tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Simpanssitytöt pitävät keppejä nukkeina

21.12.2010 11:34 | Päivitetty: 21.12.2010 11:35

Tyttöjen nukke- ja poikien autoleikeillä saattaa olla biologinen pohja. Uuden tutkimuksen mukaan nuoret simpanssinaaraat nimittäin kohtelevat keppejä nukkeina.

Harvardin yliopiston tutkijat seurasivat yli 60-päistä simpanssilaumaa Ugandassa. He merkitsivät ylös kaikki tapaukset, joissa simpanssit nostivat kepin maasta ja mitä ne sillä tekivät. Myös simpanssin sukupuoli huomioitiin.

Tuloksista paljastui se yllättävä tosiasia, että kepit kiinnostivat nuoria naaraita huomattavasti enemmän kuin nuoria koiraita. Peräti 40 prosentissa tapauksista naaraat kantoivat keppiä sylissään samalla tavalla kuin poikasta ja ottivat sen joskus mukaan nukkumapesäänsä.

Naaraat käyttivät keppejä muutoinkin koiraita monipuolisemmin, esimerkiksi ravinnonhankinnassa, kuin koiraat.

Keppien kohteleminen nukkeina ei kuitenkaan rajoittunut naaraisiin. Eräs koiras, joka myös kantoi keppiä mieluusti sylissään, rakensi sille jopa oman nukkumapesän.

Tutkimusta johtaneen professori Richard Wranghamin mukaan nukkeleikkien biologiseen pohjaan viittaa se, että aikuiset eivät koskaan leikkineet kepeillä, joten nuoret eivät voineet oppia käytöstä matkimalla vanhempiaan. "Nukkeleikit" loppuivat, kun naaraat saivat oman poikasen.

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, kuinka yleistä käytös simpansseilla on. Simpanssien "keppikäyttäytymistä" on tutkittu paljon, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun simpanssien havaitaan kohtelevan niitä nukkeina. Kyseessä voi siis olla myös paikallisesti syntynyt kulttuuri, jossa joku yksilö on keksinyt uuden tavan, ja muut ovat alkaneet jäljitellä sitä.

Kun vankeudessa syntyneille apinoille on aikaisemmissa tutkimuksissa tarjottu erilaisia leluja, nuorten naaraiden on havaittu säännönmukaisesti suosivan nukkeja ja koiraiden autoja ja muita leluja, jotka eivät ole nukkeja.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>