perjantai 29.8.2014 | Iina, Iines  Onnittele e-kortilla

USA:n väestöstä alle puolet valkoisia jo vuonna 2042

14.8.2008 19:57

Kori Newby / AP

Latinotaustaiset mielenosoittajat protestoivat viranomaisten keväällä tekemää maahanmuuttajaratsiaa vastaan Iowan Postvillessä heinäkuussa.

Latinotaustaiset mielenosoittajat protestoivat viranomaisten keväällä tekemää maahanmuuttajaratsiaa vastaan Iowan Postvillessä heinäkuussa.

Washington. Valkoisiksi luokiteltavien ihmisten osuus Yhdysvaltain väestöstä pienenee paljon aiempaa ennustettua nopeammin. Jo vuonna 2042 valkoisia on alle puolet amerikkalaisista, näyttää torstaina julkaistu uusi Yhdysvaltain väestöhallinnon eli Census Bureaun ennuste.

Toinen merkittävä uusi havainto on, että amerikkalaisten määrä kasvaa 400 miljoonaan nykyisestä vajaasta 305 miljoonasta jo 2039, neljä vuotta aiempia ennustuksia aiemmin.

Latinoväestö kasvaa lähivuosikymmeninä "nopeasti ja ennennäkemättömällä tavalla", arvioivat väestöä tutkivan Population Reference Bureau -laitoksen tutkijat Mark Mather ja Kelvin Pollard katsauksessaan.

Latinojen määrä lähes kolminkertaistuu yli 130 miljoonaan, ja heidän osuutensa amerikkalaisista nousee 30 prosenttiin nykyisestä 15:stä vuoteen 2050 mennessä. Valkoisten määrä taas putoaa nykyisestä 66 prosentista 46 prosenttiin vuosisadan puoliväliin mennessä.

Latinoilla (Hispanic population) tarkoitetaan mitä tahansa rotua edustavaa ihmistä, jolla on latinalaisamerikkalainen tausta.

Vuonna 2000 ennustettiin vielä, että valkoiset jäisivät vähemmistöön vasta vuonna 2059, kertoi USA Today -lehti. Syinä muutokseen pidetään sekä latinojen korkeampia syntyvyyslukuja että siirtolaisuutta, joka on osoittautunut odotettua nopeammaksi.

Pew Research Center -tutkimuslaitos arvioi, että vuosina 2005–2050 väestö kasvaa 142 miljoonalla ihmisellä, joista 82 prosenttia on uusia siirtolaisia tai heidän lapsiaan.

Väestön kehityksellä on merkitystä lukuisiin asioihin maanteiden suunnittelusta mainontaan. Esimerkiksi kouluviranomaisten on otettava huomioon, että jo vuodesta 2023 alkaen enemmän kuin puolet lapsista on muita kuin valkoisia.

Poliitikkojen on sopeuduttava etenkin latinoväestön nopeaan kasvuun. Kukin perhe keskuudessaan ja yhteiskunta kokonaisuudessaan joutuvat päättämään, missä määrin Yhdysvalloista tulee espanjankielellä toimiva maa.

Mustien osuus kasvaa vuosisadan puoliväliin mennessä vain noin prosenttiyksiköllä 15 prosenttiin, kun taas aasialaisperäisten prosenttiosuus nousee viidestä yhdeksään.

Kehitys vaihtelee huomattavasti eri puolilla maata. Texasissa ja Kaliforniassa valkoisten määrä on jo nyt alle puolet väestöstä, kun taas latinot muodostavat yli kolmanneksen väestöstä.

Väestönkasvu pitää amerikkalaisia keskimäärin huomattavasti eurooppalaisia nuorempina, mutta vanhenemiseen on varauduttava myös täällä. Nyt väestöstä reilut 12 prosenttia on yli 65-vuotiaita, mutta 2030 mennessä eläkeikäisten määrä nousee viidennekseen.

Työikäisten eli 18–64-vuotiaiden osuus väestöstä laskee samalla aikavälillä 63 prosentista 57:ään.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>