keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Salan kuntaan avattiin maan suurin vankila

18.10.2007 20:17

Salan kunnassa noin 150 kilometriä Tukholmasta luoteeseen on muutama kuukausi sitten avattu maan suurin vankila. Salbergan yksikössä on 343 paikkaa, jotka eivät ole vielä kaikki täynnä.

Vankila on remontoitu entisen sairaalan tiloihin. Sisätiloiltaan se muistuttaa edelleen sairaalaa hohtavan valkeine seinineen. Ulkopuolelta näkymä on toinen.

"Kompleksia kiertää kuusi metriä korkea ja 1,4 kilometriä pitkä muuri", Salbergan johtaja Christer Fränneby kertoo. Jonkin matkaa muurin ulkopuolella sitä kiertää yhtä korkea sähköaita. Sen ympärillä puolestaan kiertää tavallinen aita, joka varoittaa ketään vahingossa törmäämästä sähköaitaan.

Ruotsin vankilat suojautuvat nykyisin yhtä paljon ulkopuolelta tuleviin iskuilta kuin vankien pakoyrityksiltä.

Vuonna 2004 maan kovimman luokan rikollisia säilyttävään Kumlaan tehtiin aseellinen hyökkäys, jossa vapautettiin rikollisia.

"Nyt pyritään myös siihen, että ulkoa päin ei pystytä esimerkiksi heittämään huumeita muurin yli vankilaan", Henrik Svärd kertoo.

Salbergan muurien sisäpuolella on täysin autiota. Kukaan ei liiku ulkona kuuden vanhan sairaalarakennuksen välillä.

"Henkilökunta ja vangit liikkuvat maanalaisia käytäviä pitkin rakennusten välillä", Fränneby selittää. Vanhan sairaalan huoltotunneliverkosto soveltui sellaisenaan vankilakäyttöön.

"Esimerkiksi hälytystilanteessa on tärkeää, että vangit eivät näe ikkunoista, mihin vartijat ovat menossa", vankilan turvallisuuspäällikkö Adam Filipsson selittää tunnelissa. Käytävillä on potkulautoja, jotka nopeuttavat vartijoiden liikkumista.

Salberga on Ruotsin ensimmäinen vankila, jossa kaikilla on oma yhden hengen selli. Siisteissä entisissä potilashuoneissa on vessa ja televisio, kirjoituspöytä ja puhelin. Sillä voi tosin soittaa vain ennalta ilmoitettuihin numeroihin sovittuina aikoina.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>