Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettelin lukemaan uudelleen

Ura
 

Pari vuotta sitten ryhdyimme tutkijakollegoiden kanssa kehittämään itseämme. Tavoitteemme oli oppia lukemaan.

Olimme huomanneet, ettemme pystyneet enää syventymään kirjaan. Jo kaksikymmentäsivuisen artikkelin lukeminen yhteen menoon oli vaikeaa. Keskittymiskyky oli olematon.

Jatkuvat keskeytykset ja katkokset työssä olivat ehdollistaneet meidät odottamaan kädet hikoillen seuraavaa sähköistä impulssia aamusta yömyöhään. Kun impulssi tuli, yritimme reagoida siihen nopeasti. Ja impulssejahan tuli kiihtyvällä vauhdilla joka suunnasta: tee tutkimustarjous, täytä työajanseuranta, vahvista lasku, kirjoita työnkuvaus, vastaa yhteistyökumppanille, tarkista budjetti.

Suuri osa impulsseista pakotti meitä tehtäviin, jotka koimme turhauttaviksi. Vielä pahempaa oli, että olimme koukussa. Emme selvinneet ilman yksinkertaista ärsyke–reaktio-sykettä, joka sai meidät tuntemaan itsemme tarpeellisiksi. Klik, klik, nopea silmäys ja päätös. Seuraavaksi tuo linkki ja sitten klikataan tästä. Ilman sykettä tuli levoton ja irrallinen olo.

Mitä meille oli tapahtunut muutamassa vuodessa? Olimme lähempänä laboratoriorottia kuin huippuasiantuntijoita. Oli paha olla. Halusimme taas kokea, miltä tuntuu uppoutua kirjan kiehtovaan maailmaan, tutkia ja ymmärtää vähän enemmän. Aloitimme kevyillä kirjoilla, ja nopeasti saimmekin juonesta kiinni.

Kokemuksemme kuvaa sitä, miten työmme ja toimintamme muokkaavat aivojamme. Esimerkiksi taksinkuljettajan aivoista kehittyy vuosien saatossa aivan omanlaisensa, tai kehittyi ainakin ennen navigaattoria.

Samoin internet muuttaa tapaamme ajatella, muistaa ja lukea. Se totuttaa meidät nettilogiikkaan, jossa syventyminen on pahe. Pikaiset silmäykset ja nopea liike palkitaan. Pitää olla yhteyksissä, mutta toiset kohdataan vain kevyesti. Myötä-eläminen vaarantaisi vauhdin ja kilpailukyvyn.

Syvälukeminen ja asioiden laajemmat merkitykset jäävät aarteina merenpohjaan, kun surffaamme tuulten mukana pintaa pitkin. Ajattelumme muuttuu. Voimme kuitenkin opetella uudelleen sukeltamaan syvemmälle aarteita hakemaan.

Anu Järvensivu tyoelama@hs.fi
Kirjoittaja on työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!