Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikoilla pitäisi hengailla enemmän, sanoo aivotutkija

Neurologi Kiti Müller innostui vaihtamaan työpaikkaa kuusikymppisenä. Tutkimusprofessori siirtyi Nokian palvelukseen. Nyt Müller kertoo, miten muutkin voisivat viihtyä töissä paremmin.

Ura
 
Jaana Laitinen
Ville Männikkö
Aivotutkija Kiti Müller on kiinnostunut työnteon ja aivojen suhteesta. Hänet tunnetaan värikkäistä kommenteistaan.
Aivotutkija Kiti Müller on kiinnostunut työnteon ja aivojen suhteesta. Hänet tunnetaan värikkäistä kommenteistaan. Kuva: Ville Männikkö

Kiti Müller teki viime syksynä monen mielestä oudon hypyn. Hän täytti 60 vuotta ja vaihtoi työnantajaa.

Müller on neurologi, joka on kiinnostunut erityisesti työnteon ja aivojen suhteesta. Hän työskenteli reilut parikymmentä vuotta Työterveyslaitoksella ja johti lopuksi siellä tehtävää aivotutkimusta.

Müller on myös kysytty puhuja ja värikässanainen bloggari. Blogissaan hän tölvii usein työelämässä näkemiään kummallisuuksia.

Kuka?

Kiti Müller

 Neurologi, aivotutkija.

 Syntyi Turussa. Asui lapsena sekä Englannissa että Yhdysvalloissa.

 Opiskeli lääkäriksi Helsingissä ja väitteli 1990 tohtoriksi neuroimmunologiasta.

 Aviopuoliso Michael Müller on metsäpatologi. Kaksi tytärtä.

 Isä Olli Lounasmaa oli huippufyysikko ja Aalto-yliopiston kylmälaboratorion perustaja.

 Tekniikkafriikki. Harrastaa käsillä tekemistä, joka virkistää aivoja: neuloo ja pilkkoo vihanneksia.

 Kirjoittanut Aivokutinaa-kirjan. Pitää blogia osoitteessa kitimuller.com

Marraskuusta lähtien Müller on vastannut puhelimeen Nokia Technologies -yrityksessä Espoon Otaniemessä. Tuore titteli on medical expert. Hän pohtii Nokialla, mitä ihmisen työ on tulevaisuudessa.

"En ole kadonnut mihinkään, en jäänyt eläkkeelle tai kuollut. Täällä ollaan, ja taistelen edelleen suomalaisten työhyvinvoinnin puolesta. Puolustan ihmistä ja ihmisläheistä yhteiskuntaa", hän sanoo.

"Viihdyn täällä, ja hauskaa on ollut."

Jotkut ovat kauhistelleet työpaikan vaihtoa iässä, jossa moni jo haaveilee eläkkeelle pääsystä. Müller sanoo, ettei häntä työnnetty pois Työterveyslaitokselta eikä hän etsimällä etsinyt mitään. Nappasi vain kiinni tilaisuudesta, kun se tuli kohdalle.

"Miten otat tuollaisen riskin, minulta on kysytty. Ajattelen niin päin, että Nokia ottaa riskin, kun palkkasi minut. Eivät he voi vielä tietää, minkälainen tyyppi olen", Müller sanoo ja nauraa päälle.

Aivotutkijalle on selvää, että rohkeita hyppyjä uralla voi tehdä minkä ikäisenä tahansa. Ikä ei surkastuta aivoja. "Ajattelu on parasta aivojumppaa", hän sanoo.

Ihminen oppii uusia asioita vielä yli yhdeksänkymppisenä, Müller lupaa. Oppimiskyky säilyy, kunhan aivoille tarjoaa säännöllisesti purtavaa.

"Ikä jalostaa ajattelua. Irrallisen nippelitiedon kerääjästä tulee kokonaisuuksien hallitsija. Aivot tarkastelevat uutta tietoa suhteessa entiseen tietovarastoon."

Artikkeliin liittyvät

Ajattelu tekee aivoille hyvää, mutta kiire on niille myrkkyä, Müller toteaa.

Kiire ei lisää työtehoa eikä luovuus puhkea kukkaan pakon edessä, vaikka niin väitetään. Müllerin mukaan kiire haittaa muistia ja heikentää kykyä ratkaista ongelmia luovasti. Kiire aiheuttaa myös virheitä ja nostaa tapaturmien riskiä.

Müller tutki asiaa Työterveyslaitoksella perustamassaan aivotyölaboratoriossa. Siellä mitattiin muun muassa, miten työtahti ja tiedon tulva vaikuttavat vireyteen, muistiin ja kykyyn oppia.

"Nykyajan työ ei kuormita ruumista entiseen malliin, mutta voi rasittaa liikaa aivoja ja mieltä."

Kiire johtuu osittain vaatimusten ja resurssien ristiriidasta eli siitä, että työtä on liikaa, Müller sanoo. Saman tien hän sysää vastuuta myös työntekijöille.

"Kiirettä aiheuttaa se, ettei ihminen osaa panna rajoja työn määrälle."

Nyky-yhteiskunnassa kiirettä pidetään ihanteena, Müller jatkaa. "Ihmiset touhottavat asiasta toiseen eivätkä mieti, mikä on tärkeää ja mikä ei. Toivon ihmisiltä sellaista itsekuria, että he varaisivat joka päivä 15 minuuttia aikaa miettiä, mitä pitää saada tänään tehtyä. Muut työt voi tehdä, jos aikaa jää."

Müller yllyttää rohkeasti vaihtamaan työpaikkaa, jos nykyisessä ei sallita ajattelutaukoja. Ajattelua tarvitaan kaikissa töissä, hän muistuttaa. "Mitä tapahtuu, jos rakennusmies tai vanhustenhoitaja ei ajattele, mitä tekee?"

Myös Müllerillä itsellään on ollut kiirettä työpaikan vaihtuessa. Haastatteluun löytyi aika vasta viikkojen kuluttua.

"Hallitsen kuitenkin työtäni. Laitan tapaamiset samalle päivälle, ja välissä on väljempiä päiviä. Kalenteriin laitan tärkeät työt ja teen ne. Muille annan piut paut, jos tunnit eivät riitä."

Viime aikoina Mülleria ovat sapettaneet poliitikkojen puheet. Suomalaisten selkänahasta halutaan puristaa lisää tehoja ja tuottavuutta. Aivotutkija tietää, etteivät tehokkuus ja luovuus istu yhteen.

"On käsittämätöntä, mitä ihmisiltä vaaditaan: ole yhtä aikaa luova ja tehokas. Se on pötyä. Kiire tappaa luovuuden."

Häntä naurattavat palaverit, joissa lopuksi annetaan 15 minuuttia aikaa esittää luovia ratkaisuja. Sellaisessa tilanteessa ei heru uusia ajatuksia.

Sen sijaan Müller kannattaa työpaikalla hengailua. Se tarkoittaa vapaata oleskelua ilman aikatauluja.

"Ihmisen mieli pitää kiireettömästä hengailusta. Hengaillessa on aikaa hedelmälliseen tiedon jakamiseen ja vuorovaikutukseen kollegoiden kanssa. Silloin alkaa tulla uusia ja luovia ratkaisuja."

Müller kertoo esimerkin lääkäriuransa alusta. Hänellä oli potilas, jonka säärikivulle ei löytynyt syytä. Hän selasi neurologian oppikirjaa, kun paikalle osui kirurgi. Pian ovelle ilmestyi nojailemaan tutkijalääkäri. Kolmikko pallotteli tapausta ja päätyi lopulta siihen, että vaiva on urheilijan penikkatautia. Niin olikin.

"Hengailu on kukoistavan yrityksen hiiva, hengen nostattaja ja työilmapiirin raikastaja. Lisää hengailua työpaikoille!"

Müller antaa haastattelun valkoisen kokouspöydän ääressä keskellä avokonttoria. Hän sanoo olevansa "samalla hengittävien ja rauhaa tarjoavien" avokonttorien ystävä.

"Luovuus vaatii vaivatonta juttelua muiden kanssa. Silti omiin ajatuksiin on voitava vetäytyä helposti."

Aivojen kannalta ei ole samantekevää, millaisessa ympäristössä työtä teemme. Aivot toimivat kokonaisvaltaisesti, Müller kuvaa. "Päätöksiä ja käytöstä ohjaavat paitsi järki myös tunteet. Siksi aivoja voi myös virittää hyvään työvireeseen."

Esimerkiksi kaunis työtila, tuntoaisteja stimuloivat pinnat, hyvä tuoksu ja miellyttävä äänimaailma tuottavat tunnetiloja, jotka edistävät aivojen hyvinvointia ja älyllistä suoritusta.

"Myös hyvä, kaunis ja hyvänmakuinen ravinto lisää työkykyä. Taide nostaa mielialaa ja auttaa stressin hallinnassa."

Jopa tanssimisesta voi olla aivoille hyötyä. "Tanssiliikkeet aktivoivat hermoverkostoja. Musiikin ja liikunnan onnistunut yhdistelmä tuo tunnekokemuksia, jotka tekevät aivoille hyvää."

Müllerin mukaan aivot muokkautuvat koko ajan – ja tottuvat vähitellen jopa työstressiin.

"Aivot alkavat pitää sitä normaalina tilana ja mukautuvat siihen", hän kertoo.

Se ei ole kuitenkaan hyvä asia. Jos työ kuormittaa liikaa eikä vapaa-aika, perhe tai harrastukset pura stressiä, ihminen alkaa käydä ylikierroksilla.

Pahimmillaan kyse on riippuvuudesta liikaan tekemiseen, Müller toteaa. Vauhdin hiljentäminen voi aiheuttaa vieroitusoireita, esimerkiksi ahdistusta ja mielialan heilahduksia.

"Ylikierroksilla käyvä ei pidä aikatauluista kiinni, tekee järjettömiä päätöksiä ja ottaa turhia riskejä. Hän ei muista syödä, nukkua tai levätä, kun vireystilaa säätelevät otsalohkot hirttävät kiinni."

Työpaikan hankala tyyppi saattaakin olla vain kroonisesti ylirasittunut, Müller huomauttaa.

Ylirasittunut ei itse huomaa tilaansa. Vaaran merkkejä on ilmassa, jos kollega ei pysty rauhoittumaan eikä kestä olla yksin tai aloillaan, vaan alkaa säheltää. Tila voi johtaa jopa psykoosiin, jos asiaan ei puututa. "Työpaikoilla pitäisi miettiä etukäteen, mitä tehdään, jos työntekijä käy ylikierroksilla."

Kiti Müller toimii Nokia-työnsä ohessa dosenttina Aalto-yliopistossa. Se on logistisesti helppoa, sillä Nokian toimipiste on Otaniemen kampusalueella.

Tarmokas medical expert rientää kulkulupa heiluen seuraavaan palaveriin.

Eläkkeelle hänellä ei ole hoppua. "Oikeasti koen olevani parhaassa iässä", Müller vakuuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!