Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos työ ei huvita, haukumme esimiestä

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Motivoituneet työntekijät ovat luovia ja tehokkaita. Hyvä johtaja osaa motivoida. Kaikki lähtee motivaatiosta, näin vakuutetaan.

Juttelin parin lukiolaisen kanssa. Nämä valittivat koulun matematiikan opetuksesta. Moittivat jyrkin sanakääntein meneillään olevan kurssin opettajaa. Ei mitään motivaatiota opetella vektoreita. Oksettaa kun ajatteleekin.

Kaikesta päätellen opettaja ei osannut hommaansa. Mutta mitä näitä kavereita auttaisi sen toteaminen? Inho ainetta kohtaan vain vahvistuisi, samoin käsitys itsestä olosuhteiden uhrina.

Okei, sanoin, on siis opiskeltava ilman motivaatiota. Siirrettävä kielteinen tunne syrjään ja tartuttava kirjaan.

Motivaatio auttaa, mutta silloin kun sitä ei ole käytettävissä, on toimittava ilman.

Itse asiassa, jatkoin, se on aika tavallinen tila elämässä. Loppujen lopuksi, suurin osa asioista saavutetaan pikemminkin sinnikkäällä puurtamisella kuin suurella intohimolla. Intohimo on hieno juttu, mutta kaikkiin elämän haasteisiin ja välietappeihin sitä ei riitä.

Jos kirjailija odottaisi inspiraatiota joka aamu työpöydän ääreen istahtaessaan, romaanit jäisivät kirjoittamatta.

Kaikenlainen motivointi- ja flow-hypetys on iskostunut meihin niin syvälle, että etsimme omista tunteistamme suunnannäyttäjää tilanteeseen kuin tilanteeseen. Elämme halun kulttuurissa. Tunteeseen luotetaan, vaikka impulssit johtavat usein huonoihin valintoihin epäterveellisestä ruokavaliosta alkaen.

Lamaannumme, ellei sisäinen tunnetilamme tuekaan tavoitetta. Jätämme vektorit opiskelematta. Jos työ ei huvita, haukumme esimiestä. Motivaation puute on saamattomuuden uusi nimi ja sikäli kätevä, että siitä voi syyttää muita.

Jos motivaatio ei kerro, mitä pitää tehdä, niin mikä sitten? ihmetteli lukiolainen.

Hyvä kysymys. Miten olisi järki?

Taina Haahti tyoelama@hs.fi
Kirjoittaja on kahden tutkinnon monitoimikirjailija, joka on toiminut myös sijoitusalan johtotehtävissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!