Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka paljon kuuluisi antaa tippiä ja kenelle?

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Kävin ulkomailla. Joka kerta sama sekoilu: kuinka paljon kuuluisi antaa tippiä ja kenelle? Kuinka monelle eri tyypille hotellissa – entä ravintolassa? Baarit ja kahvilat? Taksit? Kampaaja? Hotellin kylpyläosasto?

Käytännöt vaihtelevat maittain ja ovat niin kirjavia, etteivät paikallisetkaan aina tunne kaikkia nyansseja tai edes lainsäädäntöä. Joissain maissa juomarahoja verotetaan jonkin olettaman mukaan, useimmissa ei. Kuitteja ei vaadita missään.

Puhutaan tipping-etiketistä. Matkailijan kokeneisuus mitataan etiketin tuntemuksella ja luontevuudella, jolla hän kolikoita ja seteleitä (Yhdysvalloissa kolikoita ei katsota hyvällä) ympärilleen viljelee. Tunnen monia kokeneita matkaajia, mutta en ainuttakaan, joka hallitsisi juomarahakäytännöt. Vain James Bond osaa sujauttaa sopivan setelin huomaamatta oikealle ihmiselle.

Ahdistun juomarahoista. Koen tilanteen kiusalliseksi ja päädyn antamaan mitä milloinkin, useimmiten liikaa. Haluaisin tuottaa hyvää mieltä, mutta en edistää harmaata taloutta. Enkä korruptiota. Juomarahat nostavat myös merkittävästi todellista hintatasoa. Huomioidaanko tämä maiden välisissä hintavertailuissa? Epäilen.

Suomessa palveluraha sisältyy hintaan. Meillä ajatellaan, että työstä maksetaan palkkaa eikä kenenkään toimeentulo saa riippua muiden hyväntahtoisuudesta. Juomarahaa pidetään eleenä, ei toimeentulon perustana. Hyvä niin.

Ja silti, sählätessäni tippien kanssa, en voinut välttyä ajatukselta, että ne jotenkin liittyvät yhteen – tipit ja vireä palvelusektori. Juomarahat edustavat veronkiertoa, mutta ehkä verohuojennus on välttämätön osalle palveluja. Monet pienet palvelufirmat ovat meillä hätää kärsimässä. Parempi verotta työllisenä kuin verolla työttömänä, ajatellaan monessa maassa. Siivouspalveluiden markkinat kehittyivät vasta kotitalousvähennyksen myötä. Pitäisikö tehdä enemmän? Alentaa pienten palveluyritysten arvonlisäveroa?

Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!