Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten työpaikkojen huono henki on myytti

Ura
 
Jaana Laitinen
Lauri Voutilainen
Kuva: Lauri Voutilainen

Naisten työpaikkojen huono ilmapiiri on myytti, jota naiset usein itse pitävät yllä.

Naiset juoruavat, puukottavat selkään, klikkiytyvät ja puhuvat pahaa siitä, joka ei ole paikalla. Näin ainakin uskotaan.

Käsitys siitä, että naisvaltaisilla työpaikoilla on huono ilmapiiri, elää vahvana. Se vain ei pidä paikkansa, työelämän asiantuntijat sanovat.

Fakta

Näin edistät hyvää ilmapiiriä töissä

 Tee töitä, älä keskity sosiaalisiin suhteisiin.

 Älä kaada kotimurheita työkavereiden niskaan.

 Älä lähde mukaan juoruiluihin, klikkeihin ja pahan puhumisiin.

 Ehdota, että työpaikalle tehdään pelisäännöt: puhutaanko meillä muista pahaa vai hyvää. Se tekee näkyväksi ja noloksi pahaa puhumisen kulttuurin.

 Tervehdi työkavereita töihin tullessa, moikkaa kotiin lähtiessä.

 Jos jokin asia häiritsee, ota se avoimesti puheeksi.

 Anna muille työrauha.

 Anna työkaverille kiitosta tai kehuja, kun siihen on aihetta.

Lähde: henkilöstövalmentaja Tiina Kauppi Henkilöstövalmennus Tiina Kauppi Oy:stä

"Stereotypia on tiukassa", sanoo tutkija Hanna Ylöstalo Työelämän tutkimuskeskuksesta Tampereen yliopistosta.

"Ja usein juuri naiset pitävät tätä käsitystä yllä. Eräässä tutkimuksessa naisvaltaisen työpaikan työntekijät vakuuttivat, että heillä on erinomainen ilmapiiri, mutta se poikkeaa täysin muista työpaikoista, joissa on paljon naisia."

Organisaatiopsykologi Pekka Järvinen Organisaatiokonsultointi Praxiksesta vahvistaa, että naiset itse ylläpitävät käsitystä huonosta hengestä.

"Naiset sanovat, että miesten työpaikoilla ollaan reilumpia ja sanotaan asiat suoraan."

Työterveyslaitoksen (TTL) Parempi työyhteisö -kyselyn mukaan ilmapiiri ei riipu siitä, kumpaa sukupuolta työntekijät ovat.

"Eroja ei ollut, tai ne olivat hyvin pieniä ja eri suuntiin", sanoo TTL:n työterveyspsykologi Merike Mehine.

TTL:n Työ ja terveys -tutkimuksessa kävi ilmi, että naiset ja miehet pitivät työpaikkansa ilmapiiriä yhtä hyvänä. Ilmapiiriä arvioitiin sen perusteella, onko työpaikan ilmapiiri vapautunut ja mukava vai jännittynyt ja kireä.

Eri toimialojen välillä sen sijaan on eroja: ilmapiiri koetaan teollisuudessa ja julkishallinnossa jännittyneemmäksi ja kireämmäksi kuin muilla aloilla.

"Perinteiset naisten alat, esimerkiksi terveydenhoito ja sosiaaliala, eivät nousseet esiin", sanoo Mehine.

Käsitystä naisvaltaisten työpaikkojen huonosta hengestä kumoaa myös TTL:n Innostuksen spiraali -tutkimus. Siinä mitattiin ilmapiiriä työtovereiden ystävällisyyden perusteella. Miesten ja naisten vastauksissa ei ollut eroja, ei edes silloin, kun kaikki tai lähes kaikki työntekijät olivat naisia.

Turun yliopiston juorututkimuksen mukaan miehet juoruavat työpaikoilla yhtä paljon kuin naiset. Vain kiusaamista ja henkisen väkivallan kokemista mittaavissa tutkimuksissa on saatu pieniä eroja sukupuolten välille. Naiset kertoivat henkisestä väkivallasta jonkin verran miehiä enemmän. Aloista nousivat esiin koulutus- sekä terveys- ja sosiaaliala.

Ilmapiirin ongelmia on yhtä lailla miesten työpaikoilla kuin naisten aloilla.

"Ei se miesten puolellakaan ole poikkeuksellista. Se vain on erityylistä. Siellä järjestellään työvuoroja sen mukaan, ketkä tulevat toimeen keskenään", sanoo asiantuntija Päivi Rauramo Työturvallisuuskeskuksesta.

Miehet ja naiset kokevat eri asiat ongelmiksi työelämässä, Ylöstalo huomauttaa.

"Miehiä rassaa johtamisen epäoikeudenmukaisuus ja rajoitettu mielipiteen ilmaisun vapaus. Naiset kärsivät epätasa-arvoisesta kohtelusta. Työtehtäviä ei ehkä jaeta tasapuolisesti kaikkien mielestä."

Miksi sitten juuri naisten työpaikkojen henkeä pidetään huonona?

Ylöstalon mukaan kyse voi olla siitä, millaisia mielikuvia miehiin ja naisiin liitetään. "Jo kun puhutaan koulukiusaamisesta, sanotaan, että tytöt ovat kierompia kiusaajia. Pojat ovat reilumpia, kun he tappelevat avoimesti. Voi kysyä, onko lyöminen reilumpaa kuin pahan puhuminen."

Ylöstalo on kahden koulupojan äiti. Hän sanoo huomanneensa, että pojat kiusaavat samalla lailla kuin tytötkin. Kavereita suljetaan porukasta ja heistä puhutaan pahaa. Poikien välinen henkinen väkivalta kuitenkin jää näkemättä, kun huomio on fyysisessä kiusaamisessa.

"Sama ilmiö näkyy työpaikoilla. Miesten välistä kiusaamista ja ilmapiirin ongelmia ei nähdä."

Työyhteisöjä kouluttava Järvinen sanoo, että naisten aloilla syntyy konflikteja, sillä naiset ovat herkempiä ja viestintätaidoiltaan miehiä taitavampia.

"Naiset ovat sensitiivisempiä sille, mitä joku sanoi tai tarkoitti. He käyttävät kieltä taidokkaasti ja tarkkailevat myös sanattomia viestejä herkemmin."

Miesten ja naisten perinteisillä töillä on eroa, Järvinen muistuttaa. Miehet tekevät usein töitä, jotka ovat konkreettisia. Sen sijaan naisten työt ovat käsitteellisempiä ja niiden työtehtävissä on tulkinnanvaraisuutta.

"Kun yhdistetään vaikkapa hoivatyö tai kasvatus ja naisten viestinnällinen herkkyys, siitä se soppa lähtee porisemaan. Kokemukseni on, että naiset saavat työyhteisössä miehiä helpommin konfliktin aikaan. Mutta tiedän myös työpaikkoja, joissa miehet ovat kehittäneet ihan hirveän sopan."

Sopu säilyy sitä paremmin, mitä heterogeenisempi henkilökunta on, Järvinen sanoo.

"Mitä enemmän työyhteisössä on miehiä ja naisia, eri-ikäisiä ja erilaisia ihmisiä, sitä paremmin siellä siedetään erilaisuutta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!