keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Tutkimus: Epäitsekkyys on valttia sinkkumarkkinoilla

16.10.2008 12:56

Turhamaisuus on out ja epäitsekkyys in, kun puhutaan sen oikean löytämisestä. Tuoreen tutkimuksen mukaan naiset pitävät epäitsekästä käytöstä seksikkäänä. Myös miehet arvostavat epäitsekkyyttä naisessa.

Nottinghamin yliopiston tutkimuksessa tuhannelta koehenkilöltä kysyttiin, mihin piirteisiin he kiinnittävät huomiota vastakkaisessa sukupuolessa. Osa kysymyksistä koski epäitsekästä käytöstä, kuten käykö hypoteettinen kumppani luovuttamassa verta tai osallistuuko hän vapaaehtoistoimintaan.

Tulokset osoittivat, että naisille miehen epäitsekäs käytös oli tärkein tekijä kumppania valittaessa.

Toisessa tutkimuksessa 170 pariskunnalta kysyttiin kuinka paljon he arvostavat epäitsekästä käytöstä kumppanissaan ja missä määrin henkilöt itse käyttäytyivät epäitsekkäästi. Tulokset vahvistivat epäitsekkyyden merkitystä parinvalinnassa: mitä enemmän yksi osapuoli arvosti epäitsekästä käytöstä, sitä useammin toinen osapuoli käyttäytyi epäitsekkäästi.

Tutkimusta johtaneen professori Tim Phillipsin mukaan epäitsekkyydellä on luultua suurempi rooli parinvalinnassa puolin ja toisin. Hän uskoo ilmiön liittyvän lapsista huolehtimiseen. Epäitsekäs käytös luultavasti heijastelee sitä, missä määrin kumppani kykenee unohtamaan omat tarpeensa ja uhrautumaan lasten hyväksi.

Tutkimuksen julkaisi British Journal of Psychology.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>