Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalinen media voi tuoda töitä

Ura
 
Lauri Seppälä
Timo Aalto
Nuorisopastori ja kauppatieteiden opiskelija Teemu Kunto haluaa jäädä työnantajien mieleen esittelemällä itseään useiden eri kanavien kautta.
Nuorisopastori ja kauppatieteiden opiskelija Teemu Kunto haluaa jäädä työnantajien mieleen esittelemällä itseään useiden eri kanavien kautta. Kuva: Timo Aalto

Monet työnhakijat herättelevät nykyään työnantajien kiinnostusta näkymällä blogeissa, Facebookissa ja Twitterissä. Teemu Kunto teki itsestään jopa esittelyvideon Youtubeen.

Seinäjokelainen työnhakija Teemu Kunto, 34, aikoo iskostua työnantajien tajuntaan. Tätä varten hänellä on muun muassa nettisivusto Kunnontyö.fi sekä esittelyvideo Youtubessa.

"Uusi Teemu Kunto opiskelee kauppatieteellisessä tiedekunnassa johtamista, harjoittelee ensimmäiselle maratonilleen, lukee sata kirjaa vuodessa, soittaa bassoa bändissä ja ennen kaikkea etsii unelmatyötä", hän hehkuttaa videolla.

Kunto työskenteli kymmenen vuotta nuorisopastorina ja teki sen jälkeen kaksi vuotta myyntihommia. Nyt hän pitää välivuotta työelämästä ja opiskelee. Hän toteaa olevansa "between careers".

"Koska tilanteeni työnhaussa ei ollut heti aivan akuutti, lähdin miettimään hommaa näin päin, että laittaisinkin itseni valmiiksi esille ja antaisin työnantajien löytää minut."

Jo muutama tunti Youtube-videon julkaisun jälkeen Kunto sai ensimmäisen yhteydenoton työnantajalta. Nyt hän on sopinut alustavasti yhteistyöstä muutaman yrityksen kanssa.

Monia työtehtäviä haettaessa ei enää riitä, että työnhakija on ahkera ja tunnollinen – on oltava myös persoonallinen ja mieleenpainuva. Itsensä brändääminen sosiaalisessa mediassa on yleistynyt jatkuvasti.

Viestintätoimisto Manifeston vuonna 2011 tekemässä kyselyssä 45 prosenttia runsaasta sadasta yrityksestä käytti sosiaalista mediaa työntekijöiden hakemiseen. Yhdysvalloissa vastaava luku ylittää jo 90 prosenttia.

Tyypillisesti brändääjä sorvaa omasta historiastaan tarinan, jonka mukaan juuri hän on se ainoa ja oikea avoimena olevaan työhön. Tarina rakennetaan pitkälti samoilla aineksilla kuin tuotteiden mielikuvamainonnassa.

Mitkä sitten ovat parhaat niksit itsensä brändäykseen?

Sosiaalisen median kouluttaja Mikko Manninen Koivu Interactivesta neuvoo:

"Twitter-tili voi antaa kuvaa elämänrytmistä, dialogitaidoista ja spontaaneista ajatuksista. Blogissa voi esitellä kirjoitus- ja argumentointitaitojaan ja avata arvomaailmaansa. LinkedIn on periaatteessa virtuaalinen cv, joka jokaisella työnhakijalla tulisi olla digiaikana."

Esiintymistaitoiset voivat esitellä itsensä luontevasti Youtube-videossa. Facebookin henkilökohtaisen profiilin rinnalle Manninen suosittelee kaikille avointa, työviestintään tarkoitettua profiilisivua.

Manninen muistuttaa myös juridisista kiemuroista: lain mukaan rekrytoinnin täytyy perustua työntekijän itsensä toimittamaan ja työhön liittyvään aineistoon. Eli työnantaja ei voi työllistää ketään esimerkiksi pelkän Google-haun perusteella.

"Tämän vuoksi kannattaakin antaa hakemuksessa lupa googlettaa työhön liittyviä asioita tai lähettää saman tien suorat linkit profiileihin, jos niitä haluaa hyödyntää."

Sosiaalisen median avulla tapahtuva rekrytointi on yleisintä asiantuntijatehtävissä sekä markkinointi-, myynti-, media- ja it-alan töissä.

Näillä aloilla työnantajat kaipaavat työntekijöiltään viestintätaitoja sosiaalisessa mediassa.

Suomessa työnhakijoiden some-taitoja seuraa mielenkiinnolla muun muassa Fazer-konserni. Fazerin online-dialogijohtaja Kati Sulin korostaa, etteivät he tutki yksittäisten ihmisten some-profiileja sinällään, vaan kannustavat käyttämään niitä osana hakuprosessia.

Sulin mainitsee esimerkkinä verkkoviestinnän asiantuntijan haun, jossa kandidaatit saivat mahdollisuuden käyttää sosiaalista mediaa itselleen tyypillisellä tavalla. Sulinin mukaan tuloksena oli uskomattoman luovia työnäytteitä, joissa näkyi kunkin persoonan vahvuudet ja mielekkäimmät some-kanavat.

"Osa ihmisistä lähetti hakemuksensa blogin muodossa, toiset tekivät Youtube-videoita. Kaksi kandidaattia pisti pystyyn suosittelukampanjan Twitterissä."

Joitakin sosiaalisen median käyttö työnhaussa voi ahdistaa, sillä kaikki eivät halua nostaa itseään liikaa esille. Miten vaatimattomat ja hiljaiset pärjäävät nykypäivän minäkeskeisillä työmarkkinoilla?

Itsensä markkinoinnista väitöskirjan kirjoittanut Katariina Mäkinen toteaa, että uudenlaisesta työnhausta voi seurata joillekin arvottomuuden, pelon ja turhautumisen kokemuksia.

Itsensä brändääminen liittyy Mäkisen mukaan laajempaan yhteiskunnalliseen ilmiöön, jossa työmarkkinat ovat muuttuneet epävarmoiksi. Hän arvelee, että puhe oman brändin rakentamisesta on osittain lähtöisin työelämävalmentajien suusta.

"Sillä pyritään korostamaan, että työllistyminen on yksilön vastuulla. Työttömyys nähdään henkilökohtaisena ongelmana, mikä on ristiriitaista, koska vallitsevassa taloustilanteessa kaikille ei kuitenkaan voi löytyä työpaikkaa."

Myös Teemu Kunto on sitä mieltä, että brändääminen ei sovi kaikille.

"Itse totuin pastorina toimiessani yksityisyyden häilyvään rajaan, mutta se saattaa olla monille muille ongelmallisempi asia", hän sanoo.

Kunto aikoo edelleen kehittää itsestään kertovaa teksti- ja videomateriaalia. "Näin potentiaaliset työnantajat saavat paremmin käsitykseen siitä, kuka olen ja mitä osaan."

Rio Gandara HS
Fazer-konsernin online-dialogijohtaja Kati Sulin kertoo, että Fazer kannustaa käyttämään some-profiileja osana työnhakuprosessia.
Fazer-konsernin online-dialogijohtaja Kati Sulin kertoo, että Fazer kannustaa käyttämään some-profiileja osana työnhakuprosessia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!