Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen vuosi eduskunta-avustajana avarsi nousevan opiskelijapoliitikon Elisa Gebhardin näkemyksiä

"Inspiroidun rajoja rikkovista naisista", sanoo kansanedustaja Jutta Urpilaisen avustaja

Ura
 
Sirpa Räihä HS
Kaipaan aikaamme lisää positiivia ja rohkaisevia tarinoita siitä, mitä hyvinvointivaltio voi tuottaa, sanoo nuori demari Elisa Gebhard.
Kaipaan aikaamme lisää positiivia ja rohkaisevia tarinoita siitä, mitä hyvinvointivaltio voi tuottaa, sanoo nuori demari Elisa Gebhard. Kuva: Sirpa Räihä HS

Vasta 15-vuotias ihmisoikeusaktivisti Elisa Gebhard osoittaa Eduskuntataloa ja sanoo kavereilleen, että olisi siistiä olla tuolla joskus töissä. Tämä vuonna 2008 esitetty toive toteutui vuosi sitten. Silloin Gebhardista tuli Sdp:n kansanedustajan Jutta Urpilaisen eduskunta-avustaja.

Se oli iso muutos Helsingin yliopistossa kolmatta vuotta oikeustiedettä opiskelleen helsinkiläisnuoren elämässä.

Gebhard, 22, hymyilee muistellessaan ensimmäisiä työpäiviään, jolloin hän joutui hommiin metodilla "hyppää veteen ja opettele uimaan".

Kolme nopeaa

Yleisiä harhaluuloja demareista

1. Demarit ovat setiä
"Sdp:n eduskuntaryhmästä naisia on 62 prosenttia. Nuoret demarit saivat viime eduskuntavaaleissa maanlaajuisesti hyviä tuloksia ja eduskunnan nuorin kansanedustajakin on Sdp:stä."

 

2. Demarit eivät ole akateemisia
"Näen demarit sivistyksen liikkeenä. Kaksissa viime vaaleissa Sdp:n ehdokaslistallakin oli enemmän tohtoreita kuin muilla puolueilla."

 

3. Demarit vastustavat yksilönvapautta
"Vapauskäsityksemme on laaja ja radikaali, sillä pyrimme pitämään vapautta yllä jopa keinotekoisesti tasa-arvon saavuttamiseksi. Vapaus on sanana ollut mukana periaatteissamme jo vuodesta 1903."

"Eduskunta on byrokraattinen paikka, ja vei aikansa tutustua talon ihmisiin, järjestelmiin ja Jutta Urpilaisen verkostoihin."

Aloittaessaan työt Gebhard oli 21-vuotias ja eduskuntaryhmän avustajista nuorin, nykyisin enää toiseksi nuorin. Avustajan työ on edustajan avustamista valtiopäivätoimissa.

Käytännössä Gebhard on usein päivisin työhuoneellaan, sopii Urpilaisen aikatauluista, pitää yhteyttä Sdp:n ryhmään ja yhteistyötahoihin. Hän myös hakee jatkuvasti taustatietoja ajankohtaisista asioista.

Tulevalle juristille on ollut antoisaa nähdä sekin, miten lainsäädäntöhankkeet etenevät.

Kansanedustajalle avustaja on työpari, joka sopeutuu hänen työtahtiinsa. Välillä ollaan kentällä. Gebhard kuvailee erästä työpäivää Pohjanmaalla.

"Ensin kävimme paikallisten Sdp:n toimijoiden keskustelussa turvapaikanhakijoista. Sieltä jatkoimme Pietarsaaren lukioon. Sitten olivat vuorossa keskustelu metsänhankinnasta UPM:n väen kanssa, yksi yleisötilaisuus ja kaupunginhallituksen kokous. Lopuksi oli vielä Kokkolan nuorisovaltuuston tapaaminen."

Gebhard myöntää arvostavansa kansanedustajien kovaa työtä aina vain enemmän.

Työ on avartanut valtavasti avustajan omaa perspektiiviä. "Vaikka ylioppilaspolitiikassa tapellaan verisestikin asioista, se ei sittenkään ole koko maailma", Gebhard naurahtaa.

Hän kuuluu Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY:n edustajistoon. Lisäksi hän on Opiskelijoiden sosialidemokraattisen yhdistyksen OSY:n puheenjohtaja ja valtakunnallisen Sosialidemokraattisten opiskelijoiden yhdistyksen Sonkin liittohallituksen jäsen.

Aktiivisuus on kantanut jo hedelmää. Vuodesta 2003 lähtien OSY:lla oli ollut vain yksi paikka HYY:n edustajistossa. Viime syksynä se sai toisenkin, kun Gebhard oli yhdistyksen vaalipäällikkönä. Sonkia hän luonnehtii akateemisen ajattelun hautomoksi.

"Sillä on loistavat edellytykset ennakkoluulottomasti tuulettaa Sdp:n linjaa", hän summaa.

Politiikasta Gebhard puhuu silti vain omissa nimissään. Hän kertoo, miten inho epätasa-arvoa kohtaan vei hänet demarinuoriin 17-vuotiaana. Hän pohti vihreitäkin, koska näki ympäristöasiat tärkeiksi. Sdp:n hän valitsi osin taustansa vuoksi. Hänen isänsä on 2004 kuollut taidemaalari Hannu Gebhard.

"Lapsuudessani näin, mitä taistelu leivästä joskus oli."

Elisa Gebhard muistuttaa demarien aikoinaan ponnistelleen, jotta myös duunareiden lapsista voisi tulla maistereita. Siksi hän ei käsitä, miksi demarit eivät vahvasti puolusta yksilön mahdollisuutta myös menestyä. Hän puhuu paljon keskiluokan unelmien puolesta ja vastustaa koulutusleikkauksia, jotka "eivät ainakaan edistä tasa-arvoa".

Gebhard pitää tärkeänä ihannetta hyvinvointivaltiosta. Se sytytti opiskelukaverit kyselemään, miltä tuntuu juoppojen pitäminen hengissä verorahoillasi.

"Minusta ei ole liikaa vaadittu, että menestyjät osallistuvat yhteiseen projektiin, jossa tarjotaan ihmisarvoista elämää myös kodittomille ja alkoholisteille."

Gebhard maksaa veronsa mieluusti. Niillä rahoilla hän itsekin saa hyvän koulutuksen. Toiveena on työ, jossa yhteiskunnallinen vaikuttaminen onnistuisi.

Gebhardien suku tuli vajaat 200 vuotta sitten Saksasta Pietarin kautta Suomeen. Taidemaalari Albert Gebhard (1869–1937) on suomalaisen piirrostaiteen uranuurtaja, mutta suvussa on kyllä poliitikkojakin.

Elisa Gebhardin isän isoisän setä oli Suomalaisen puolueen kansanedustaja Hannes Gebhard (1864–1933), joka loi pohjan osuustoiminnalle. Tämän vaimo Hedvig Gebhard (1867–1961) oli pitkäaikainen Kansallisen kokoomuksen kansanedustaja.

Vaikka epäpoliittisessa kodissa kasvanut Elisa Gebhard ei koe heidän esimerkkinsä vaikuttaneen itseensä, yksi asia on tärkeä: "Hedvig lukeutui ensimmäisiin naiskansanedustajiin. Inspiroidun rajoja rikkovista naisista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!