Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitkä ammatit korvaavat Suomen katoavat työpaikat?

Tulevaisuudessa syntyy ammatteja, jotka tänään tuntuvat tieteiskirjailijan mielikuvituksen tuotteilta.

Ura
 
Jaana Laitinen
MVphotos
Robotit hoitavat tulevaisuudessa monet työt, mutta kaikkeen nekään eivät pysty. Ihmistä tarvitaan esimerkiksi korjaamaan robotit.
Robotit hoitavat tulevaisuudessa monet työt, mutta kaikkeen nekään eivät pysty. Ihmistä tarvitaan esimerkiksi korjaamaan robotit. Kuva: MVphotos

Ennen kuljetusalan ammattilaisia olivat hevoskuskit. Nyt väkeä liikuttavat bussikuskit.

Nähdäänkö tulevaisuudessa tyhjiöputkikuljettajia, jotka kiidättävät matkustajia ja tavaraa kapseleissa paikasta toiseen?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi hiljattain raportin, jossa arvioitiin, mitkä ammatit tulevat katoamaan. Se linjasi, että tietoteknistyminen vie kolmanneksen nykyisistä työpaikoista 10–20 vuoden kuluessa.

Työ ei kuitenkaan Suomesta lopu. Kadonneiden töiden tilalle syntyy uusia ammatteja.

Kun koneet tekevät manuaalista toistoa ja rutiineja vaativia töitä, ihmisille jää ajatteleminen.

"Ihmisille jäävät työt, jotka ovat koneille vaikeita. Kone ei keksi uutta tai ratko ongelmia kuten ihminen", kuvaa Etlan tutkimusjohtaja Petri Rouvinen.

Ihmisiä tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän johtajiksi sekä erikoisasiantuntijoiksi esimerkiksi designin, innovoinnin ja markkinoinnin aloille. Samoin ammatit, jotka liittyvät etiikkaan, moraaliin ja politiikkaan, jäävät ihmiselle. "Niitä ei haluta delegoida koneille."

Vuonna 2004 sanottiin, että kone ei opi ajamaan autoa niin, että se osaisi kääntyä vasemmalla vastaan tulevan liikenteen kaistojen läpi. Meni viisi vuotta, kun kone jo selvisi siitä.

Töitä syntyy myös tietoammatteihin sekä viestintään. Niissä tarvitaan sosiaalisia taitoja ja kykyä ymmärtää ihmistä, Rouvinen sanoo. Ihmisiä tarvitaan myös ammateissa, jotka liittyvät kouluttamiseen ja motivointiin. "Jos spinningtuntia vetää robotti, se ei motivoi yhtä lailla kuin edessä hikoileva traineri."

Toki ihmisiä tarvitaan myös suunnittelemaan, valmistamaan ja korjaamaan robotteja.

Ihmiset ovat koneisiin verrattuna ylivoimaisia aistien käytössä ja mekaanisissa tehtävissä, Petri Rouvinen sanoo.

Esimerkiksi putkimies tarvitsee aisteja ja käden taitoja, joita kone ei opi. Koneet eivät selviä yllättävistä tilanteista, eivätkä ne osaa ratkaista ongelmia. Siksi esimerkiksi metsäkoneita ajamaan tarvitaan ihmisiä.

"Tosin pitää muistaa, että tekniikan kehitystä on vaikea arvioida. Vuonna 2004 sanottiin, että kone ei opi ajamaan autoa niin, että se osaisi kääntyä vasemmalla vastaan tulevan liikenteen kaistojen läpi. Meni viisi vuotta, kun kone jo selvisi siitä", Rouvinen kertoo.

Myös monien nyt tuttujen ammattien sisältö tulee muuttumaan. Tulossa on muun muassa uutta bio-, nano-, informaatio- ja energiatekniikkaa, joka mullistaa nopeasti ammattien sisältöä, sanoo toimitusjohtaja Kari Juntunen tekniikan koulutuspalveluja tarjoavasta AEL:stä.

Tulevaisuuden maajussi saattaa jatkossa toimia biokaasunkasvattajana tai bakteerien viljelijänä. Lääketieteen kehitys tuo geenikorjaajia, jotka poistavat ihmisen geenikartasta sairauksia aiheuttavia osia. Joskus joku kasvattaa ihmiselle varaosia.

Materiaalit käytetään tulevaisuudessa tarkasti hyväksi. Silloin tarvitaan vaikkapa kierräysmateriaaliprosessinhoitajia.

Nykypäivän rekkakuskista voi kehittyä rekkamanageri, joka valvoo etäältä kymmentä rekkaa. Jos rekka joutuu tilanteeseen, josta se ei itse selviä, manageri ottaa rekan hetkeksi haltuunsa tai tulee ajamaan rekan ongelmatilanteesta pois.

"Automaatio ja tuotantotekniikan kehittyminen laskevat työn hintaa. Se on suuri muutos", AEL:n Kari Juntunen sanoo.

"Työn säilyminen Suomessa ei ole kiinni työvoimakustannuksista. Tärkeämpää on, miten täällä asutaan, miten kasvatetaan ruoka ja miten turvataan kotimaisen energian saanti, lämmitys ja luonnon säilyminen. Uskon, että näille aloille syntyy uutta työtä."

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen arvioi tilastojen pohjalta, mikä meitä työllistää tulevina vuosikymmeninä.

"50 viime vuoden aikana syntyi 1,2 miljoonaa uutta työpaikkaa ja katosi 900 000 työpaikkaa. Niistä 600 000 katosi maa- ja metsätaloudesta", hän sanoo.

Työpaikkoja siirtyi ensin maaseudun ammateista teollisuuteen ja siitä palveluihin. Tulevaisuudessa maa- ja metsätalouden työpaikat eivät enää vähene, Pekka Tiainen arvelee.

Poiminta

Mahdollisia tulevaisuuden ammatteja

Tyhjiöputkikuljettaja
Ohjaa järjestelmiä, jotka kuljettavat tyhjiöputkessa kapseleissa matkustavia ihmisiä ja tavaroita suurella nopeudella.

 
3d-tulostusinsinööri
Suunnittelee tulostimia, joilla voidaan tulostaa ruokaa tai käyttöesineitä.

 
Datakaappauksen asiantuntija
Hoitaa tilanteita, joissa panttivangiksi on otettu ihmisten sijasta dataa.

 

Älypölyn ohjelmoija
Ohjelmoi pölyhiukkasten kokoisia sensoreita, jotka ympäri maailmaa siroteltuina tuottavat suuren määrän tietoa ihmisistä, kaupungeista ja ympäristöistä.

 
Älylinssien kehittäjä
Kehittää linssejä, joiden läpi näkee esimerkiksi ravintolassa ruoka-annosten energia-arvot tai huonekaluliikkeessä huonekalujen mitat.

 
Nanolääkäri
Hoitaa sairauksia solutasolla.

 
Kaupunkimaanviljelijä
Viljelee ruokaa katoilla, rakennusten ulkopinnoilla ja maan alla.

 

Lähde: Ammattialojen tulevaisuuden näkymät, Pirkanmaan ely-keskus, 2013.

"Työpaikkoja tuli erityisesti tietotyöhön mutta myös sosiaali- ja terveyspalveluihin, liike-elämään, kulttuuriin, viihteeseen ja kauppaan. Sama trendi jatkunee myös tästä eteenpäin. Sitä, minkälaisia töitä ja ammattinimikkeitä näille aloille syntyy, ei voi vielä tietää."

Tekniikan kehittyminen vie ja tuo työpaikkoja, Tiainen sanoo.

Koneet tekevät raskaat työt ja ihmiset vapautuvat luovaan työhön. "Korkeaa osaamista vaativia ammatteja tulee entistä enemmän."

Yksi tulevaisuuden ala voi olla ikääntyvien palvelut.

"Yli 65-vuotiaita on pian 1,5 miljoonaa, maailmanlaajuisesti 1,5 miljardia. He tarvitsevat uudenlaisia hoitoratkaisuja ja muita palveluja. Suomi voisi kulkea tässä kehityksen eturintamassa. Ikääntyneiden palveluista voi syntyä vientituote."

Myös avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja uskoo, että ihmiset siirtyvät fyysisestä työstä luoville aloille.

"Trendi kulkee kohti ammatteja, jotka eivät 1800-luvulla syntyneen isoäitini mielestä olisi olleet rehellistä työtä. Taiteilijoita, muotoilijoita, personal trainereita ja ammattijulkkiksia on jo, ja määrä vain lisääntyy."

Avaruuden hyödyntämisessä syntyy uusia ammatteja, Valtaoja vahvistaa arvelun.

"Avaruus on energian tai raaka-aineen lähde tulevaisuudessa. Avaruuteen voidaan tehdä energiapaneeleja ja sieltä voidaan louhia vaikkapa nikkeliä pienemmillä ympäristöhaitoilla kuin Talvivaarasta."

Myös avaruusturismi tarjoaa joskus työtä. Tulevaisuuden tähtitaivaalla voikin liikkua esimerkiksi asteroidimainareita ja avaruusaluksen kuljettajia.

Jotta Suomi selviää käynnissä olevasta yhteiskunnan murroksesta, pitää työ määritellä uudelleen, toteaa tulevaisuudentutkija Mika Aaltonen Aalto-yliopistosta.

"Jyrkät rajat koulutuksen ja työn, työn ja työttömyyden ja työn ja eläkkeen välillä pitää poistaa. Työssä mukana pysyminen vaatii jatkuvaa oman osaamisen ylläpitoa."

"Oppiminen kestää koko työelämän ajan. Se on yhtä luonnollista kuin hengittäminen."

Kerran koulussa saatu koulutus ei enää riitä, Aaltonen sanoo. "Kaikki tekevät monipuolisesti eri töitä yksityisellä ja julkisella puolella."

Kari Juntunen AEL:stä sanoo, että tulevaisuuden työelämässä tärkeintä on kyky omaksua jatkuvasti uutta.

"Kaikki tekevät jollakin lailla luovaa työtä. Työ ei kuluta enää fyysisesti, eikä ikä pakota pois työelämästä."

"Meillä opiskelee parhaillaan cad-kurssilla 85-vuotias mies. Hän opettelee muotoilemaan kanootteja tietokoneella."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!