Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutospuuhastelu tulee kalliiksi

Ura
 
Pekka Seppänen

Suomessa on liikaa ihmisiä, jotka saavat palkkaa kehittämisestä. He kehittävät hallintoa, järjestelmiä, prosesseja ja oppimisympäristöjä. He kehittävät liiketoimintoja, työyhteisöjä ja hankkeita.

Työterveyslaitos määrittelee kehittämisen osuvasti: työyhteisön kehittäminen on sovittujen kehittämistoimenpiteiden tekemistä suunnitelmallisesti yhdessä.

Lyhyemmin sanottuna: kehittäminen on kehittämistoimenpiteiden tekemistä. Mitään muuta siltä ei vaadita.

Helsingin Sanomissa oli eräänä maaliskuun päivänä kolme laajaa artikkelia, joista kävi ilmi, miten parantaminen ja kehittäminen ovat sotkeneet asioiden kulun.

"Jos tal­vi­so­taan oli­si ke­hi­tet­ty ny­ky­ai­kai­set tie­to­jär­jes­tel­mät, aseet ei­vät taa­tus­ti oli­si toi­mi­neet, ja Ke­la oli­si lä­het­tä­nyt les­ken­elä­ke­pa­pe­rit sa­taan­tu­han­teen vää­rään ko­ti­ta­lou­teen."

Taiteen edistämiskeskuksen käyttöönottama tietojärjestelmä estää taiteen edistämisen. Vantaan kaupungin puhelinuudistus on muuten hyvä, mutta puhelut eivät onnistu. Syrjäytynyt nuori saa ammattiapua syrjäytymisen kaikilla osa-alueilla, mutta nuorta itseään ei auta kukaan.

Jos talvisotaan olisi kehitetty nykyaikaiset tietojärjestelmät, aseet eivät taatusti olisi toimineet, ja Kela olisi lähettänyt leskeneläkepaperit sataantuhanteen väärään kotitalouteen.

Suomessa on tehty kolmen viime vuoden aikana enemmän organisaatiomuutoksia kuin yhdessäkään muussa Euroopan maassa. Tämä selviää Eurofound 2012 -työelämätutkimuksesta, jossa on mukana 34 maata.

Kukaan ei valitettavasti mittaa edestakaisen muutospuuhastelun kustannuksia. Sen sijaan mittaamme bruttokansantuotetta, joka tulkitsee kaikki muuttumisleikit elintason kasvuksi.

Suomalaiset ovat olleet maailman nopeimpia uuden tekniikan käyttöönottajia jo lankapuhelimen ajoilta. Yhtä suuri into meillä on omaksua uusimmat johtamisopit, taloushömpötykset ja poliittiset muodit. Jos ufotutkimus olisi nyt maailmalla suosiossa, hallituksen kehysriihessä olisi löytynyt rahaa siihenkin.

Jyrki Kataisen hallitus on kuitenkin rehellisempi kuin muut kehittäjät. Hallitus on luvannut tehdä kuntauudistuksen ja sote-uudistuksen. Se on luvannut vain uudistuksia, ei parannuksia.

Pekka Seppänen seppanen@iki.fi
Kolumnin kirjoittaja on työelämän parantaja.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!