lauantai 30.8.2014 | Eemil, Eemeli  Onnittele e-kortilla

YK-raportti: Norja yhä paras paikka elää, Suomi sijalla 16

4.11.2010 16:23 | Päivitetty: 4.11.2010 18:47

Sari Gustafsson / lehtikuva

Bergenin kaupungin vanhan rahtisataman puisia makasiineja Norjassa. YK-järjestön tuore raportti kertoo Norjan olevan paras paikka elää.

Bergenin kaupungin vanhan rahtisataman puisia makasiineja Norjassa. YK-järjestön tuore raportti kertoo Norjan olevan paras paikka elää.

Maailma on paljon parempi paikka elää kuin 40 vuotta sitten. Paitsi, jos sattuu asumaan Zimbabwessa, Kongon demokraattisessa tasavallassa tai Sambiassa.

Tämä käy ilmi torstaina julkaistusta YK:n kehitysohjelman juhlaraportista. Pyöreät 20 vuotta täyttävä inhimillisen kehityksen raportti hahmottelee, mitä maailmassa on tapahtunut neljän vuosikymmenen aikana.

Paras paikka maailmassa on yllätyksettömästi jälleen Norja. Pahnan pohjimmaiseksi on puolestaan juuttunut Zimbabwe.

Suomi löytyy vähän pudonneena sijalta 16 – mutta UNDP:n mukaan mittaustapaa on jonkin verran muutettu eikä sijoituksia voi suoraan verrata viime vuosiin.

Norjan vanavedessä listan kärjessä ovat Australia, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat.

Indeksin laadinnassa huomioidaan bruttokansantuote, eliniänodote, terveydenhuolto ja lukutaito.

Raha tai epäsuotuisat olosuhteet eivät yksin ratkaise. Saman tulotason maista jotkut ovat selvästi vertaisryhmäänsä korkeammalla listassa. Tällaisia menestyjiä ovat muun muassa Nepal ja Tunisia.

Huippunousijoita neljän viime vuosikymmenen aikana ovat olleet Oman, Kiina, Nepal ja Indonesia. Myös esimerkiksi Botswana on pärjännyt hyvin.

Elokuussa Newsweek-aikakauslehti julisti Suomen maailman parhaaksi maaksi. Mittareina lehden listauksessa olivat koulutus, terveys, elämänlaatu, talouden dynaamisuus ja poliittinen ympäristö.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>