotilaiden kanssa viikko sitten maanantaina.

Kuvat ovat aktivistien ottamia, mutta Israelin puolustusvoimat takavarikoivat ne. Aktivistit saivat kuitenkin palautettua kuvat kameran muistista erikoisohjelmalla.

Reutersin mukaan uutistoimisto huomasi vasta jälkikäteen, että kahta kuvaa oli rajattu niin, että myös asiasisältöä oli hävinnyt. Tämän jälkeen uutistoimisto veti kuvat linjoilta ja palautti välittömästi kuvat, joissa veitset ja veri näkyivät.

HS:n kuva-arkistosta löytyvät kuvat, joiden käsittelemisestä Reutersia syytetään. Käsitellyt kuvat lähetettiin HS:lle sunnuntaina. Myöhemmin samana päivänä Reuters lähetti kuvat, joissa veitset ja veri näkyvät.

HS ei ole käyttänyt kyseisiä kuvia sanomalehdessä eikä HS.fi:ssä.

Esimerkiksi Ilta-Sanomat käytti maanantain lehdessään Reutersin kuvaa, jossa veitsi näkyy.

Kuvien yhteydessä sunnuntai-iltana lähetetyssä uutissähkeessä Reuters mainitsi veitsen.

”Joissakin kuvissa näkyy siviilivaatteissa oleva hahmo pitämässä lyhyttä, mustakahvaista ja sahalaitaista veistä. Ei ole varmuutta, onko tämä sotilasveitsi, joka on otettu kommandoilta”, Reuters kertoi sunnuntaina.

Reutersia arvosteltiin Israelin-vastaisesta uutisoinnista myös Libanonin sodan aikana vuonna 2006. Tuolloin uutistoimisto joutui myöntämään, että yhtä sen Beirutin pommituksista välittämää kuvaa oli käsitelty, eikä siitä ollut kerrottu asiakkaille.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>