Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stressasiko työ ennen vähemmän?

Kiti Müller vastaa väitteisiin, joita nykypäivän työelämästä usein esitetään.

Ura
 
Jaana Laitinen

Töissä oli ennen helpompaa.
Uupumuksesta ja stressistä on kirjoitettu yli sata vuotta. Teollistumisen alussa ihmiset kokivat, että he ovat koneiden jatkoa ja koneet määräävät tahdin. Nykyisin suuri määrä informaatiota, jonka keskellä ihminen jatkuvasti elää, rasittaa monia.

Stressin syyt muuttuvat, mutta aina on ihmisiä, jotka kärsivät stressistä. Toisia stressaavat ihmissuhteet, joissa aina välillä ollaan eri mieltä.

Jotkut taas kokevat tiukat aikataulut stressaaviksi. On niitäkin ihmisiä, jotka pääsevät vauhtiin vasta, kun aikaraja asian tekemiselle tulee vastaan. Heille stressi tuo puhtia tekemiseen. 

Työn pitää olla kivaa.
Työssä ei tarvitse eikä pidä olla yksinomaan kivaa. Työpaikka ei ole elämyskeskus tai peliä.

Se, mikä on yhdelle kivaa, on toiselle puuduttavaa rutiinia. Olen tavannut työurani aikana myös kivaan pakottamista.

Ihmisen suhde työhön määrää, onko työssä kivaa. Ihailen ihmisiä, jotka löytävät tylsältäkin tuntuvasta työstä hyviä puolia. Se on hieno taito.

Työssä pitää olla sisältöä, josta ihminen innostuu, jota hän kokee osaavansa ja jossa hän kokee onnistumisia. Joskus vaikeuksien kautta voittoon on sitä kivaa.

Työpaikalla ei ole aikaa seurustella työkavereiden kanssa.
On ihmisestä kiinni, onko hänellä aikaa hengailla. Juttuhetki kahvilla työkavereiden kanssa voi kummasti viedä tekemistä eteenpäin.

Työn kehittäminen ja uuden luominen ovat ihmisten varassa. Siinä tarvitaan vuorovaikutusta ihmisten kesken. Sitä voisi kutsua yhdessä ajatteluksi tai hengailuksi. Kyse ei ole juoruilusta vaan yhteisen tietopääoman jakamisesta.

Joukossa voi olla ihmisiä, jotka saavat koko päivän kulumaan oleiluun. Heillä on suuret puheet, mutta muuta ei synnykään. Sitä ei pidä suvaita. On epäreilua työkavereita kohtaan, jos pelkkä oleilu saa jatkua.

Työpaikkakiusaamisesta ei päästä koskaan.
Kiusaamisen kokemuksia on varmasti aina, samoin töykeitä, muiden tunteille välinpitämättömiä ihmisiä.

Ihmisten välillä on näkemyseroja ja ristiriitoja. Me käyttäydymme ja tulkitsemme eri lailla muiden eleitä ja sanomisia. Ihmiset myös loukkaantuvat eri asioista.

Kiusaamista pitää jatkuvasti kitkeä pois työyhteisöstä. Nollatoleranssi on hyvä tavoite. Ristiriitojen ei saa antaa kasvaa kiusaamisen mittoihin. Toisen piikittely, eristäminen, vähättely, pompottelu ja nolaaminen julkisesti kylvävät kielteistä ilmapiiriä.

Suomalaiset ovat huonoja pomoja.
On vaikea verrata johtamistapoja eri maissa. Siksi on mahdoton sanoa, ovatko suomalaiset pomoina huonoja.

Johtajaksi ei sovi henkilö, joka ei ole kiinnostunut ihmisistä, ei ymmärrä työn sisältöä, ei kuuntele eikä osaa tehdä päätöksiä tai tekee niitä liian nopeasti.

Pelkät ihmissuhdetaidot eivät kuitenkaan riitä. Johtajalla pitää olla myös asiaosaamista ja tilannetajua.

Johtaja, joka johtaa prosesseja, ei ole hyvä johtaja. Ihmisten arkeen jalkautuva johtaja on hyvä johtaja. Hän osaa myös motivoida. Hyvä johtaja on sanansa mittainen. Hänen puheensa muuttuvat teoiksi. Näitä johtajia meillä Suomessa on paljon.

Tällä haavaa haasteena on se, miten saadaan tunnistettua ihmiset, joista voi kasvaa hyviä johtajia.

Työ pitäisi jakaa tasaisemmin.
Olen samaa mieltä. Yt-neuvotteluja perustellaan töiden uudelleenjärjestelyillä ja toimintojen tehostamisella. Käytännössä se tarkoittaa, että samat työt tehdään entistä pienemmällä porukalla. Osa ihmisistä kokee silloin vajoavansa työkuorman alle. Toisten työtaidot taas rapistuvat, kun tarjolla ei ole mielekästä työtä.

Irtisanomisten sijaan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että ihmiset oppivat uusia taitoja työssä.

Työelämä vaatii jatkuvaa uuden oppimista.
Näin on. Tärkein ominaisuus, mitä ihminen tarvitsee työelämässä, on halu oppia ja kartuttaa kokemusta. Osaamista voi kerätä työssä mutta myös vapaa-ajalla, esimerkiksi harrastuksissa.

Työvälineet, työtavat ja työn sisällöt muuttuvat. Oppiminen ja taitojen päivittäminen ovat kiinteä osa työtä.

Liian usein työssä oppiminen mielletään lyhyeksi kurssiksi työpisteen ulkopuolella. Myös työtä tehdessä voi oppia. Tärkeää on, miten ihminen käyttää taitojaan ja kokemustaan.

Suomessa on työvoimapula.
Eiköhän suurin haaste ole siinä, että työssä tarvittava osaaminen ja työntekijöiden taidot eivät kunnolla kohtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!