Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin tahansa työhön ei ole pakko tyytyä

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Tuoreen Nuorisobarometrin mukaan enemmistö 15–29-vuotiaista pitää työn sisältöä tärkeämpänä kuin palkkaa. Nuoret odottavat pääsevänsä toteuttamaan itseään ja tärkeinä pitämiään asioita.

Asennetta moititaan epärealistiseksi. "Suomalaisille nuorille kelpaa vain unelmatyö", otsikoi HS (31. 1.). Päättäjät taas muistuttavat, että kaikki työ on arvokasta. Yhteiskunnan kannalta näin voi ollakin, muttei aina yksilön.

Pätkäsuhteiden markkinoilla nuorten itsekeskeisyys vaikuttaa rationaaliselta selviytymisstrategialta. Työnantajaan ei kannata sitoutua, joten sitoudutaan itseen. Ajatus unelmatyöstä auttaa jaksamaan väliaikaisesti myös paskaduunissa.

Nuori kampaajani sanoi olevansa omassa unelmatyössään ja pitävänsä itseään onnekkaana. Monet hänen ystävistään eivät kuulemma tiedä, mitä haluavat. Hän osui asian ytimeen: ongelma ei ole unelmointi vaan unelmien puuttuminen.

Meillä unelmiin kuitenkin suhtaudutaan kuin ne olisivat jotain höttöä. Ehkä se johtuu sanan soinnista. "I have a dream" kuulostaa jämäkältä, "minulla on unelma" harpun lurinalta. Jos me haluamme lisää luovuutta, meidän on lakattava vähättelemästä toistemme unelmia.

"Salli itsesi unelmoida. Vaali myös lastesi unelmia. Joskus kaikkein palkitsevinta on auttaa muita toteuttamaan unelmansa."

Näin sanoi Randy Pausch, Carnegie Mellon -yliopiston professori, joka kuoli haimasyöpään. Viimeinen luento, The Last Lecture, käsitteli unelmien merkitystä ja teki Pauschista maailmankuulun.

Nuorisobarometrin tulos heijastaa ajatusmallin muutosta. Olosuhteisiin ei tarvitse tyytyä hammasta purren. Uusi sisu on sekä tahdon- että unelmanvoimaa.

Suomen tulevaisuudelle olisi onnetonta, jos nuorille riittäisi mikä vain työ.

Taina Haahti hs.tyoelama@hs.fi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!