Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisiko lastentarhanopettajia arvostaa myös palkoissa?

Ura
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

Vaakasuora kuin kuolleen sydänkäyrä.

Näin kuvataan käppyrää, joka kertoo, millä tahdilla naisten ansiot saavuttavat miesten ansioita Suomessa. Eivät millään. Naiset tienaavat 83 prosenttia siitä, mitä miehet, eikä kehitystä parempaan tapahdu. Mittarina ovat säännöllisen työajan keskiansiot.

Tämä on naisten omaa syytä, moni sanoo. Itse tyytyvät pieneen palkkaan, opiskelevat vaipanvaihtajiksi, eivät hae pomoiksi, venyvät vanhempainvapailla.

Naiset hoitavat, tarjoilevat, ovat sihteereitä ja HR-henkilöitä. Miehet rakentavat, huoltavat, kuljettavat ja johtavat.

Suomessa on todella sukupuolittuneet työmarkkinat. Meillä vain reilut kolmetoista prosenttia palkansaajista työskentelee niin sanotuissa tasa-ammateissa. Sellaisia ovat työt, joissa naisten ja miesten suhde tietyssä ammatissa on välillä 40–60 prosenttia.

Suomessa on naisten ja miesten töitä. Niin on myös naisten ja miesten palkkoja. Miksi naisten ja miesten ansioiden suhde ei muutu, vaikka juuri kukaan ei vastusta palkkatasa-arvoa?

Esimerkiksi siksi, että naisten asema on syvällä yhteiskunnan rakenteissa. Poliitikko uskottelee, että palkkatasa-arvo edistyy vaatimalla sitä vaalien alla. Se ei auta yhtään. Täytyisi keksiä, mitä tehdä.

Twitterissä talousviisauksia jakeleva Juhana Vartiainen kirjoittaa: "Kotihoidontuen jakaminen on todennäköisesti tehokkain tapa edistää sukupuolten tasa-arvoa työmarkkinoilla." Eiköhän ryhdytä toimiin?

Eroa vähentäisi sekin, jos naiset tekisivät niin sanottuja miesten töitä ja päinvastoin. Miten tähän voisi vaikuttaa?

Tai mitä jos hoiva-alaa tai vaikka lastentarhanopettajia arvostettaisiin myös palkoissa. Kuka suostuu maksumieheksi naisvaltaisten alojen palkankorotuksille?

Määrä- ja osa-aikaisissa on enemmän naisia kuin miehiä. Kenen syy?

Usein sanotaan, ettei yrityksillä ole varaa palkata kuin parhaita työntekijöitä. Kun katsoo firmojen johtoa, voi todeta, että joko firmat ovat kyvyttömiä rekrytoimaan tai ne pitävät naisia kyvyttöminä työntekijöinä. Sitäkin tapahtuu, että naiset itse pitävät itseään kyvyttöminä.

Juuri näin rakenteellista epätasa-arvo on.

Reetta Räty reetta.raty@rsb.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!