Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perjantaikaljan voima

Ura
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

Tällä kertaa muodikas ajatus yrittäjähenkisyydestä tuli vastaan Matti Wibergin tuoreessa pamfletissa Julkea sektori – näin byrokratia vaalii omia etujaan. Siihen on kirjoittanut esipuheen Evan johtaja Matti Apunen.

Näin Apunen linjaa: "Meidän on kyettävä yhdistämään Otaniemen startup-henki Kruununhaan virastokulttuuriin. Meidän on luotava 'yrittäjähenkisiä virastoja', jotka oppivat ja keksivät uutta."

Siltähän se näyttää, että markkinamekanismi tuottaa tehokkuutta: minimoidaan kuluja, kierretään veroja, uhkaillaan pääkonttorin siirrolla. Mutta saako sama mekanismi aikaan keksintöjä ja startup-ketteryyttä? Kääntäen: aiheuttaako julkisin varoin toimiminen automaattisesti jähmeyttä?

Yksityisen ja julkisen sektorin eroja pidetään usein luonnonvoimana. Yksityinen ketterä, julkinen jähmäle. Joiltakin osin ero vaikuttaa lähinnä fantasialta. Nykyään myös yritykset nimittäin kannustavat työntekijöitään yrittäjähenkisyyteen. Näin tuskin tarvitsisi tehdä, jos pelkästään se, että on liikeyritys, takaisi tehokkuuden ja ideasammon.

Jaottelussa taitaakin olla kyse työkulttuurista. Se taas on kiinni esimerkiksi yksittäisistä ihmisistä, perinteistä ja johtamisesta, ei omistussuhteista. Iso kysymys on: luotetaanko työntekijöihin?

Yrittäjähenkeä tuskin syntyy, jos työpaikkaa ei koe omakseen. Matti Kari kertoi Hesarissa (4. 10.) Irc-Gallerian epäonnisesta sulautumisesta pörssilistautumista suunnitelleeseen Sulakkeeseen. Jutussa paljastui kiintoisa yksityiskohta työkulttuurien kohtaamisesta. Sulakkeen hr-osasto halusi lopettaa kaveriporukkana töitä tehneen Irc-Gallerian perinteen: perjantaikaljat toimistolla kello 15.

Kari miettii, olisiko tästä pitänyt tajuta, ettei homma toimi.

Yrittäjähenkisyyden haikailussa on kyse myös työelämäoppien vaihteluista. Ensin työpaikoille rakennetaan valvontakoneisto laaduntarkkailun ja tehostamisen merkeissä. Sitten huomataan, että miljoonabisneksiä keksivät kaljaa juovat collegejätkät autotalleissa. Aletaan mekin hullutella! Otetaan vaikka perjantaikaljat!

Reetta Räty
reetta.raty@rsb.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!