tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Oppositio kunnioitti erimielisenä Politkovskajan murhan muistopäivää

7.10.2007 10:51 | Päivitetty: 7.10.2007 19:37

Aleksei Sazonov / AFP / Lehtikuva

Nainen jätti kukkia Anna Politkovskajaa esittävän kuvan alle.

Nainen jätti kukkia Anna Politkovskajaa esittävän kuvan alle.

Moskova. Moskovan Puškinin aukiolle ja sen ympäristöön saapui iltapäivällä viisisataa Erimielisten marssi -mielenosoitukseen osallistujaa, jotka viettivät hiljaisen hetken vuosi sitten murhatun toimittajan Anna Politkovskajan muistoksi. Mielenosoitus sujui rauhallisesti.

Politkovskajan murhan muistopäivän tilaisuudet Venäjällä osoittivat selkeästi sen, ettei valtaapitävien arvostelusta tunnettu toimittaja ole vuodessa unohtunut. Yhtä selkeästi muistopäivänä tulivat esiin Venäjän opposition erimielisyydet.

Moskovan mielenosoituksessa paikalla olleet ihmiset kannattelivat Politkovskajan kuvia sekä oppositiovaikuttajan Mihail Kasjanovin järjestön Kansandemokraattisen liiton lippuja. Kasjanov oli myös marssin koollekutsuja.

Mielenosoituksen avajaispuheen piti Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja. Puheenvuoron käytti myös oppositiovaikuttaja Kasjanov. Hän kehotti kansalaisia miettimään, mitä nykyisessä poliittisessa tilanteessa pitäisi tehdä.

Kasjanov kutsui kaikkia kannattajiaan protestoimaan joulukuussa järjestettäviä duuman vaaleja, koska vaalit eivät ole hänen mielestään oikeudenmukaiset ja rehelliset.

Alueella oli paljon poliiseja. Ennen mielenosoitusta Moskovan metroissa matkustajien henkilöllisyyspapereita tarkistettiin tavallista enemmän.

Mielenosoitukselle oli viranomaisten lupa. Lupaa haettiin 2  000:n ihmisen mielenosoitusmarssille, mutta lupa myönnettiin 500:n henkilön joukkokokoontumiselle, ei marssille.

Mielenosoitusaukiolle saapunut juuri talousinstituutin päättänyt Svetlana Sumina kertoi tulleensa mielenosoitukseen siksi, että hän vastustaa nykyisiä vallanpitäjiä. Hänen mukaansa nuorista puhutaan Venäjän tulevaisuutena mutta nuorison asiat ovat retuperällä.

Miron Lipis sanoi tulleensa nimenomaan Anna Politkovsjakan murhan vuosipäivän takia: "He eivät ole löytäneet Politkovskajan murhaajaa, eivätkä löydä. Murhaajaa ei halutakaan löytää."

Erimielisten marssi on tullut tunnetuksi nimenomaan Toinen Venäjä -kansanliikkeen ja sen johtoon kuuluvan shakkimestari Garri Kasparovin tapahtumana.

Vielä huhtikuussa sekä Kasparov että Kasjanov olivat järjestämässä marssia samalla paikalla. Kesällä Kasjanov jatti Toisen Venäjän sen jälkeen kun liikkeen sisällä oli tullut erimielisyyksiä yhteisen presidenttiehdokkaan nimittämisestä. Näillä näkymin presidenttiehdokkaiksi lähtevät sekä Kasjanov että Kasparov.

Kasparov kävi aiemmin päivällä muistelemassa Politkovskajaa sen talon ulkopuolella, jossa hänen murhansa tapahtui.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>