keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla

Venäjä saattaa tulevaisuudessa olla muslimienemmistöinen maa

1.2.2009 13:04

Denis Sinyakov / REUTERS

Norilskissa sijaitsee yksi Venäjän noin 8 000 moskeijasta.

Norilskissa sijaitsee yksi Venäjän noin 8 000 moskeijasta.

Muslimit saattavat tulevaisuudessa muuttaa merkittävästi Venäjän väestön koostumusta. Se on myös merkittävä haaste Venäjän sisäiselle vakaudelle ja sisäpolitiikalle, todetaan Suomen puolustusministeriön teettämässä julkaisussa Haasteiden Venäjä.

Venäjällä on kahdenkymmenen viime vuoden aikana tapahtunut merkittäviä väestötieteellisiä muutoksia.

Kun venäläisiä oli vielä 1990-luvun alussa 149 miljoonaa, oli heitä vuonna 2007 seitsemän miljoonaa vähemmän. Väkimäärän arvioidaan vähenevän jatkossakin noin 400 000:lla vuodessa.

Tilanne on hyvin toisenlainen niillä alueilla, joilla on muslimienemmistö. Siellä väkiluku kasvaa, ja esimerkiksi miesten keskimääräinen elinikä on huomattavasti korkeampi kuin perinteisillä venäläisalueilla.

On arvioitu, että jos väestökehitys jatkuu ennallaan, vuonna 2015 Venäjän armeijan alokkaista enemmistö on muslimeja. Vuonna 2020 jo viidesosa maan kansalaisista olisi muslimeja.

Jos mikään ei muutu, Venäjän väestöstä suurin osa saattaa olla muslimeja noin kolmen vuosikymmenen kuluttua.

Neuvostoliiton hajottua Venäjän 20 miljoonan muslimin itsetunto ja identiteetti on voimistunut. Tämä näkyy vaikkapa siinä, että kun vuonna 1991 maassa oli kolmisensataa moskeijaa, nyt niitä on jo noin 8 000.

Suuri osa uusista moskeijoista on rahoitettu ulkomailta, muun muassa Turkista, Iranista ja Saudi-Arabiasta, tulleilla varoilla.

Islaminuskoisten kouluja arvioidaan nykyisin olevan Venäjällä kuutisenkymmentä, ja niissä opiskelee arviolta 50 000 oppilasta. Vuonna 1991 tällaisia kouluja ei ollut lainkaan.

Prosentuaalisesti suurimmat muslimiväestökeskittymät ovat Volgan-Uralin alueella, Bashkorstanissa ja Tatarstanissa, Pohjois-Kaukasuksella ja ehkä hieman yllättäen Karjalan tasavallassa. Siellä muslimeja on väestöstä kolmisen prosenttia, eli noin 20 000 ihmistä.

Tilastojen valossa näyttäisi siltä, että Venäjän muslimiväestön merkitys kasvaa niin sisä- kuin ulkopolitiikassakin. Venäjä on esimerkiksi jo nyt Islamilaisten maiden järjestön OIC:n tarkkailijajäsen.


Lähde: Haasteiden Venäjä, puolustusministeriö 2008.

Julkaisun kirjoittajat ovat suomalaisia eri alojen Venäjän tuntijoita.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>