Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattiliitto haluaa työaikalakiin joustoa: Työaika ja -paikka pitäisi saada valita

Moni tekee töitä säännöllisistä työajoista poiketen. Työaikalaki ei vastaa heidän tarpeisiinsa.

Ura
 
Sirpa Räihä HS
IT-alalla työskentelevän Antti Ollilan mielestä työaikalakia olisi muutettava siten, että hän voisi tehdä eri päivinä eripituisia työjaksoja. Ollilan mukaan valinnanvapauden lisääntyminen helpottaisi elämää merkittävästi.
IT-alalla työskentelevän Antti Ollilan mielestä työaikalakia olisi muutettava siten, että hän voisi tehdä eri päivinä eripituisia työjaksoja. Ollilan mukaan valinnanvapauden lisääntyminen helpottaisi elämää merkittävästi. Kuva: Sirpa Räihä HS
Tästä on kyse

Tradenomiliiton ehdotus uudeksi työaikalaiksi:

Sovelletaan ylempään toimihenkilöön, joka pääsääntöisesti määrittelee itse työaikansa. Voi itsenäisesti vaikuttaa omaan työaikaansa, työtehtäviinsä ja työnsä käytännön järjestelyihin.

Vuorokautista tai viikottaista työaikaa ei olisi. Työntekijän säännöllinen työaika olisi 160 tuntia kuukaudessa.

Säännöllisen kuukausittaisen työajan voisi ylittää työntekijän omasta aloitteesta 330 tuntia vuodessa.

Ylityö edellyttäisi työntekijän suostumusta. Ylityötä voisi teettää maksimissaan 330 tuntia vuodessa. Yli- ja lisätyö korvattaisiin rahana tai vapaana tunti tunnista.

Sunnuntai- ja lauantaityötä ei noteerattaisi erikseen. Työntekijä voisi päättää lepoajan ajankohdasta itse. Lakiin tulisi säännös myös työaikapankista.

Antti Ollila, 28, istuu isolla Fatboy-tyynyllä helsinkiläisen toimiston lattialla kannettava tietokone sylissään. Hän on järjestelmäasiantuntija Global Intelligence Alliance -yrityksessä, joka tekee strategisia markkina-analyysejä ja -seurantaa yrityksille.

Ollilan työaika on joustava. Välillä hän saattaa työskennellä tiistaisin vain viisi tuntia, mutta korvaa sen puurtamalla keskiviikkona 12 tuntia. Välillä Ollila työskentelee kotona, välillä toimistolla. Suomen työaikalain puitteissa tämän ei oikeastaan pitäisi olla mahdollista.

"Teen viikossa töitä kotona tai muualla yhden kokonaisen päivän. Jos nykyistä työaikalakia noudattaa pilkuntarkasti, niin se rajoittaa työelämääni hyvin paljon. Työt pitäisi tehdä putkeen, enkä voisi käydä esimerkiksi pankissa keskellä päivää", Ollila sanoo.

Suomessa voimassa oleva työaikalaki on vuodelta 1996. Normaaliksi työajaksi Suomessa kutsutaan aikaa maanantaista perjantaihin kello 8–16 tai 9–17. Esimerkiksi valtion ja kuntien virastojen työaika on ollut tällainen 1960-luvulta lähtien.

Lain mukaan säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Työelämässä on kuitenkin yleistä, että myös muut kuin Antti Ollila työskentelevät enemmän kuin kahdeksan tuntia päivässä.

Tradenomiliitto TRAL:n mielestä nykyinen työaikalaki ei vastaa enää työelämän tarpeita. Siksi liitto on linjannut ehdotuksen uudesta työaikalaista.

Työaikalaki koskisi asiantuntija- ja keskijohdon tehtävissä työskenteleviä ylempiä toimihenkilöitä.

Tradenomiliiton edunvalvontayksikön päällikön Ville-Veikko Rantamaulan mukaan nykyisen työaikalain suurin ongelma on, että työntekijät eivät saa työaikalain mukaisia oikeuksia.

"Tällä hetkellä esimerkiksi asiantuntijoilla on uuden työaikalain mukaiset velvoitteet mutta ei sen mukaisia oikeuksia, kuten oikeutta valita aikaa tai paikkaa, missä työtä tehdään. Vastaan tulee tapauksia, joissa työnantajat eivät korvaa ylimeneviä tunteja, eikä yli- tai lisätöitä usein edes kirjata mihinkään", Rantamaula sanoo.

Hänen mielestään suomalainen työ muuttuu nopeasti, ja liittojen pitäisi uskaltaa nostaa esille uusia työaikaa sääteleviä malleja.

"Nykyinen työaikalaki on tabu, jonka radikaalia muuttamista tai uuden luomista ei kukaan näytä uskaltavan tehdä. Tietysti työaikalakia tulee noudattaa, töissä pitää olla pelisäännöt. Mutta tosiasia on, että niissä töissä, joita Suomeen tällä hetkellä syntyy, työaikalakia ei noudateta. Ja koska nykyistä lakia ei noudateta, asiantuntija tekee töitä ilmaiseksi", Rantamaula sanoo.

Rantamaulan mukaan nykylain tulisi tunnistaa myös työ, joka ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. Uusi ehdotus ottaisi huomioon vapauden valita työaika ja se, missä työtä tehdään.

Ehdotuksen mukaan kuukausittainen säännöllinen työaika olisi maksimissaan 160 tuntia, mutta päivittäistä ja viikoittaista työaikaa ei olisi. Työntekijä voisi esimerkiksi tehdä maanantaina neljä tuntia töitä ja sunnuntaina kymmenen. Työnantajan on kuitenkin huolehdittava, että vuorokautiset ja viikoittaiset säännöt lepoajasta täyttyvät.

"Nykyinen työaikalaki on peräisin vuosikymmenten takaa, ja se määrittelee tiukkaan, mikä työaika on. Työelämän muutosten myötä tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tradenomiliittoon kuuluu 30 000 jäsentä, joiden keski-ikä on 35 vuotta. 70 prosenttiin meidän nykyisistä jäsenistämme ei noudateta enää nykyistä työaikalakia", Rantamaula sanoo.

TRAL:n ehdotus uudesta työaikalaista toimisi vanhan lain rinnalla. Ehdotuksen valmistelusta on Rantamaulan kanssa vastannut Tradenomiliiton johtava lakimies Esa Schön.

Ajatuksena on, että vanha laki toimisi työntekijäportaalle, ja uutta sovellettaisiin sellaisiin ammatteihin, joita voi tehdä paikkaan tai aikaan katsomatta.

Antti Ollila uskoo, että ehdotus uudesta työaikalaista toimisi hyvin. "Työntekijöille jäisi enemmän vapautta, mutta myös vastuuta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!