Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret pääsevät nyt helpommin oppisopimuskoulutukseen

Ura
 
Terhi Hautamäki Ville Männikkö
"Alussa puhelimeen vastaaminen jännitti", kertoo 21-vuotias Petra Löfqvist.       Hän opiskeli oppisopimuksella merkonomiksi luontaistuotteita ja lisäravinteita myyvässä yrityksessä.
"Alussa puhelimeen vastaaminen jännitti", kertoo 21-vuotias Petra Löfqvist.       Hän opiskeli oppisopimuksella merkonomiksi luontaistuotteita ja lisäravinteita myyvässä yrityksessä.

Nuorten oppisopimuksia on solmittu tänä vuonna neljä kertaa niin paljon kuin viime vuonna. Putkiasentaja Max Asplund ja merkonomi Petra Löfqvist löysivät paikkansa yrityksistä, jotka eivät edes olleet hakemassa opiskelijoita.

"On paljon helpompi herätä aamulla töihin kuin kouluun", sanoo Max Asplund, 18.

Hitsausnäyttöä vaille valmis putkiasentaja viihtyy työssään Helsingin lvi-huollossa. Kahden vuoden aikana hän on kehittynyt apumiehestä ammattilaiseksi.

Fakta

Näin oppisopimus toimii muissa maissa

 Saksassa kaksi kolmasosaa ikäluokasta hankkii ammatin oppisopimuksella, ja nuorisotyöttömyys on selvästi alhaisempi kuin Suomessa. Opiskelija on töissä 3–4 päivää viikosta ja koulussa 1–2 päivää. Korvaus on alussa vain muutama sata euroa kuussa, mutta se nousee koulutuksen edetessä.

 

 Ruotsissa oppisopimus ei perustu työsopimukseen vaan koulutussopimukseen, jossa osapuolina ovat yritys ja kunta. Ruotsissa opiskelijat valitsevat lukion yleissivistävän tai ammatillisen linjan. Työssä oppiminen on yksi tapa suorittaa ammatillinen linja. Opiskelija saa opintotukea ja työnantaja koulutuskorvausta.

 

 Norjassa ammattitutkinnon voi suorittaa neljän vuoden koulutuksella, josta kaksi opiskellaan koulussa ja kaksi pääasiassa työpaikalla. Työpaikalla ensimmäisenä vuonna saa opintotukea ja toisena alinta taulukkopalkkaa.

 

 Ranskassa oppisopimusopiskelija on työsuhteessa. Palkka on 25–78 prosenttia vähimmäispalkasta iän, opintovuoden ja opintosuunnan mukaan. Opiskelija ei maksa veroa ja voi silti saada muun muassa asumistukea.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö

"En ollut suunnitellut, mille alalle haluaisin, mutta tämä on hauskaa hommaa. Alussa vaikeinta oli ymmärtää, miten lämpimän veden kierto toimii, mutta pikkuhiljaa sen oppi."

Asplund löysi oppisopimuspaikan työharjoittelun kautta. Peruskoulu ei sujunut, mutta työelämäpainotteisella Omaura-luokalla pääsi välillä työharjoitteluihin.

Oikeassa työssä halu oppia heräsi ihan toisella tavalla.

"Tässä pitää olla fyysisesti hyvässä kunnossa, ja pitää tulla ajoissa töihin. Motivaatio nousee, kun työstä saa palkkaa", Asplund sanoo.

Asplundin työnantaja Taneli Virtanen oli jo aiemmin kouluttanut kaksi opiskelijaa ja piti Maxia porukkaan sopivana tyyppinä.

"Tämä on hyvä ala kouluttaa oppisopimuksella. Usein asentajan töihin tarvitaan kaksi, mutta toisen heistä ei tarvitse olla täysi ammattilainen."

Tähän mennessä Asplund on tehnyt töitä työparin kanssa. Viimeinen silaus ja itsevarmuus ammattiin tulevat siitä, kun oppii työskentelemään yksin.

"Nuori, tule meille oppisopimukseen!" Viime aikoina tällaisia ilmoituksia on näkynyt yllättävän usein. Vastikään naisjohtajien verkosto hankki yrityksiltä yli sata oppisopimuspaikkaa, jotka tulivat hakuun syyskuun lopulla.

Fakta

Miten oppisopimukseen?

 Ota yhteyttä oman kuntasi oppisopimustoimistoon. Toimisto auttaa käytännön järjestelyissä, kun työpaikka on jo tiedossa. Se antaa myös neuvoja jo ennen oppisopimuspaikan etsintää.

 

 Oppisopimustyöpaikka pitää hankkia itse. Voit hakea yritysten ilmoittamiin avoimiin työpaikkoihin tai oppisopimuspaikkoihin. Kannattaa myös kysellä oma-aloitteisesti yrityksistä – vaikkapa työpaikasta, jossa on ollut harjoittelussa tai tutustumassa työelämään.

Nuoria on tosiaan palkattu nyt aiempaa enemmän oppisopimuksella. Tärkeä syy on raha.

Ennen nuorista sai saman koulutuskorvauksen kuin jo työelämässä olevista aikuisista: noin sata euroa kuussa. Moni yrittäjä mietti, miksi palkkaisi kokemattoman nuoren samaan hintaan kuin kokeneen aikuisen.

Kesäkuusta lähtien perusopetuksen tai kymppiluokan juuri päättäneistä on voitu myöntää ensimmäisenä vuonna 800 euroa kuukaudessa, toisena 500 euroa ja kolmantena 300 euroa. Työnantajalle korvauksen maksaa oppisopimustoimisto.

Nuorten oppisopimuksia onkin solmittu tänä vuonna jo 850, kun viime vuonna niitä oli alle 200.

Koulutuskorvauksen lisäksi työnantajan on mahdollista hakea TE-keskuksesta palkkatukea työllistämiseen.

Esimerkiksi palvelualoilla oppisopimusopiskelijoiden palkat ovat noin 1 000–1 500 euroa kuussa, mikä on noin 80 prosenttia alimmista taulukkopalkoista.

Jos yritykselle myönnetään korkeinta koulutuskorvausta ja korkeinta palkkatukea, se voi saada oppisopimusopiskelijasta ensimmäisenä vuonna korkeintaan 1 500 euroa kuussa.

Työnantajamaksut huomioidenkin oppisopimuksen alku tulee yritykselle parhaimmillaan hyvin edulliseksi.

Tiukassa taloustilanteessa avokätiset tuetkaan eivät välttämättä riitä työnantajille.

"Moni sanoo, ettei kyse ole rahasta. Eniten työnantajia askarruttavat määräaikaisen työsopimuksen juridiset velvoitteet eli se, uskaltaako sitoutua useaksi vuodeksi", sanoo nuorten oppisopimuksia koordinoiva Tuija Peussa Stadin aikuisopiston oppisopimusyksiköstä.

Myös tiedon puute on ongelma, Peussa toteaa.

"Jos nuori soittaa valmistautumattomana yritykseen ja kysyy, pääsisikö oppisopimukseen, vastaus on yleensä ei. Siksi tarjoamme tietoa yrityksille, autamme nuoria perehtymään asiaan ja harjoittelemme omien vahvuuksien markkinointia."

Peussan mukaan tällä hetkellä yritykset ovat kuitenkin aktivoituneet kovasti ja tarjoavat paikkoja oppisopimusyksikön kautta.

Taneli Virtanen Helsingin lvi-huollosta myöntää, että kokemattoman palkkaamisessa on riskejä. Toisaalta kun itse kouluttaa, voi varmistua siitä, että työntekijä omaksuu firman työtavat.

"Oppisopimusopiskelija on pitkäaikainen sijoitus. Todennäköisesti tulot ovat alussa aika nollilla, vaikka miksei hyvä opiskelijakin pystyisi tienaamaan."

Virtasen mukaan sopivuus työhön ei ole iästä kiinni. "Nuoria pitää opastaa vähän enemmän kädestä pitäen, kun taas viisikymppisellä alanvaihtajalla työkalut pysyvät jo käsissä. Toisaalta nuoret ovat usein joustavampia."

Asentajan työssä jokainen oppii koko ajan lisää, hän sanoo.

"Lvi-työssä on kaksi miljoonaa erilaista osaa. 40 vuotta työtä tehneelle asentajallekin saattaa tulla uusia juttuja vastaan."

Nuoren oppisopimuksen synty on usein kiinni opiskelijan aktiivisuudesta ja suosittelijoista.

Petra Löfqvist, 21, pääsi neljä vuotta sitten merkonomin oppisopimuskoulutukseen luontaistuotteita, lisäravinteita ja kuntoilutarvikkeita myyvään Aminopörssiin. Alun perin yritys haki työntekijää normaaliin työsuhteeseen.

Löfqvist kävi tuolloin ammattiopintoihin valmentavaa Ammattistartti-koulutusta. Eräs kouluttajista oli huomannut Aminopörssin ilmoituksen ja soitti omistajalle, että täällä olisi sopiva nuori oppisopimukseen.

"Meille oli tullut 400 hakemusta, joista oli haastavaa ryhtyä seulomaan sopivaa. Kun fiksun oloinen ihminen sitten soitti ja haastatteluun ilmestyi reipas nuori, asia oli sillä selvä", yrityksen omistaja Anton Kiuttu kertoo.

Löfqvistin työtehtäviin kuului alusta asti kaikki mahdollinen verkkokaupan päivittämisestä tavaroiden tilaukseen.

Kiuttu vaikuttui siitä, kuinka nopeasti Löfqvist oppi ja kuinka innostunut hän oli työstä.

Nuoruus ja kokemattomuus näkyivät aluksi arkisissa asioissa.

"Esimerkiksi puhelimeen vastaaminen jännitti tosi paljon alussa", Löfqvist muistelee.

Hän pitää oppisopimusta vaativana mutta innostavana tapana opiskella. "Koulussa opiskellessa on vastuussa vain itselleen, mutta oppisopimuksessa myös työnantajalle. Tämä vaatii hyvää ajanhallintaa, kun koulutehtäviä joutuu tekemään työn ohessa."

Samaan aikaan, kun nuorten oppisopimuksiin on myönnetty lisää varoja, aikuisten oppisopimusrahoja on leikattu.

Tätä ennen oppisopimus on ollut meillä lähinnä aikuisten alanvaihtajien ja koulutustaan päivittävien tapa opiskella. Esimerkiksi Saksassa se on nuorten yleisin tapa opiskella ammattiin.

Ollaanko oppisopimuksesta tekemässä nyt Suomessakin nuorten koulutusta?

"En sanoisi näin, sillä aikuisia on opiskelijoista yhä valtaosa. Mutta siitä on nyt tulossa myös nuorten koulutus. Massamuotoista nuorten koulutusta siitä ei varmasti tule", sanoo opetusministerin valtiosihteeri Pilvi Torsti.

Eniten mahdollisuuksia Torsti näkee uusissa kouluopetusta ja oppisopimusta yhdistävissä tutkinnoissa. Esimerkiksi 2+1-mallissa nuori opiskelee kaksi vuotta oppilaitoksessa ja kolmannen vuoden oppisopimuksella.

Suomen Yrittäjät on esittänyt määräaikaisten työsopimusten korvaamista yritysten ja oppilaitosten välisillä koulutussopimuksilla. Tällöin ne eivät joutuisi itse palkkaamaan kokematonta työntekijää työsuhteeseen.

Työntekijäjärjestöt ovat tyrmänneet ajatuksen. Uhkakuvana on, että oppisopimus vesittyisi palkattoman työn teettämiseksi nuorilla.

Pilvi Torstin mukaan työnantajien huoli palkkaamisen riskistä on kuitenkin otettu huomioon.

Eräs budjettirahoitusta saaneista uudistuksista on oppisopimuksen ennakkojakso. Ensi vuodesta lähtien työnantaja ja opiskelija voivat kokeilla oppisopimuksen toimivuutta ennen työsuhteen solmimista.

Aminopörssin Anton Kiuttu on sitä mieltä, että nuoren voi toki ottaa ensin kokeeksi harjoitteluun, jos epäröi palkkaamista.

Hän muistuttaa kuitenkin, että oppisopimuksen työsuhteessakin on koeaika, jolloin näkee, miten homma toimii.

"Itse en suosi palkatonta harjoittelua, koska haluan, että työstä saa heti oikean korvauksen."

Kiuttu onkin innostunut palkkaamaan jo toisen oppisopimusopiskelijan, joka aloitti tänä syksynä. Petra Löfqvist on kouluttanut tätä työtehtäviin.

"On kiva nähdä, että joku toinen saa saman mahdollisuuden."

"On helpompi herätä aamulla töihin kuin kouluun", sanoo18-vuotias Max Asplund.
"On helpompi herätä aamulla töihin kuin kouluun", sanoo
18-vuotias Max Asplund.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!