Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutetut nuoret naiset luovuttavat pelin ennen kuin se edes on alkanut

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.
Pekka Elomaa
Kuva: Pekka Elomaa

Törmäsin tuttuihin rahoitusalalta. Tuli puhetta vanhoista ajoista. Nyt hr-tehtävissä työskentelevä entinen kollega totesi, ettei vaativiin rahoitusalan asiantuntijatehtäviin enää hakeudu naisia. Siis niihin samoihin tehtäviin, joihin me aikoinamme kilvan säntäsimme. Miesvaltaistuminen koetaan hänen mukaansa jo ongelmaksi. Koulutetut nuoret naiset luovuttavat pelin ennen kuin se on edes alkanut.

Tytöillä ei ole matikkapäätä, sanoi opettajani lukiossa. Teistä ei koskaan tule johtajia, sanoivat miespuoliset opiskelukaverit kauppakorkeassa. Sellaisia ennakkoluuloja vastaan me 1970- ja 1980-luvun nuoret naiset taistelimme. Uskoimme tasa-arvon etenevän, kunnes jokainen pääsisi toteuttamaan itseään vapaana sukupuoleen liittyvistä odotuksista.

Sitten jotain meni pieleen. Naisten osuus ylimmissä johtotehtävissä on viime kymmenen vuoden ajan polkenut paikallaan. Hr-tehtävissä työskentelevä ystäväni ennakoi sen olevan jopa kääntymässä laskuun.

Ympäristön arvot heijastuvat yksilöiden valintoihin. 1970-luvulla vartuttiin tasa-arvopyrkimysten oloissa, nyt viihteen ja mainonnan dominoimassa asenneilmastossa. Emansipaatio on vaihtunut silikoneihin.

Nykyviihteen naiskuva on outo sekoitus pehmopornoa ja näennäisfeminismiä. Lapsuudessani leikittiin vielä sekaryhmissä ja pukeuduttiin samanlaisiin vaatteisiin.

Sittemmin tyttöjen ja poikien kulttuurit ovat eriytyneet. Lelu-, vaate- ja viihdeteollisuus hyötyvät sukupuolierojen korostamisesta ja samalla vahvistavat eriytymiskehitystä. Ehkä pinkkiin kasvaneet nuoret naiset kokevat jo miehiset alat itselleen liian vieraiksi.

Eräs ystäväni muisteli pitäneensä 1980-luvulla minimiäitiysvapaat ja palkanneensa sitten kotiinsa lastenhoitajan. Koko hänen palkkansa meni järjestelyn rahoittamiseen, mutta työ ja panostus tulevaisuuteen tuntuivat sen arvoisilta.

Pidettäisiinkö häntä nyt huonona äitinä? Hän eteni urallaan ylimpiin johtotehtäviin asti. Huolestuneille kerrottakoon, että lapsesta kasvoi kelpo aikuinen.

Taina Haahti hs.tyoelama@hs.fi
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!