Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistoissa panostetaan työelämään

Ura
 
Helsingin Sanomat

Yliopistoissa on alettu viime vuosina pohtia entistä enemmän tutkintojen sisällön ja työelämän vaatimusten vastaavuutta.

Yksi keskeisimmistä keinoista seurata, miten hyvin opinnot valmistavat opiskelijoita työelämään, on joka toinen vuosi tehtävä uraseurantaselvitys. Siihen osallistuvat kaikki Suomen yliopistot.

Selvityksessä kysytään viisi vuotta aiemmin valmistuneilta laajasti omasta työurasta ja siihen vaikuttaneista tekijöistä.

"Työpaikka, miten on pystynyt hyödyntämään opiskeluaikana oppimaansa, mitä pitäisi olla enemmän ja niin edelleen", kertoo Helsingin yliopiston urapalveluiden palvelupäällikkö Laura Teinilä.

Monet tiedekunnat seuraavat lisäksi omien alumniensa työllistymistä.

Yliopistot käyvät opintojen sisällöistä vuoropuhelua myös suoraan työelämän kanssa. "Tiedän, että Helsingin yliopiston johto keskustelee jatkuvasti muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa."

Mitä mieltä valmistuneet sitten ovat olleet opintojen hyödyllisyydestä työelämässä?

"Monesti kyselyissä on tullut ilmi, että teoreettista osaamista saadaan yllin kyllin, mutta neuvottelu-, projektinhallinta- ja koordinointitaitoja toivotaan enemmän", Teinilä sanoo.

Perinteisesti opiskelijat ovat hankkineet käytännön taitoja harjoitteluissa. Niiden määrä onkin kasvussa.

Yliopistoissa on ylipäätään lisätty sekä pakollisia että vapaaehtoisia kursseja, joiden tarkoitus on parantaa opiskelijoiden orientoitumista työelämään.

Helsingin yliopistossa hyödynnetään valmistuneita entistä enemmän. Opiskelijat hankkivat vinkkejä ja tukea oman uran suunnitteluun haastattelemalla alumneja, joiden työt vastaavat omia haaveita. Myös laitokset saavat näistä haastatteluista ajankohtaista tietoa alan osaamisvaatimuksista.

Teinilä huomauttaa, että työelämän kiihtyvä muutostahti tekee opintojen suunnittelusta jossain määrin haasteellista.

"Valmistuminen kestää vuosia. Joillain aloilla voi olla vaikeaa arvioida, mitkä ovat niitä taitoja tai osaamisalueita, mitä viiden vuoden päästä tarvitaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!