Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ambulanssilääkäri päivystää koko yön

Ura
 
Helsingin Sanomat
Ensihoitolääkäri Pekka Jakkula näkee pyhinä päihdeongelmia.
Ensihoitolääkäri Pekka Jakkula näkee pyhinä päihdeongelmia.

Sairauskohtaukset ja muut vaivat eivät piittaa juhlapyhistä. Siksi tänäkin jouluna Kallion pelastusasemalla Helsingissä päivystää sairaanhoidon ammattilaisia. Yksi heistä on ensihoitolääkäri Pekka Jakkula, 35.

Hän veikkaa, että tästä joulusta tulee kiireisempi kuin viime vuoden joulusta, jolloin Jakkula työskenteli Lastenklinikalla. Ensihoidossa joulunpyhät vastaavat kiireistä viikonloppua. Lastenklinikalla oli jouluna rauhallisempaa kuin tavallisesti.

Iso osa päivystävän lääkärin työstä menee ohjeiden antamiseen puhelimessa. Jos hälytystehtävän saaneen ambulanssin henkilökunta ei osaa itse ratkaista jotakin pulmaa, he soittavat Jakkulalle.

Itse hän hyppää lääkäriambulanssin kyytiin, jos potilaana on hyvin vakava tapaus.

"Meitä työllistävät akuutit sairauskohtaukset sydänpysähdyksistä infarkteihin, hengitysvaikeuksiin ja myrkytyksiin", Jakkula luettelee.

Myös mielenterveys- ja päihdeongelmat näkyvät juhlapyhinä.

Jakkula arvelee, että yksinäisyys korostuu jouluna. Jotkut yrittävät ratkaista ongelman itsemurhayrityksellä. Lääkeyliannokset ja alkoholimyrkytykset ovat tavallisia. Ylensyönti ja tukehtuminen eivät sen sijaan ole tyypillisiä edes joulun aikaan.

Lääkärin päivystysvuoro kestää 24 tuntia. Jos on rauhallista, vuoron aikana voi levähtää päivystyshuoneen nurkkaan pedatussa sängyssä. Käytännössä töitä on niin paljon, ettei lepäämiseen jää juuri aikaa.

"Meiltä kyseltiin hyvissä ajoin, ketkä ovat halukkaita työskentelemään jouluna. Minulla ei ole lapsia, mutta monella työkaverilla on, ja heille on paljon tärkeämpää saada olla kotona."

Vaikka työ on samanlaista tai jopa kiireisempää kuin arkena, lääkärin mielestä töissä on jouluna rennompi tunnelma.

"Lastenklinikalla teimme jouluruokaakin yhdessä, ja monilla hoitajilla oli tonttulakit päässä."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!