torstai 28.8.2014 | Tauno  Onnittele e-kortilla

Tutkimus: Koiran nenä erottaa identtiset kaksoset dna-näytteestä

26.6.2011 8:19

Antti Johansson / HS

Koiran hajuaisti on uskomattoman tarkka. Kuvassa 
belgianpaimenkoira Curlyn työkalu.

Koiran hajuaisti on uskomattoman tarkka. Kuvassa belgianpaimenkoira Curlyn työkalu.

Identtiset kaksoset voivat huijata dna-tutkijoita, mutta eivät koiran nenää. Tuoreessa tutkimuksessa koirat erottivat identtiset kaksoset nuuskimalla pelkkää dna-näytettä.

Tšekkiläisessä tutkimuksessa oli mukana lapsia, ja kuhunkin ryhmään kuului identtisiä tai ei-identtisiä kaksosia. Kaikilta lapsilta otettiin dna-näyte posken sisäpinnalta, minkä jälkeen kukin lapsista laittoi pumpulipuikon omaan lasiastiaansa.

Tämän jälkeen huoneeseen lavastettiin rikospaikka. Tutkijat antoivat koiran nuuskia syyllistä esittävän kaksosen hajua, ja käskivät sitä etsimään oikean näytteen seitsemän lasiastian joukosta toisessa huoneessa. Näiden näytteiden joukossa oli molempien kaksosten dna-näyte.

Tutkimuksessa oli mukana kymmenen poliisikoiraa, joista kukin suoritti testin kaksitoista kertaa eri lapsiryhmällä. Tulokset osoittivat, että koiran nenä oli erehtymätön.

Ne eivät kertaakaan osoittaneet väärää kaksosta syylliseksi. Tämä siitä huolimatta, että yhteisen dna:n lisäksi kaksoset asuivat samassa kodissa ja söivät samaa ruokaa.

Tutkimuksen julkaisi PLoS ONE.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>