Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätin palkkatyön ja ryhdyin kirjailijaksi

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Tammikuun 19. päivä 19 vuotta sitten jätin palkkatyön. En tiennyt mitä olisi edessä, mutta tiesin, mitä tekisin. Arvioin säästöjeni riittävän noin vuoden kirjalliseen työskentelyyn.

Apurahoja tai muutakaan sivustatukea ei ollut käytettävissä. Mieleeni ei edes juolahtanut ilmoittautua työttömäksi. Työttömyysturva on siltä varalta, että elämä heittäytyy poikkiteloin. Ei niitä varten, jotka itse heittäytyvät.

Päätit hypätä pois oravanpyörästä. Olen kuullut sen kymmeniä kertoja. Äänenpainot vaihtelevat ihmetyksestä kateuteen. Kateutta on tullut vastaan paljon. Pahantahtoisuutta. Helppohan sen on kirjoitella, kun teki rahahommissa ensin omaisuuden. Edustuskirjailija.

Kysyisivät suoraan.

Olin 19 vuotta sitten 34-vuotias. Sen kummempia rikkauksia en ollut ehtinyt itselleni kerätä. Viimeiset parikymmentä vuotta olen tasapainotellut satunnaistöiden, tekijäennakoiden ja kirjoituspalkkioiden pitkospuilla. Kilpailu kirjallisuuden saralla on armotonta ja niin työtilaisuudet kuin palkkiotkin lähinnä vähenemään päin. Itsensä työllistäjän verotus eläkemaksuineen on kireää, sosiaaliturva heikko eikä työterveyshuollosta kannata edes haaveilla.

Pääsit pois oravanpyörästä. Kuinkahan monta kertaa olen hymähdellyt sille itsekseni, sillä he eivät tiedä mistä puhuvat. Koska rahoitan kaunokirjallista työskentelyäni tekemällä monenlaista, esimerkkinä myös tämä kolumni, ei ole pahemmin tullut lomia pidettyä.

Kadunko? Senkin olen kuullut useammin kuin kerran. Outoa olisi, ellei joskus kaduttaisi, varsinkin kun katsoo johtajien palkkakehitystä viime kymmenen vuoden ajalta. Vielä 1990-luvulla korvaukset olivat hyvin maltillisia.

Kun oikein tiukka paikka tulee ja epävarmuus kalvaa, ajattelen viestiä, jonka eräs lukija jätti vastaajaani. Hän kertoi siinä vaikeasta elämäntilanteestaan ja sanoi soittaneensa kiittääkseen, koska koki, että kirjani oli pelastanut hänen henkensä. Sellaista palautetta en olisi koskaan saanut sijoitusjohtajan työstä.

Taina Haahti hs.tyoelama@hs.fi
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!