Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hieroja-baarimikon työpäivä kestää usein 22 tuntia

Ura
 
Milka Alanen
Palomies Teemu Sihvonen toimii välillä myös muuttomiehenä.
Palomies Teemu Sihvonen toimii välillä myös muuttomiehenä. Kuva: Milka Alanen

Useampaa kuin yhtä työtä tekevien määrä on kasvanut viime vuosina. Suurin osa sivutöitä tekevistä on huonosti palkatuilla aloilla, mutta heitä löytyy myös korkeasti koulutetuista, esimerkiksi opetusalalta ja tutkijoista.

"Pienipalkkaisissa töissä – kuten kaupan alalla ja siivousalalla – on ollut tyypillistä se, että yhdellä työllä ei tule toimeen. Jos ei saa muuta kuin osa-aikatyötä, pitää tehdä useampaa osa-aikatyötä", sanoo Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö, dosentti Anna-Maija Lehto.

Määrällisesti eniten ekstratöitä tekevät kuitenkin terveys- ja sosiaalipalvelualalla työskentelevät.

Lisätyötä tekevien määrän kasvua selittänee se, että myös osa-aikatyö on yleistynyt selvästi viime vuosikymmenien aikana. Vuonna 2013 10 prosenttia kaikista palkansaajista työskenteli osa-aikaisessa työsuhteessa, kertoo Tilastokeskuksen työolomuutosta selvittänyt tutkimus.

Matalapalkkaisiin aloihin liittyvä kahden työn tekemisen tarve on erityisesti naisiin kohdistuva ongelma, Lehto toteaa. Sekä sivutyötä tekevistä että matalapalkka-aloilla työskentelevistä on yli puolet naisia.

Myös monet maahanmuuttajat tekevät kahta tai useampaa työtä.

Filippiiniläinen Rosana Pena, 36, työskentelee arkisin kahdeksan tuntia lastenhoitajana. Sen lisäksi hänellä on parikymmentä siivouskeikkaa kuussa. Niiden kesto vaihtelee muutamasta tunnista kokonaiseen päivään. Pisin työpäivä päättyy yhdeltä yöllä.

"Minun on pakko työskennellä näin paljon, jotta käteen jää vähintään 2 200 euroa kuussa ja saan kolme lastani Filippiineiltä Suomeen. Se on maahanmuuttoviranomaisten vaatimus toimeentulosta", sanoo Pena, jonka mies on kuollut.

"Onhan tämä raskasta, mutta ajattelen vain lapsiani."

Tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto ei kuitenkaan vertaisi Suomen tilannetta esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jossa alemmista sosiaaliluokista tulevat työntekijät tyypillisesti raatavat useassa pienipalkkaisessa työssä.

"Väestöpohjamme on niin erilainen. Koko väestön koulutustaso on noussut todella nopeasti, ja meillä on aika vähän maahanmuuttajia muihin eurooppalaisiin maihin verrattuna, Yhdysvalloista puhumattakaan. Ei ole sellaista väestöpohjaa, johon halpatyötä voisi kohdistaa", Lehto sanoo.

 

Hieroja-baarimestari Viktor van Emden myöntää, että kahden työn tekeminen tuntuu välillä raskaalta.
Hieroja-baarimestari Viktor van Emden myöntää, että kahden työn tekeminen tuntuu välillä raskaalta.

Hyvinvointialalta pahoinvointialalle

Kun päivän viimeinen hierottava poistuu Merimiehenkadun liikkeestä, urheiluhieroja-baarimestari Viktor van Emden, 35, vaihtaa vaatteet. Sitten hän lähtee Bar Looseen sekoittamaan cocktaileja.

"Hyvinvointiala vaihtuu pahoinvointialaksi", hän vitsailee. "Päivällä parannan ja korjaan ihmisiä, illalla myrkytän heitä."

Van Emden hieroo neljänä tai viitenä päivänä viikossa, baarissa hän on töissä parina kolmena iltana. Välillä hän tulee baari-illan jälkeen suoraan työhuoneelleen ja ottaa muutaman tunnin nokoset hierontapöydällä. Sitten saapuukin jo aamun ensimmäinen asiakas.

"Esimerkiksi tänään päivän pituudeksi tulee aamuseitsemästä aamuviiteen. Se verottaa voimia. Vapaata on pakko pitää parina päivänä viikossa, koska päivät ovat pitkiä."

Van Emden tekee kahta työtä, koska pitää molemmista ammateistaan. Lisäksi häntä häiritsee taloudellinen epävarmuus.

"Äiti on opettanut, että aina pitää olla varasuunnitelma. Koskaan ei tiedä, mitä seuraava kuukausi tuo. Minulla oli juuri kyynärpää rikki, mutta en pystynyt pitämään sairauslomaa. Tein töitä kipeällä kädellä, pidin vain kättä välillä jäähauteessa."

Yrittäjän tulot vaihtelevat paljon. Kiireisinä kuukausina liikevaihto voi kivuta yli 5 000 euroon, mutta hiljaisina kesäaikoina tulot saattavat jäädä tonniin. Baarimestarina van Emden tienaa 500–800 euroa kuussa.

"Myönnän, etten aina jaksa. Silloin panen jarrut kiinni, otan omaa aikaa ja lähden Meksikoon. Välillä tuntuu, ettei aika riitä mihinkään. Joskus olisi kiva lähteä kavereiden kanssa ulos, mutta pitää lähteä taas töihin."

 

Milka Alanen
Palomies Teemu Sihvonen tekee päivätyönsä ohessa muuttokeikkoja. Niistä saa kaivattua lisäansiota. "Raha menee ihan arkipäivän asioihin", hän sanoo.
Palomies Teemu Sihvonen tekee päivätyönsä ohessa muuttokeikkoja. Niistä saa kaivattua lisäansiota. "Raha menee ihan arkipäivän asioihin", hän sanoo.

Palomiehestä tulee muuttomies

Palomies Teemu Sihvosen, 35, työpäivä vantaalaisella paloasemalla alkaa aamuyhdeksältä ja jatkuu seuraavaan aamuun asti.

Kotiin ei välissä pääse. Töiden lomassa syödään, levätään ja harrastetaan liikuntaa. Vuorokauden mittaisen työvuoron jälkeen on kolme päivää vapaata.

Yksitoista vuotta alalla ollut Sihvonen tekee töitä runsaat 40 tuntia viikossa. Hälytyksiä yhden vuoron aikana tulee keskimäärin viisi.

Palomiehen peruspalkka on noin 2 000 euroa kuussa.

"Totta kai sitä haluaisi aina enemmän, mutta kyllä sillä nyt pärjää", Sihvonen sanoo.

Lisätienestiä Sihvonen saa siitä, että hän tekee muuttokeikkoja parille eri muuttofirmalle. Keikkoja on muutaman kerran kuussa, ja niiden pituus vaihtelee parista tunnista kokonaiseen päivään.

Sihvonen on 11- ja 7-vuotiaiden lasten isä. "Teen muuttokeikkoja tietenkin perheen ja päätyön ehdoilla."

"Raha menee ihan arkipäivän asioihin. Tytär harrastaa telinevoimistelua ja poika yleisurheilua. Ja kuten monella muulla suomalaisella, myös minulla on asuntolainaa", hän kertoo.

"Muuttokeikoista saa tyydyttävästi lisäansioita. Tuntipalkka on muutaman kympin luokkaa."

Muuttomiehen homma tuo myös mukavaa vaihtelua leipätyöhön, Sihvonen sanoo.

"Kun palomiehen työ on välillä henkisesti aika rankkaa, muuttokeikat ovat jopa terapeuttisia. Portaiden nouseminen ja painavien laatikoiden kantaminen käyvät myös kuntoilusta."

 

Reetta Mäkinen työskentelee päivisin leipomon myymälässä, iltaisin tarjoilijana baarissa.
Reetta Mäkinen työskentelee päivisin leipomon myymälässä, iltaisin tarjoilijana baarissa.

17 tunnin työpäivä ei väsytä

Leipomon myymälässä espoolaisessa kauppakeskuksessa käy säpinä. Myyjä Reetta Mäkinen, 25, tuntee monet asiakkaat ulkonäöltä. "Tiedän usein etukäteen, mitä he haluavat", hän kertoo.

Päivätyönsä päätteeksi hän suuntaa baariin Helsinkiin, mutta ei juhlimaan. Sellaiseen ei ole aikaa. Iltaisin Mäkinen tekee ekstravuoroja tarjoilijana.

"Aika usein olen aamuvuorossa täällä ja lähden suoraan yövuoroon. Jaksan tehdä 15–17 tuntia töitä päivässä, kun saan vaihtaa välillä paikkaa. Samassa paikassa yhtä monta tuntia voisi olla liikaa."

Joka päivä Mäkinen ei ravaa kahden työpaikan välillä. Joskus ylimääräisiä vuoroja on viikoittain, toisinaan vain kerran kuussa. Kesäisin hänellä on kolmaskin työ. Silloin hän kiertää tarjoilemassa eri festivaaleilla.

"Periaatteessa pärjäisin yhdellä palkalla, mutta totuus on, ettei näillä aloilla voi tienata liikaa. Ravintola-alan palkat ovat työhön nähden liian matalat."

Päätyöstään Mäkinen saa palkkaa pari tonnia kuukaudessa. Baarissa hän tienaa vaihtelevasti. Säästöön rahaa ei jää, vaan kaikki menee arjen pyörittämiseen.

"Aika harvoin minua kuitenkaan väsyttää. Osaan kieltäytyä vuoroista, jos en jaksa. Usein minulla on edes yksi vapaapäivä viikossa", Mäkinen sanoo.

Energiaa hän saa työkavereistaan. Kun työpaikalla on rento ilmapiiri, töihin on kiva mennä – vaikka kahdesti päivässä.

 

Elsa Gustavsson myy vaatteita.
Elsa Gustavsson myy vaatteita.

Vaatekauppa on näyttelijän estradi

Näyttelijän uraa aloitteleva Elsa Gustavsson, 23, palasi Yhdysvalloista Suomeen vuosi sitten.

New Yorkissa Gustavsson opiskeli näyttelemistä, Helsingissä hän työskentelee osa-aikaisena vaatemyyjänä. Oman alan töitä on epäsäännöllisesti. Gustavsson on saanut sivurooleja muutamista tv-sarjoista, kuten Valheen vangeista. Keväällä hän on mukana Ihon alla -sarjassa.

Gustavssonin mukaan pienetkin roolit ovat tärkeitä, vaikka ne eivät ole kovin rahakkaita – niiden kautta pääsee verkostoitumaan. Yhden päivän työstä maksetaan Näyttelijäliiton suositusten mukaan vajaat 400 euroa. Avustavista rooleista voi saada pelkkiä leffalippuja.

Myyjän palkasta Gustavssonilla jää käteen alle 1 500 euroa kuussa. Siitä menee miltei 600 euroa vuokraan ja 250 euroa opintolainaan.

"On hyvin lähellä, ettei tili mene miinukselle, kun olen maksanut kaikki laskut. Mutta oli tietoinen valinta, että otan lainan ja hankin koulutuksen."

Välillä Gustavsson tekee lisätöitä artistimanagerina työskentelevän äitinsä firmassa. Hän myy keikoilla paitoja ja levyjä.

Tilanne on tuttu Yhdysvalloista. Siellä moni Gustavssonin tuntema näyttelijä tekee tarjoilijan hommia. "Opettajamme sanoi, että jokainen näyttelijä joutuu käymään läpi tarjoilijavaiheen. Kilpailu on niin kovaa."

Joitakin on kuitenkin lykästänyt. Samalla vuorikurssilla Gustavssonin kanssa ollut kanadalainen Nina Winkler ponnahti suosittuun Supernatural-sarjaan. Pari ruotsalaista opiskelukaveria ei ole saanut mitään töitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!