Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidemaalari kyttää kyytejä ja sähköposteja

Ura
 
Helsingin Sanomat
Taidemaalari Elina Liikanen suunnittelee taiteilijakirjaa.
Taidemaalari Elina Liikanen suunnittelee taiteilijakirjaa.

Taidemaalari Elina Liikanen, 54, avaa heti aamulla tietokoneen. "Tarkastan duunipostista, onko kursseille tullut ilmoittautumisia ja onko teoksia myyty."

Kun sähköpostit on perattu, Liikanen juo aamukahvit ja käy töihin. Taiteilijan päivän rutiinia on se, että rutiinia ei ole. Jokainen päivä on erilainen, leipä levällään maailmalla ja kaikki työtilaisuudet itse etsittävä.

Liikanen pitää kursseja, antaa etäopetusta, tekee taiteilijakirjoja ja laatii apurahahakemuksia näyttelyitä varten. Rahoituksen etsiminen vie paljon aikaa.

Talvella Liikanen ei maalaa, sillä hänellä ei ole sopivaa työtilaa. Kun ulkona tarkenee, hän maalaa kotinsa pihapaviljongissa.

"Varastossa on kauhea kasa töitä 20–30 vuoden ajalta. Tauluja pitää kunnostaa koko ajan."

Sitä hän tekee tänäänkin. Liikanen hakee työkalupakin ja kaivaa esiin vasaran ja kiiloja. Niitä hän naputtaa taulun takakulmiin. Kiilat kiristävät kankaan suoraksi.

Sitten taiteilija katoaa taas tietokoneelle. Hän iloitsee, kun Bukowskin huutokaupassa on myyty yksi hänen taulunsa. Käy myös ilmi, että suunniteltu kirjantekokurssi peruuntuu.

Liikanen kantaa huolletut taulut takaisin varastoon. "Selkä on välillä sökö, kun pitää nostella raskaita tauluja", hän sanoo.

Vaikka kello ehtii lounasaikaan, Liikanen ei syö tai juo mitään. "Joskus heitän naamaan pikanuudelit. Muuten annan ajan työnteolle."

Sen sijaan hän heittäytyy olohuoneen lattialle lehtiön kanssa. Siihen tulee hyvä valo kattoikkunasta. Hän hahmottelee taiteilijakirjan etulehden kuviota.

"Monet tututkin luulevat, että en tee mitään päivällä, kun olen usein kotona", Liikanen kertoo.

"Tai ajatellaan, että maalaan päivät pitkät. Työstäni ehkä viidesosa on taiteellista työtä. Muun ajan olen timpuri, roudari, markkinointi-ihminen, toimistotyöntekijä, kirjanpitäjä. . ."

Iltapäivällä Liikanen lähtee kokoamaan kirjanäyttelyä Malmin kirjastoon. Ulkona sataa, joten hän kutsuu hätään tuttavansa, joka vie kirjat autolla perille.

Neljän jälkeen hän ehtii takaisin kotiin, katsoo taas sähköpostit ja alkaa tehdä perheelle ruokaa.

Taiteilijan pitää sietää yksinäisyyttä ja epävarmuutta ja pysyä kaukana normeista, hän sanoo.

"Nuorena ajattelin, että olisipa minun työni samanlaista kuin muilla. Nyt ajattelen toisinpäin. Mitä enemmän otan etäisyyttä massoihin, sitä parempia töitä teen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!