tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

STUK: Fukushiman turman vakavuus jo kuutosluokkaa

15.3.2011 8:20 | Päivitetty: 15.3.2011 22:01

Wally Santana / AP

Fukushiman alueelta Korijamaan tulleista mitattiin radioaktiivisuutta tiistaina.

Fukushiman alueelta Korijamaan tulleista mitattiin radioaktiivisuutta tiistaina.

Kartta: Fukushima

Säteilyturvakeskus arvioi Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden vakavuuden lähelle kuutta seitsenportaisella asteikolla.

Vaarallisia säteilylukuja on mitattu tähän mennessä laitoksen kupeesta viime yönä, mutta säteilyarvot ovat olleet laskussa.

Arvot vaihtelevat STUKin mukaan puolen tunnin välein minkä arvioidaan johtuvan siitä, että jäähdytettävistä reaktoreista on laskettava aika ajoin höyryä ulos, jotta paine niissä ei nousisi liian korkeaksi.

Ihmiset on saatu evakuoitua STUKin mukaan 20 kilometrin etäisyydeltä voimalaitoksesta eikä heillä pitäisi olla vaaraa säteilystä.

"Ihmisistä, jotka olivat vielä aamulla 20 kilometrin evakuointialueen sisällä, heistä noin 20 on lähetetty tarkempiin tutkimuksiin", kertoi johtaja Tarja K. Ikäheimonen STUKista.

Tokaissa 120 kilometriä Tokiosta pohjoiseen on mitattu säteilyksi viisi mikrosievertiä tunnissa. Samanlaista luokkaa säteily on Ikäheimosen mukaan, jos esimerkiksi lennetään 12 kilometrin korkeudessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tällä hetkellä tuulet voimala-alueelta kulkeutuvat etelään päin, mutta huomenna Suomen aikaan niiden pitäisi kääntyä taas kohti merta.

Jo aiemmin tiistaina Ranskan ydinturvaviranomainen ASN nosti ydinvoimalaonnettomuuden vakavuuden luokkaan kuusi Ines. ASN:n mukaan turma on muuttunut selkeästi vakavammaksi eilisestä.

Japanin viranomaiset ovat luokitelleet onnettomuuden neloseksi.

Ainoa Ines-luokituksen seitsemän saanut onnettomuus on tapahtunut Tshernobylissä.

Säteilyarvot Fukushiman ydinvoimalaitoksen ympäristössä Japanissa nousivat hälyttävälle tasolle tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa, kun voimalassa sattui kaksi räjähdystä. Arvot kääntyivät jälleen laskuun tiistaina aamupäivällä.

Iltapäivällä vahvistettiin, että arvot nousivat, koska ydinvoimalan kakkosreaktorin suojarakennus vaurioitui räjähdyksessä.

Voimalan nelosreaktorissa on tiettävästi edelleen ongelmia. Jäähdytysveden pelättiin tiistai-iltana Suomen aikaa laskeneen liian matalaksi.

Sen sijaan Fukushiman kakkosvoimalassa sekä Onagawan ja Tokain voimaloissa kaikkien yksiköiden tila on "turvallinen ja vakaa", kertoi kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tiistaina iltapäivällä. Fukushiman ykkösvoimalassa on yhä vakavien radioaktiivisten vuotojen mahdollisuus, BBC kertoo.

Kohonneita säteilyarvoja on tiistaina mitattu muun muassa Tokiossa ja Venäjän Kaukoidässä. Kaukana voimalasta säteily ei ole ollut kuitenkaan terveydelle vaarallista.

Suomessa Japanin säteilytason nousu ei vaikuta elämään, korosti Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Risto Sairanen.

Fukushiman laitosalueella säteilymääräksi mitattiin tiistaina vajaat 12 000 mikrosievertiä tunnissa. Iltapäivällä lukema kuitenkin laski 600 mikrosievertiin tunnissa, kertoi kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Hetkellisesti lukema kävi jopa 400 millisievertissä (400  000 mikrosievertiä) tunnissa.

Suomalaisen keskimääräinen säteilyannos yhden vuoden aikana on vajaat 4  000 mikrosievertiä.

50  000 mikrosievertiä on suurin säteilytyöntekijälle sallittu annos vuoden aikana.

Jäähdytysongelmien kanssa painineen Fukushiman voimalan kakkosreaktorissa tapahtui räjähdys kello 23.20 Suomen aikaa maanantaina. Tunteja myöhemmin neljännessä, seisokissa olleessa reaktorissa tapahtui räjähdys.

Japanilaisviranomaiset vahvistivat atomijärjestö IAEA:lle, että säteilyä pääsi ilmaan, kun käytetyn polttoaineen varastoaltaassa syttyi palo.

Fukushiman ydinvoimalassa on kaikkiaan kuusi reaktoria, joista kolme on ollut pois käytöstä.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>