Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni opiskelija työskentelee ilman palkkaa – korkeakoulut vastustavat palkattomia työharjoitteluja

Petri Purmonen sai työharjoittelun avulla vakituisen työn. Harjoittelijoiden palkkauskäytäntö vaihtelee. Moni korkeakouluopiskelija työskentelee ilman palkkaa.

Ura
 
Rami Marjamäki
Petri Purmosen (oik.) mielestä työharjoittelussa oppii parhaiten kysymällä neuvoja työkavereilta ja esimieheltä. Sermin takana on hänen työtoverinsa Arttu Kotilainen.
Petri Purmosen (oik.) mielestä työharjoittelussa oppii parhaiten kysymällä neuvoja työkavereilta ja esimieheltä. Sermin takana on hänen työtoverinsa Arttu Kotilainen. Kuva: Rami Marjamäki

Petri Purmonen, 25, valmistuu tänä syksynä ammattikorkeakoulusta liiketalouden tradenomiksi. Hänen ei valmistumisen kynnyksellä tarvitse miettiä työnhakua. Purmosella on vakituinen oman alan työ yrityksessä, johon hän meni töihin harjoittelijaksi kolme vuotta sitten.

Purmonen olisi silloin päässyt kesäksi myös paperitehtaalle töihin oikealla kuukausipalkalla, mutta hän valitsi mieluummin työharjoittelun, josta työnantaja maksoi pientä harjoittelijan palkkaa.

"Ajattelin, että olisi hyvä saada oman alan työkokemusta. Samalla sain suoritettua pakollisen harjoittelun", Purmonen sanoo.

Kolmen kuukauden työharjoittelun jälkeen Purmonen jatkoi osa-aikaisena työntekijänä Hermia Yrityskehityksessä. Viime syksynä hänet vakinaistettiin. Työnkuva on muuttunut projektiassistentin työstä asiantuntijatehtäviin.

Samanlaisesta urapolusta haaveilevat lukuisat opiskelijat, jotka suorittavat opintoihin kuuluvia harjoittelujaksoja, osa palkatta. Moni menee harjoitteluun myös vapaaehtoisesti saadakseen oman alan työkokemusta.

Harjoittelusta maksettavat palkat ovat ammattikorkeakouluissa alakohtaisia. Tradenomiliiton opiskelija-asiamies Veli-Matti Peltola kertoo, että suurin osa tradenomiksi opiskelevista löytää harjoittelupaikan, jossa maksetaan jonkinlaista palkkaa, mutta moni joutuu työskentelemään palkatta. Tradenomin tutkintoon sisältyy noin viisi kuukautta työharjoittelua.

"Valtaosassa yrityksistä harjoittelu sujuu hyvin. Sitten on joitakin työnantajia, jotka käyttävät harjoittelijoita ilmaisena työvoimana tehtäviin, jotka eivät tue opiskelijan kehittymistä asiantuntijaksi," arvioi Peltola.

Peltolan mukaan huonossa harjoittelupaikassa opiskelijaa ei perehdytetä eikä hänelle anneta tarpeeksi työnohjausta. Silloin ammattitaito ei kehity. Opiskelija voi huolehtia eduistaan katsomalla, että työtehtävät kirjataan harjoittelusopimukseen tarkasti. Tradenomiliiton kanta on, ettei palkattomia harjoitteluja pitäisi olla alalla lainkaan.

Petri Purmosen mielestä on hyvä, että työnantaja maksaa harjoittelijalle jonkinlaista palkkaa, sillä silloin harjoittelijan työtehtäviä todennäköisesti mietitään tarkemmin kuin sellaisissa tapauksissa, joissa työnantaja saisi opiskelijan töihin ilman kustannuksia.

Omana harjoitteluaikanaan Purmonen kirjoitti tiedotteita, osallistui myynti- ja markkinointitehtäviin ja päivitti työnantajan verkkosivuja. Hänen mielestään opiskelija saa harjoittelusta eniten irti olemalla oma-aloitteinen ja pyrkimällä saamaan hyvät suositukset silloinkin, kun työ ei aivan vastaa omaa unelmatyötä.

"On helpompaa saada valmistuneena töitä, kun on opiskeluaikana hankkinut oman alan työkokemusta", Purmonen arvelee.

Sosiaali- ja terveysaloilla tutkintoihin kuuluva harjoittelu on usein palkatonta. Koulut maksavat pääkaupunkiseudulla työnantajille korvausta siitä, että opiskelijat pääsisivät työelämään harjoittelujaksoille. Terveydenhuollon alalla opiskelijamääriä on kasvatettu ja pääkaupunkiseudulla on tänä syksynä törmätty siihen, että opiskelijoille on ollut vaikeuksia löytää riittävästi harjoittelupaikkoja.

"Terveydenhuollon opiskelijat saattavat olla myös keikka- tai kesätöissä samoissa työtehtävissä kuin työharjoittelussa, varsinkin tällaisissa tilanteissa opiskelijat kokevat palkattomuuden epäoikeudenmukaisena", kertoo tutkintopäällikkö Heidi Stenberg ammattikorkeakoulu Metropoliasta.

Stenbergin mukaan työnantajille maksettavat korvaukset ovat pois opetukseen käytetystä rahasta.

"Eri koulutusalojen opiskelijoiden epäoikeudenmukainen kohtelu viestii myös erilaisesta arvostuksesta eri ammattikuntia kohtaan. Terveydenhuollon opiskelijoiden harjoittelupaikkojen maksullisuus ja palkattomuus ovat myös ristiriidassa sen kanssa, että opiskelijat työllistyvät hyvin valmistumisen jälkeen", Stenberg huomauttaa.

Myös yliopistoissa työharjoittelut ovat alakohtaisia. Helsingin yliopisto auttaa opiskelijoita löytämään harjoittelupaikkoja välittämällä työnantajien ilmoituksia. Yliopiston tiedekunnat osallistuvat harjoittelijan palkkauksesta aiheutuviin kuluihin. Yliopisto ei välitä harjoittelupaikkoja, joissa ei makseta lainkaan palkkaa. Poikkeuksena ovat kansainväliset Erasmus-harjoittelupaikat, joihin opiskelija voi hakea apurahaa.

"Yliopiston tarkoituksena ei ole auttaa luomaan tilannetta, jossa opiskelijat ovat ilmaista työvoimaa. Tämä ei kehittäisi maamme työmarkkinoita oikeaan suuntaan", kertoo kasvatustieteen opiskelijoiden työharjoitteluista vastaava amanuenssi Tuomo Aalto.

Kasvatustieteen opiskelijoilla harjoittelu kuuluu pakollisena osana opintoihin. Yliopistossa harjoitteluun hakeutuu myös esimerkiksi sellaisia humanististen alojen ja valtiotieteiden opiskelijoita, joille harjoittelu ei ole pakollinen osa tutkintoa.

Opiskelijoiden itse järjestämien palkattomien harjoittelujen ongelma on myös esimerkiksi siinä, että niissä opiskelijan täytyy itse varmistaa, miten hänen työtapaturmavakuutuksensa järjestetään harjoittelun aikana. Aallon mielestä on tärkeää, ettei opiskelija työskentele ilmaiseksi. Valmistuneille tehtyjen tutkimusten mukaan harjoitteluun ollaan useimmiten tyytyväisiä.

"Varsinkin loppuvaiheen opiskelijat saavat usein harjoittelupaikastaan hyviä kontakteja työelämään. Ne auttavat heitä, kun he hakevat valmistumisen jälkeen töitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!