Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töissä ei voi keskittyä vain itsensä ylittämiseen

Ura
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Kello soi seitsemältä, on pimeää, väsyttää. Yhtään ei huvita pukea eikä lähteä pyöräilemään vastatuuleen. Kahdeksalta seison edelleen ärtyneenä pöllyävän talkin keskellä, paljaita varpaita palelee.

Mutta puolentoista tunnin päästä olen innoissani ja kuumissani, ja vähän pettynyt, kun telinevoimistelutreeni on ohi. Ei enää arabialaisia, hyppyjä pukille ja trampoliinilla, ei nojapuita, puomia ja rekkiä.

Ja sitten – yhä permannolla seisoessa – tulevat kyyneleet. Mukana on onnea: jäykkä ja varovainen aikuinen on kyennyt ylittämään itsensä – hypännyt, taipunut ja kieppunut. Mutta myös helpotusta: pelko on ohi, sitä on hengissä ja luut ehjinä.

Reaktio on niin yllättävä ja voimakas, että endorfiinipäissään alkaa jo ajatella, että elämän pitäisi aina olla tällaista. Ja alkaa pohtia, pitäisikö työelämänkin olla tällaista. Onko laimea työpäivä yhtä kuin vajaa ja viallinen työpäivä, silkkaa alisuoriutumista?

Pitäisikö myös töissä pyrkiä siihen, että leijuisi jatkuvissa endorfiinipöllyissä, siksi että on ylittänyt itsensä? Pursuisi iloa ja onnenkyyneleitä, koska on kyennyt johonkin, mitä ei olisi ikinä voinut uskoa?

Kaunis ajatus – ja täysin epärealistinen.

Ei kukaan voi olla töissä jatkuvissa nousuissa. Sitä ei kestä elimistö eivätkä kyllä työkaveritkaan. Sitä paitsi jonkun on hoidettava myös perusrutiineja, sitä puurtamista, jossa ei jatkuvasti eletä reunalla ja ylitetä itseä.

Entä ne kyyneleet? Eivät ne olleet vain onnea vaan hengissäselviämisen helpotusta pelottavien telineiden jälkeen.

Vaikka itsensä ylittäminen on jälkikäteen hienoa, on liian vaikeaan suoritukseen lähteminen etukäteen ahdistavaa ja kamalaa.

Flow ja itsensä voittaminen on mahtavaa silloin tällöin, ei jokaisena arkipäivänä.

Sillä rehellisyyden nimissä, kuinka moni meistä haluaa nieleskellä kyyneleitä työpäivän jälkeen siitä ilosta, että on vielä hengissä ja kaikki raajat ehjinä? Ei kuulosta unelmien työpaikalta vaan työsuojelukeissiltä.

Tervetuloa siis väsyneet tiistait ja ankeat rutiinit. Ne pitävät ihmisen järjissään.

Piia Elonen HS piia.elonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!