Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

9-vuotias Hilla perusti oman kaupan verkkoon

Oman Hilpetööri-kaupan perustanut Hilla Nurminen on yrittäjä neljännessä polvessa. Vanhemman suhtautuminen työhön vaikuttaa lapseen. Lapset ottavat mallia erityisesti vanhemmilta, jotka ovat innostuneita työstään.

Ura
 
Mikko Nurminen
Yhdeksänvuotias Hilla: Näin pyöritetään koruyritystä
Yhdeksänvuotias Hilla: Näin pyöritetään koruyritystä
Kolmosluokkalainen Hilla Nurminen keksi oman Hilpetööri.fi-verkkokaupan seitsemänvuotiaana. Koruyritys myy muun muassa kimaltavia kukkakoristeita ja puisia helminauhoja. Tuotteiden valmistuksessa ja nettisivujen ylläpidossa auttavat isä Mikko Nurminen ja pikkuveli Vilho Nurminen. Helsingin Sanomien pyynnöstä Hilla kehitteli yritykselleen mainoksen. Voiko kimalletta olla koskaan liikaa? Toimittaja: Ida Roivanen, kuvaus ja editointi: Ville Männikkö.

Vaaleanpunasävyisen huoneen lattialla lojuu erivärisiä helmiä, lenksuja ja muuta tilpehööriä. Yhdeksänvuotias Hilla Nurminen solmii keskittyneesti kuminauhan päätä.

"Joskus solmusta tulee liian pieni eikä koru pysy kasassa. Silloin täytyy tehdä monta solmua peräkkäin", Hilpetööri.fi-verkkokaupan perustaja kertoo.

Piirtämisestä, suunnittelusta ja askartelusta pitävä Hilla keksi kaksi vuotta sitten, että hän voisi alkaa tehdä koruja muille. Tyttö suunnitteli isänsä Mikko Nurmisen avustuksella kotisivut verkkokaupalleen. Nimen ja mainoslauseen nuori koruntekijä keksi itse: Hilpetööri – lapsellinen verkkokauppa.

Fakta

Yrittäjyys periytyy

 Yrittäjäperheissä kasvavat nuoret omaksuvat omistajuuden ja yrittäjyyden mallin, koska yritys on olennainen osa perhettä ja suvun tarinaa.

 Tutkimusten mukaan noin 30 prosenttia perheyrityksistä jatkuu samassa suvussa toiseen sukupolveen. Kolmanteen sukupolveen ja siitä eteenpäin jatkuu noin 10 prosenttia.

 Perheillä tai suvuilla on usein monia yrityksiä, joista osa säilyy perheessä ja osa myydään. Tämän vuoksi yrittäjyys ja omistajuus voivat jatkua sukupolvelta toiselle, vaikka alkuperäinen perheyritys ei jatkuisi.

 Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan perheiden välillä liikkuva perhepääoma, eli hiljainen tieto ja yrittäjäasenne, siirtyvät sukupolvelta toiselle. Tällainen aineeton osaaminen mainitaan yleensä pitkään säilyvien perheyritysten salaisuudeksi.

 Perheyritysten etu ovat usein omistajien "tutut" kasvot, joita työntekijät arvostavat tutkimusten mukaan.

 Suomalaisen Perheyritysten liiton jäsenistä 53 perheyritystä on yli 100-vuotiaita. Liitossa on rekisteröityneitä jäseniä noin 420. Muun muassa Paulig Oy, TukkuHeino Oy, Karl Fazer Oy Ab, Otavakonserni, Leipomo Salonen Oy ja Helkama-Auto Oy ovat yli 100-vuotiaita edelleen toiminnassa olevia perheyrityksiä.

Lähteet: Perheyritysten liitto, Wilfrid Laurier University, Pratt, M, Norris J, Hebbelthwaite s, Arnold M; Intergenerational transmission of values: family generativity and adolescents' narratives of parent and grandparent value teaching (2008).

Nyt tyttö pujottelee helmiä koruihin ja koristeisiin ja on saanut kuusivuotiaan pikkuveljensä Vilho Nurmisenkin innostumaan asiasta. Kun tuote on valmis, Hilla ottaa siitä kuvan kameralla tai säästörahoillaan ostamallaan älypuhelimella. Sen jälkeen hän lähettää kuvan sähköpostilla jonnekin, josta isä osaa siirtää sen kotisivuille.

"Yhden rannekorun tekeminen kestää viisi minuuttia. Tai kolme minuuttia. Ison kaulakorun valmistus kestää kahdeksan minuuttia. Hinta voi olla vaikka kaksi euroa. Nuo hienommista helmistä tehdyt kukkaset maksavat kolme viisikymmentä", Hilla Nurminen sanoo ja esittelee vaaleanpunaista kukkakorua.

Hilpetöörissä myydään ovikoristeita, kaula- ja käsikoruja sekä esimerkiksi hiuksiin laitettavia helmikukkasia. Muutaman euron hintaisia koruja ostavat pääasiassa sukulaiset ja tuttavat. Kun lapsi myy omia käsitöitään verkkokaupassa, kyseessä on leikkiyritys, jota ei tarvitse rekisteröidä ja jonka tuotosta ei tarvitse maksaa veroja.

"Toivoisin, että tulevaisuudessa Hilpetööri saisi paljon asiakkaita. Voisin hankkia lisää ostajia esimerkiksi myymällä koruja Glitter-kaupassa tai tekemällä mainoksia. Isi on luvannut auttaa markkinoinnissa."

Miten kolmasluokkalainen on oppinut kaiken tämän?

Helsingin yliopiston koulutussosiologin Hannu Simolan mukaan vanhemmat siirtävät huomaamattaan lapsilleen asenteensa työntekoa ja työelämää kohtaan. Lapset ottavat mallia erityisesti sellaisilta vanhemmilta, jotka tihkuvat positiivista asennetta.

Lapsi havaitsee sanattomasta käyttäytymisestä, nauttiiko vanhempi työstään vai ei. Tyytyväisen oloista vanhempaa on helpompi ihannoida ja katsoa ylöspäin kuin sellaista vanhempaa, joka on ahdistunut ja äreä. Tästä syystä monien työstään pitävien vanhempien lapset valitsevat saman ammatin kuin vanhempansa.

Mikko Nurminen on itse yrittäjä ja perustanut muun muassa nettifirman sekä yrittäjyyttä edistäviä organisaatioita. Hän haluaa innostaa myös lapsiaan yrittämisen maailmaan. Nurmisen mielestä lapsille voi opettaa esimerkiksi ideointia, markkinointia ja myyntiä, kun sen tekee oikealla tavalla.

"Tärkeää on se, että lapsilla on hauskaa. Haluan antaa heille virikkeitä ja mahdollisuuksia keksiä omia ideoita. Ehkä haluan siinä sivussa valmistaa heitä työelämään, elämänhallintaan ja muuhun pärjäämiseen."

Lapsiensa yrittäjäleikeistä innostuneena Mikko Nurminen perusti myös uusimman projektinsa Pikkuyrittäjät, jonka tarkoituksena on jakaa alakouluikäisille tietoa ja oppia siitä, millaista yrittäjyys voi olla ja mitä asioita siihen kuuluu. Ennen kaikkea Nurminen toivoo, että lapset saisivat mahdollisuuden toteuttaa hyviä ideoita.

"Vaikka olen itse todella aktiivinen yrittäjämaailmassa, en halua painostaa lapsia yrittäjiksi. Toivon ennemmin, että he oppisivat leikkien kautta näkemään asioita mahdollisuuksien eivätkä pelkojen kautta. Joskus ideat toimivat, toisinaan taas eivät."

Ville Männikkö
Hilla Nurminen pujottelee helmistä koruja muutamassa minuutissa. Isä Mikko Nurminen auttaa tuotekuvien lataamisessa verkkokauppaan.
Hilla Nurminen pujottelee helmistä koruja muutamassa minuutissa. Isä Mikko Nurminen auttaa tuotekuvien lataamisessa verkkokauppaan.

Hilla Nurminen on yrittäjä jo neljännessä polvessa. 34-vuotias Mikko Nurminen oppi yrittämisen omalta isältään Pekka Nurmiselta.

"Minulla on varhaisia muistoja isän kaupalta ja asuntokauppabisneksistä. Ne antoivat minulle positiivisen kuvan hänen työstään. En ole kuitenkaan koskaan tehnyt mitään virallista päätöstä, että nyt minusta tulee yrittäjä. Yrittäminen on ollut sellainen luonteva juttu, joka kulkee mukana."

Hilla Nurminen perusti ennen Hilpetööriä kaksi leikkiyritystä, Hillan Omenaherkun ja Hilburgerin, jotka myivät omatekoista omenasosetta ja hampurilaisia taloyhtiön pihassa. Mikko Nurminen keksi ensimmäisen oman yrityksensä kuusivuotiaana. Karvis Oy:n nimissä pieni poika myi kavereilleen Karvinen-sarjakuvaan liittyvää tietoa. Isoisä Pekka Nurminen puolestaan kulki torikauppiasvanhempiensa mukana matkoilla ja oppi kaupankäyntiä. Hänestä tuli aikuisena ensin kauppias, sitten kiinteistösijoittaja ja lopulta sijoittaja.

Käsikoruja ja koristeita ostavat pääasiassa sukulaiset ja tuttavat.
Käsikoruja ja koristeita ostavat pääasiassa sukulaiset ja tuttavat.

Vanhemman tiedostamattomalla käyttäytymisellä ja asenteilla on suurempi vaikutus lapsen käsityksiin työelämästä kuin kehotuksilla tai ohjeistuksilla. Lapsen suhtautumistapoihin vaikuttavat joiltakin osin myös eri yhteiskuntaluokat. Esimerkiksi sellaisissa perheissä, joissa vanhemmat eivät ole käyneet pitkää koulutusta, lapsille saatetaan antaa vapaammat kädet tehdä omia päätöksiä. Usein vanhemmat eivät usko osaavansa neuvoa lapsiaan.

Sen sijaan sellaisissa perheissä, joissa vanhemmat ovat kouluttautuneet pitkään, lapsia saatetaan kannustaa tai jopa painostaa pitkälle opintielle.

"Lapset ovat kuuliaisia. Ainakin tiettyyn ikään asti he tekevät niin kuin vanhemmat tahtovat, vaikka todellisuudessa haluaisivat tehdä jotakin muuta", Hannu Simola sanoo.

Toisaalta Simola on sitä mieltä, että vanhemman tehtävä on kertoa lapselle kaikki, mitä itse tietää ja pitää hyvänä, vaikka lapsi olisi eri mieltä.

Pekka Nurmisen mielestä monilla yrittäjäksi haluavilla on työstä liian ruusuinen kuva. Jos perheessä ei ole yrittäjiä, kotoa tai koulusta ei yleensä saa riittäviä oppeja esimerkiksi kirjanpitoon – tai siihen, kuinka hyvistä ideoista kehitetään toimiva yritys.

"Yrittäjäperheen lapsena olen oppinut näkemään todellisen kuvan yrittäjän arjesta. Siihen kuuluvat pitkät työpäivät, nousut ja laskut."

Yrittäjän ammatin vaikeuksista huolimatta isoisä Nurminen on ylpeä ja iloinen siitä, että sekä hänen lapsensa että lapsenlapsensa ovat uskaltaneet tehdä sitä, mikä tuntuu heistä oikealta. Parhaimmillaan yrittäjyys voi olla menestymisen riemua, vapautta ja riippumattomuutta.

"Uskon että mitä ikinä Hilla päättääkään tehdä, hän oppii yrittäjäleikkien kautta tunnollisuutta ja myönteistä asennetta työelämään."

Robinia ja Putous-ohjelmaa ihaileva tyttö toivoo olevansa aikuisena näyttelijä, laulaja tai taiteilija, koska silloin pääsisi esiintymään ja olemaan luova.

"Mutta isi on kyllä sanonut, että vaikka minusta tulisi näyttelijä, voin silti olla myös yrittäjä."

Käsikoruja ja koristeita ostavat pääasiassa sukulaiset ja tuttavat.
Käsikoruja ja koristeita ostavat pääasiassa sukulaiset ja tuttavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!