tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Viron levottomuudet huolestuttavat maailmalla

27.4.2007 21:13 | Päivitetty: 28.4.2007 20:13

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon

Monet maailman poliittiset vaikuttajat ovat ilmaisseet huolensa Viron tapahtumista.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kehotti lauantaina sekä Venäjää että Viroa maltillisuuteen kiistassa Pronssisotilaan siirrosta Tallinnassa.

Merkel esitti kehotuksensa puhelinkeskusteluissa Viron pääministerin Andrus Ansipin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

EU:n puheenjohtajamaana toimiva Saksa ehdottaa, että Viron ja Venäjän parlamentit keskustelisivat suoraan kiistasta, kertoi Saksan hallituksen tiedottaja. Merkel antoi tukensa "tilanteen mahdollisimman nopealle ratkaisulle". EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana soitti jo perjantaina Viron presidentille Toomas Hendrik Ilvekselle ja tuomitsi väkivaltaisuudet. Solana sanoi EU:n ymmärtävän ja tukevan Viroa, kertoi presidentin neuvonantaja Toomas Sildam uutistoimisto BNS:lle.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti perjantaina Venäjää ja Viroa ratkaisemaan Pronssisotilaan siirtoa koskevan kiistan "kunnioituksen ja sovinnon hengessä".

Ban pahoitteli Tallinnassa puhjenneita mellakoita, jotka johtivat yhden ihmisen kuolemaan ja kymmenien loukkaantumiseen.

Myös Euroopan neuvosto ilmaisi perjantaina huolensa Tallinnassa puhjenneista mellakoista. Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen puhemies Rene van der Linden pahoitteli Viron viranomaisten päätöstä siirtää kiistelty Pronssisoturi-patsas, koska kiista hänen mukaansa syventää kuilua maan virolais- ja venäläisväestön välillä.

Linden sanoi olevansa pettynyt siitä, ettei Viro kuunnellut patsasasiaa koskevia vetoomuksia, joita hän aiemmin tänä vuonna esitti niin virolaisille kuin venäläisillekin.

Puhemies sanoi ymmärtävänsä, että patsas on kiistanalainen, koska se symboloi kivuliaita hetkiä Viron ja Venäjän menneisyydestä.

"Juuri tämän vuoksi sotilaiden, joita tällä muistomerkillä muistetaan, olisi pitänyt antaa levätä rauhassa eikä käyttää heitä poliittisena aseena", hän jatkoi.

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder luonnehti Pronssisotilaan siirtämistä pois paikaltaan loukkaukseksi niitä venäläissotilaita kohtaan, jotka kaatuivat taistellessaan fasismia vastaan. Schröderin mielestä "Viron tapa käsitellä nuorten venäläissotilaiden muistoa osoittaa huonoa makua ja epäkunnioitusta". Schröder kertoi näkemyksestään tavatessaan ay-väkeä Riedenbergissä Etelä-Saksassa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>